Gołąbki w piekarniku na blasze do pieczenia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Gotowanie pysznych gołąbków w piekarniku na blasze 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kuchenka;
  • głęboka miska;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • widelec;
  • naczynie do pieczenia / blacha do pieczenia;
  • kleszcze;
  • tarka;
  • patelnia z grubym dnem;
  • patelnia;
  • Puchar.

Składniki

Produkt Ilość
kapusta pekińska 1 głowa
Mielone (dowolne) 1 – 1,5 kg
Ryż 1 stos
jajko 2 szt.
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Papryka 1 szt.
Sok pomidorowy 2 stosy
Rosół/woda mięsna 1 stos
Sól pieprz smak
Przyprawy (zira, majeranek, kurkuma, papryka) smak
Kasza manna 1 – 2 łyżki. l.
Bezwonny olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Pietruszka 4 gałęzie

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie mięsa mielonego

  • Mięso mielone można gotować w domu, wystarczy przekręcić mięso w maszynce do mięsa lub posiekać w blenderze lub gotowe. Do mięsa mielonego można użyć dowolnego mięsa: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, indyka lub połączyć dwa rodzaje mięsa. Włóż mięso mielone do głębokiej miski. Dodaj sól, pieprz, kminek do smaku.

    Sól mięso mielone, pieprz, dodaj przyprawy.

  • Ubijamy w 2 jajka.

    Jajka ubijamy w mielone mięso.

  • Następnie myjemy 1 szklankę ryżu pod bieżącą wodą i dodajemy do mielonego mięsa, ryżu nie trzeba wcześniej gotować, będzie doskonale ugotowany w gołąbkach.

    Dodaj umyty ryż.

  • Dobrze wymieszaj mięso mielone, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

    Dobrze wymieszaj farsz.

  • Jeśli wydaje ci się, że farsz stał się trochę wodnisty, dodaj 1-2 łyżki. l. kasza manna, wchłonie nadmiar płynu.

    Jeśli farsz jest zbyt płynny, możesz dodać do niego trochę kaszy manny.

  • Drobno posiekaj jedną cebulę, posiekaj 2 gałązki pietruszki. Dodaj do mielonego mięsa. Jeszcze raz dobrze wymieszać mięso mielone i odstawić.

    Do mielonego mięsa również dodać posiekaną cebulę i pietruszkę.

  • Przygotowanie kapusty

  • Kapusta pekińska świetnie nadaje się na gołąbki. Szybko się gotuje, a jej liście stają się bardzo delikatne i miękkie. Na początek odcinamy grubą część kapusty o 2–3 cm, aby można ją było łatwo rozłożyć na liście.

    Odetnij szorstką część z główki kapusty pekińskiej.

  • Całą kapustę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 2 – 3 minuty. Rozpadnie się podczas gotowania i za pomocą specjalnych szczypiec wyjmujemy jeden po drugim liście.

    Kapustę wkładamy do garnka z wrzącą wodą, podczas gotowania liście same się rozdzielają.

  • przygotowanie sosu

  • W celu przygotowania sosu do duszenia gołąbków przygotuj warzywa. Zetrzyj jedną marchewkę na grubej tarce. Paprykę słodką obrać z nasion i pokroić w średniej wielkości paski. Posiekaj dwie gałązki pietruszki.

    paprykę słodką kroimy w paski, marchewkę i pietruszkę siekamy.

  • Rozgrzej na kuchence patelnię z grubym dnem. Wlej 2 łyżki. l. bezwonny olej roślinny i wyślij wszystkie posiekane składniki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

    Warzywa podajemy na patelnię, dodajemy przyprawy.

  • Do smaku dodać majeranek, kurkumę, słodką paprykę. Możesz użyć dowolnych innych przypraw. Wlej dwie szklanki soku pomidorowego i jedną szklankę bulionu mięsnego. Rosół można zastąpić wodą lub wodą, w której gotowano kapustę.

    Dodaj sok pomidorowy i bulion do warzyw.

  • Zagotuj sos i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

    Sos dusić jeszcze przez kilka minut.

  • Formacja z kapusty faszerowanej

  • Połóż liść kapusty na blacie. Połóż mięso mielone z jednej strony i przekręć gołąbkę. Ilość mięsa mielonego zależy od wielkości liścia kapusty i Twoich upodobań.

    Rozłóż liść kapusty na desce.

  • W ten sposób formujemy wszystkie gołąbki. Z tej ilości składników uzyskuje się 14 gołąbków. Gotowe gołąbki umieść w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia.

    Formujemy gołąbki i wkładamy do formy do pieczenia.

  • Wlej przygotowany sos. Wszystkie gołąbki muszą być polane płynem. Warzywa rozłóż równomiernie na wierzchu.

    Gołąbki polać przygotowanym wcześniej sosem warzywnym.

  • Gołąbki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 – 40 minut.

    Gołąbki w piekarniku na blasze gotuje się przez 40 minut.

  • Gołąbki można podawać z dowolnym dodatkiem: puree ziemniaczanym, makaronem lub po prostu ze śmietaną. Smacznego!

    Danie gotowe.

  • Przepis

    Możesz spojrzeć na przepis, w którym zobaczysz, jakich składników będziesz potrzebować, jak przygotować gołąbki. Miłego oglądania!

    Jeśli lubisz gołąbki w piekarniku na blasze do pieczenia, chcesz dodać swoje dodatki, życzenia lub opisać opcje gotowania gołąbków, koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Urozmaicaj swoje codzienne menu pysznym i satysfakcjonującym daniem!

    Inne przepisy na kapustę

    Gołąbki z mielonym kurczakiem

    Gołąbki z serem

    Gołąbki z ryżem

    Gołąbki z kapustą pekińską

    leniwe gołąbki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author