Gofry z twarogiem: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Jak nauczyć się gotować pyszne gofry twarogowe

Sprzęt i przybory kuchenne: gofrownica elektryczna, mikser lub trzepaczka, miska głęboka, waga kuchenna.

Składniki

Jaja kurze 3 szt.
Cukier 3 art. l.
Sól ¼ łyżeczki
Twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu 180 gramów
Mąka pszenna 3 art. l.
Proszek do pieczenia ciasta ½ łyżeczki
Rafinowany olej roślinny 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Ubij w głębokiej misce 3 jajka kurze, trzy łyżki cukru i ¼ łyżeczki soli kuchennej. Można to zrobić mikserem lub ręcznie, ostrożnie ubijając miksturę trzepaczką lub widelcem. Najlepiej jednak wykonać to zadanie za pomocą miksera. Masę mieszać mikserem do zbielenia (3-4 minuty). Powinien być jak najbardziej przewiewny i gęsty.

    Gotowanie gofrów z twarogiem

  • Jeśli planujesz użyć domowego twarogu, musisz najpierw przepuścić go przez sito lub ubić w blenderze. Jest to konieczne, aby podczas wyrabiania ciasta twarożek nie tworzył ziaren i grudek. Z włączonym blenderem zaczynamy wprowadzać do pojemnika 180 gram twarogu, trzy łyżki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę rafinowanego oleju roślinnego. Ubijaj wszystkie składniki razem przez kilka minut. Ciasto powinno być trochę płynne, mieć jednolitą konsystencję.

    Aby zrobić gofry, przygotuj składniki

  • Gdy ciasto będzie gotowe, podgrzej gofrownicę i posmaruj jej powierzchnię olejem roślinnym.

    Aby zrobić gofry, wymieszaj składniki

  • Powstałą masę wlać do formy, przykryć pokrywką i odstawić do pieczenia w maksymalnej temperaturze. Czas pieczenia zależy od wielkości gofrów i modelu urządzenia, a także od pożądanych właściwości gotowego produktu. Jeśli chcesz bardziej chrupiące gofry, pozostaw je na około 5 minut. Jeśli lubisz miękkie i miękkie, piecz nie dłużej niż 4 minuty.

    Aby zrobić gofry, przygotuj sprzęt

  • Pieczemy całe ciasto. Z takiej ilości składników powstaną 4 duże gofry. Wkładamy je do naczynia i dekorujemy do smaku.

    Gofry z twarogiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Przepis

    To pokazuje proces tworzenia wafli twarogowych. Po obejrzeniu go zobaczysz, jak łatwo przygotować takie danie za pomocą specjalnej gofrownicy elektrycznej.

    Sposoby dodawania i dekorowania

    Ten sam prosty przepis na płytki z twarogiem można zmienić i uzupełnić o różne składniki, dzięki czemu każdego dnia na śniadanie otrzymasz coraz więcej nowych deserów. Rozważ najbardziej udane sposoby uzupełnienia tego dania.

    • Podczas wyrabiania ciasta mikserem dodaj do niego łyżeczkę proszku kakaowego i mieszaj dalej, aż cała masa nabierze jasnego czekoladowego odcienia. Dzięki tej prostej sztuczce już dostaniesz wafelki czekoladowo-twarogowe. Przydałoby się udekorować takie wypieki startą gorzką czekoladą.
    • Zamiast trzech jaj kurzych dodaj dwa + pół dojrzałego banana. Wcześniej owoce należy zmiażdżyć na puree i dodać podczas ugniatania do miski miksera. Gofry wyjdą więc nieco gęstsze, ale nabiorą delikatnego smaku i aromatu bananów.
    • Zdziwisz się, jak inaczej odsłania się smak wafli twarogowych, jeśli do ciasta dodasz 50 g maku. Metodę tę można łączyć zarówno z dodatkiem banana, jak i kakao.

    Drodzy czytelnicy, teraz możecie codziennie piec pyszne gofry. Napisz w komentarzach swoje opcje dodawania i podawania takiego wypieku.

    Inne przepisy na gofry

    Gofry na patelni

    Gofry z mlekiem skondensowanym

    Krem do gofrów

    Farsze do rur

    Bułki waflowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author