
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- kuchenka;
- głęboka miska;
- nóż;
- deska do krojenia;
- widelec;
- naczynie do pieczenia / blacha do pieczenia;
- kleszcze;
- tarka;
- patelnia z grubym dnem;
- patelnia;
- Puchar.
Składniki
Produkt | Ilość |
kapusta pekińska | 1 głowa |
Mielone (dowolne) | 1 – 1,5 kg |
Ryż | 1 stos |
jajko | 2 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Papryka | 1 szt. |
Sok pomidorowy | 2 stosy |
Rosół/woda mięsna | 1 stos |
Sól pieprz | smak |
Przyprawy (zira, majeranek, kurkuma, papryka) | smak |
Kasza manna | 1 – 2 łyżki. l. |
Bezwonny olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Pietruszka | 4 gałęzie |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie mięsa mielonego
Mięso mielone można gotować w domu, wystarczy przekręcić mięso w maszynce do mięsa lub posiekać w blenderze lub gotowe. Do mięsa mielonego można użyć dowolnego mięsa: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, indyka lub połączyć dwa rodzaje mięsa. Włóż mięso mielone do głębokiej miski. Dodaj sól, pieprz, kminek do smaku. 
Ubijamy w 2 jajka. 
Następnie myjemy 1 szklankę ryżu pod bieżącą wodą i dodajemy do mielonego mięsa, ryżu nie trzeba wcześniej gotować, będzie doskonale ugotowany w gołąbkach. 
Dobrze wymieszaj mięso mielone, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. 
Jeśli wydaje ci się, że farsz stał się trochę wodnisty, dodaj 1-2 łyżki. l. kasza manna, wchłonie nadmiar płynu. 
Drobno posiekaj jedną cebulę, posiekaj 2 gałązki pietruszki. Dodaj do mielonego mięsa. Jeszcze raz dobrze wymieszać mięso mielone i odstawić. 
Przygotowanie kapusty
Kapusta pekińska świetnie nadaje się na gołąbki. Szybko się gotuje, a jej liście stają się bardzo delikatne i miękkie. Na początek odcinamy grubą część kapusty o 2–3 cm, aby można ją było łatwo rozłożyć na liście. 
Całą kapustę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 2 – 3 minuty. Rozpadnie się podczas gotowania i za pomocą specjalnych szczypiec wyjmujemy jeden po drugim liście. 
przygotowanie sosu
W celu przygotowania sosu do duszenia gołąbków przygotuj warzywa. Zetrzyj jedną marchewkę na grubej tarce. Paprykę słodką obrać z nasion i pokroić w średniej wielkości paski. Posiekaj dwie gałązki pietruszki. 
Rozgrzej na kuchence patelnię z grubym dnem. Wlej 2 łyżki. l. bezwonny olej roślinny i wyślij wszystkie posiekane składniki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. 
Do smaku dodać majeranek, kurkumę, słodką paprykę. Możesz użyć dowolnych innych przypraw. Wlej dwie szklanki soku pomidorowego i jedną szklankę bulionu mięsnego. Rosół można zastąpić wodą lub wodą, w której gotowano kapustę. 
Zagotuj sos i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. 
Połóż liść kapusty na blacie. Połóż mięso mielone z jednej strony i przekręć gołąbkę. Ilość mięsa mielonego zależy od wielkości liścia kapusty i Twoich upodobań. 
W ten sposób formujemy wszystkie gołąbki. Z tej ilości składników uzyskuje się 14 gołąbków. Gotowe gołąbki umieść w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia. 
Wlej przygotowany sos. Wszystkie gołąbki muszą być polane płynem. Warzywa rozłóż równomiernie na wierzchu. 
Gołąbki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 – 40 minut. 
Gołąbki można podawać z dowolnym dodatkiem: puree ziemniaczanym, makaronem lub po prostu ze śmietaną. Smacznego! 
Przepis
Możesz spojrzeć na przepis, w którym zobaczysz, jakich składników będziesz potrzebować, jak przygotować gołąbki. Miłego oglądania!
Jeśli lubisz gołąbki w piekarniku na blasze do pieczenia, chcesz dodać swoje dodatki, życzenia lub opisać opcje gotowania gołąbków, koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Urozmaicaj swoje codzienne menu pysznym i satysfakcjonującym daniem!
Inne przepisy na kapustę
Gołąbki z mielonym kurczakiem
Gołąbki z serem
Gołąbki z ryżem
Gołąbki z kapustą pekińską
leniwe gołąbki
Miłego czytania!