
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- piekarnik;
- wagi kuchenne;
- łyżeczka i łyżka stołowa;
- tarka;
- Papier do pieczenia;
- nóż kuchenny;
- deska do krojenia;
- szczoteczka silikonowa;
- duży rondel;
- Maszynka do mielenia mięsa;
- tarka;
- patelnia z pokrywką;
- silikonowa szpatułka;
- naczynia do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
kapusta biała (średnia) | 1 głowa |
Mały rozmiar marchewki | 1 szt. |
Cebula | 3 głowy |
Sól | 2 łyżeczki |
pieprz mielony | 1 łyżeczka |
Surowy ryż | 3 art. l. |
Mięso wołowe | 400 gramów |
Kwaśna śmietana | 300g |
Przygotowana woda | ½ stosu |
Woda pitna | 3 litry |
rosół z kapusty | 1 ul. l. |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Dobrze opłucz główkę kapusty w wodzie, oddziel liście kapusty. 
Odetnij twarde podstawy każdego liścia. Jeśli natkniesz się na zbyt twardą główkę kapusty, nie zniechęcaj się. W takim przypadku należy najpierw opuścić kapustę do wrzącej wody na 1-2 minuty, pozwolić jej ostygnąć i można bezpiecznie przystąpić do cięcia głowy. 
Postaw duży garnek wody (3 l) na ogniu, posol go i gotuj liście przez 5-6 minut. Nie należy od razu wyciągać ich z wody, lepiej zrobić to bezpośrednio przed uformowaniem kapusty. 
Ryż (3 łyżki stołowe) Włożyć do małego rondelka, zalać wodą w proporcji 1:2 i zagotować. Możesz to zrobić za pomocą wolnowaru, kuchenki mikrofalowej lub podwójnego kotła, jak chcesz. 
Wołowinę (400 g) i cebulę (1 głowa) opłukać w wodzie, pokroić na małe kawałki, przetrzeć przez maszynkę do mięsa i dodać do ryżu. 
Dodaj sól (1 łyżeczka), pieprz mielony (0,5 łyżeczki) i bulion, w którym ugotowano liście (1 łyżka stołowa) i dobrze wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie. 
Połóż około 1 łyżkę na krawędzi prześcieradła. l. polewy, owinąć boki i zrolować liść kapusty, aby uzyskać bułkę. Tak więc ułóż gołąbki ze wszystkich przygotowanych liści. 
Teraz musisz je upiec. Aby to zrobić, potrzebujesz blachy do pieczenia, którą należy nasmarować olejem roślinnym (wystarczy 1 łyżka stołowa). Ułóż wszystkie gołąbki na blasze do pieczenia, wyślij do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. 
Obrana cebula (2 główki) pokrojona w półpierścienie. 
Obrane marchewki (1 szt.) Zetrzyj na grubej tarce. 
Na rozgrzaną patelnię wlej olej roślinny (1 łyżka stołowa), włóż cebulę, dodaj sól (0,5 łyżeczki), pieprz (⅔ łyżeczki), wymieszaj i smaż na lekko złoty kolor. 
Następnie włóż marchewki, wymieszaj, usmaż do ugotowania i przełóż do wygodnej miski. 
W innej misce wymieszaj śmietanę (300 g), wodę (½ szklanki), sól (0,5 łyżeczki) i pozostały pieprz. 
Włóż wszystkie gołąbki na patelnię, równomiernie rozłóż warzywa na wierzchu i polej przygotowanym sosem śmietanowym. 
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 
Gotowe gołąbki połóż na talerzu i spokojnie podawaj na stole. 
Przepis
Możesz również przeczytać instrukcje krok po kroku i zobaczyć każdy krok przygotowania bardzo smacznych i niesamowicie miękkich gołąbków.
Pomimo tego, że przygotowanie dania zajmie wystarczająco dużo czasu, uwierz mi, warto. Gołąbki są miękkie, niesamowicie smaczne i po prostu rozpływają się w ustach. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu i zafunduj sobie i swoim bliskim takie danie, a także zostaw swoje i życzenia w komentarzach.
Inne przepisy na kapustę
Gołąbki wielkopostne
Gołąbki w wolnym naczyniu
Gołąbki w piekarniku
gołąbki
Gołąbki z mięsem mielonym
Miłego czytania!