Gołąbki w sosie śmietanowym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bardzo smaczne i delikatne gołąbki w sosie śmietanowym

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • piekarnik;
  • wagi kuchenne;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • tarka;
  • Papier do pieczenia;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • szczoteczka silikonowa;
  • duży rondel;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • tarka;
  • patelnia z pokrywką;
  • silikonowa szpatułka;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
kapusta biała (średnia) 1 głowa
Mały rozmiar marchewki 1 szt.
Cebula 3 głowy
Sól 2 łyżeczki
pieprz mielony 1 łyżeczka
Surowy ryż 3 art. l.
Mięso wołowe 400 gramów
Kwaśna śmietana 300g
Przygotowana woda ½ stosu
Woda pitna 3 litry
rosół z kapusty 1 ul. l.
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Dobrze opłucz główkę kapusty w wodzie, oddziel liście kapusty.

    Ostrożnie usuń liście z kapusty.

  • Odetnij twarde podstawy każdego liścia. Jeśli natkniesz się na zbyt twardą główkę kapusty, nie zniechęcaj się. W takim przypadku należy najpierw opuścić kapustę do wrzącej wody na 1-2 minuty, pozwolić jej ostygnąć i można bezpiecznie przystąpić do cięcia głowy.

    Odcinamy grube żyły z liści.

  • Postaw duży garnek wody (3 l) na ogniu, posol go i gotuj liście przez 5-6 minut. Nie należy od razu wyciągać ich z wody, lepiej zrobić to bezpośrednio przed uformowaniem kapusty.

    Zagotuj liście.

  • Ryż (3 łyżki stołowe) Włożyć do małego rondelka, zalać wodą w proporcji 1:2 i zagotować. Możesz to zrobić za pomocą wolnowaru, kuchenki mikrofalowej lub podwójnego kotła, jak chcesz.

    Gotujemy również ryż.

  • Wołowinę (400 g) i cebulę (1 głowa) opłukać w wodzie, pokroić na małe kawałki, przetrzeć przez maszynkę do mięsa i dodać do ryżu.

    Przepuszczamy wołowinę i cebulę przez maszynkę do mięsa.

  • Dodaj sól (1 łyżeczka), pieprz mielony (0,5 łyżeczki) i bulion, w którym ugotowano liście (1 łyżka stołowa) i dobrze wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

    Wymieszaj ryż, mięso mielone z cebulą i przyprawami.

  • Połóż około 1 łyżkę na krawędzi prześcieradła. l. polewy, owinąć boki i zrolować liść kapusty, aby uzyskać bułkę. Tak więc ułóż gołąbki ze wszystkich przygotowanych liści.

    Około łyżki mielonego mięsa zawija się w miękkie liście kapusty.

  • Teraz musisz je upiec. Aby to zrobić, potrzebujesz blachy do pieczenia, którą należy nasmarować olejem roślinnym (wystarczy 1 łyżka stołowa). Ułóż wszystkie gołąbki na blasze do pieczenia, wyślij do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

    Uformowane bułki połóż na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika na pół godziny.

  • Obrana cebula (2 główki) pokrojona w półpierścienie.

    Cebulę pokroić w półpierścienie.

  • Obrane marchewki (1 szt.) Zetrzyj na grubej tarce.

    Zetrzyj marchewki.

  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej roślinny (1 łyżka stołowa), włóż cebulę, dodaj sól (0,5 łyżeczki), pieprz (⅔ łyżeczki), wymieszaj i smaż na lekko złoty kolor.

    Cebulę podsmażyć na patelni.

  • Następnie włóż marchewki, wymieszaj, usmaż do ugotowania i przełóż do wygodnej miski.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • W innej misce wymieszaj śmietanę (300 g), wodę (½ szklanki), sól (0,5 łyżeczki) i pozostały pieprz.

    Oddzielnie wymieszaj śmietanę z wodą i solą.

  • Włóż wszystkie gołąbki na patelnię, równomiernie rozłóż warzywa na wierzchu i polej przygotowanym sosem śmietanowym.

    Przesuwamy gołąbki na patelnię, rozprowadzamy warzywa z patelni na wierzchu, wszystko zalewamy sosem śmietanowym.

  • Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

    Gołąbki zostawiamy w sosie śmietanowym do duszenia pod pokrywką przez pół godziny.

  • Gotowe gołąbki połóż na talerzu i spokojnie podawaj na stole.

    Najdelikatniejsze gołąbki w sosie śmietanowym gotowe.

  • Przepis

    Możesz również przeczytać instrukcje krok po kroku i zobaczyć każdy krok przygotowania bardzo smacznych i niesamowicie miękkich gołąbków.

    Pomimo tego, że przygotowanie dania zajmie wystarczająco dużo czasu, uwierz mi, warto. Gołąbki są miękkie, niesamowicie smaczne i po prostu rozpływają się w ustach. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu i zafunduj sobie i swoim bliskim takie danie, a także zostaw swoje i życzenia w komentarzach.

    Inne przepisy na kapustę

    Gołąbki wielkopostne

    Gołąbki w wolnym naczyniu

    Gołąbki w piekarniku

    gołąbki

    Gołąbki z mięsem mielonym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author