Gofry ze skondensowanym mlekiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne gofry ze skondensowanym mlekiem

Sprzęt i przybory kuchenne: gofrownica elektryczna, waga kuchenna i inne przybory miarowe, drobne sitko, kilka głębokich misek, worek na ciasto, mikser lub blender, trzepaczka.

Składniki

składniki Proporcje
jajko 5 sztuk.
cukier granulowany 300g
margaryna 250g
mąka premium 300g
gotowane mleko skondensowane 1 bank
masło 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

ugniatanie ciasta

  • Przesiej 300 g mąki premium przez drobne sito i na razie odłóż na bok.

    Przesiewamy mąkę.

  • Oddzielnie rozpuść 250 g margaryny na małym ogniu, po czym pozwól mu ostygnąć do ciepłego stanu.

    Stopiona margaryna.

  • W głębokiej misce do wyrabiania ciasta rozbij 5 jaj kurzych w temperaturze pokojowej.

    Jajka ubijamy do miski.

  • Wlej tam 300 g cukru pudru.

    Dodaj cukier do jajek.

  • Oba składniki należy mieszać do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji i maksymalnego rozpuszczenia ziaren cukru.

    Ubij jajka z cukrem.

  • Wystudzoną margarynę wlać do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszać.

    Dodaj stopioną i ostudzoną margarynę.

  • W dwóch lub trzech dawkach dodawać przesianą mąkę, za każdym razem ubijając ciasto, aż grudki całkowicie znikną. Ciasto powinno być dość gęste i płynne.

    Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto.

  • Tworzymy rurki waflowe

  • Do rozgrzanej gofrownicy wsypać niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzić.

    Ciasto rozprowadzamy porcjami w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

  • Pieczemy produkt, aż pojawi się rumiany złoty kolor. Średnio zajmie to około 2-3 minut.

    Smaż gofry na złoty kolor.

  • Gotowy wafel wyciągamy z urządzenia i od razu zawijamy go w tubę, gdy jest gorący. W przeciwnym razie produkt ostygnie i pęknie podczas procesu składania.

    Gdy wafel jest gorący, szybko zwiń go w tubę.

  • Przygotujmy nadzienie

  • Do osobnej miski włóż 1 puszkę gotowanego skondensowanego mleka.

    Ugotowane skondensowane mleko włóż do miski.

  • Wysyłamy tam 200 g miękkiego masła. Dla wygody polecam pokroić masło w drobną kostkę.

    Dodaj masło do skondensowanego mleka.

  • Ubij oba składniki mikserem, aż uzyskasz jednorodną lepką konsystencję.

    Ubij masło skondensowanym mlekiem mikserem.

  • Ostatni etap

  • Śmietankę przygotowaną ze skondensowanego mleka i masła włożyć do woreczka cukierniczego. Odcinamy krawędź torby i napełniamy schłodzone bułki waflowe przez wykonany otwór.

    Używając torebki do ciasta, napełnij gofry śmietaną.

  • Gotowy przysmak odstawiamy na 20-30 minut, aby nadzienie lekko nasiąkało ściankami tub.

    Gofry ze skondensowanym mlekiem przygotowane według tego przepisu są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu.

  • Przepis

    Aby lepiej zrozumieć, jak uformować i upiec rurkę waflową w domu własnymi rękami, musisz obejrzeć poniższy film. Na nim początkujący kucharz demonstruje swoje talenty, dzieli się wiedzą na temat wyrabiania ciasta na rurki, a także demonstruje cały proces przygotowania prostego nadzienia z mleka skondensowanego.

    Teraz nie musisz biegać po sklepach w poszukiwaniu pysznych bułek waflowych ze skondensowanym mlekiem. Jak widać na własne oczy, nie ma nic super skomplikowanego lub poza tym, kto chce spróbować swoich sił w gotowaniu w przygotowaniu tego pysznego. Ten przysmak będzie świetnym początkiem dla początkujących. Jeśli masz inne wersje tego, jak zrobić ten chrupiący smakołyk, możesz opisać przepis w komentarzach. Nie bądź też zbyt leniwy, aby zostawić kilka słów o tym, czy podobały Ci się bułki waflowe ze skondensowanym mlekiem wykonane w opisywanej technologii. Smacznego!

    Inne przepisy na gofry

    Krem do gofrów

    Farsze do rur

    Bułki waflowe

    Rurki z mlekiem skondensowanym

    Ciasto rurkowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author