Gołąbki warzywne według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Gotowanie pysznych bułek z kapusty warzywnej - łatwe i proste

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • duży rondel;
  • 2-3 małe doniczki;
  • patelnia;
  • miska;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka;
  • Łopatka;
  • Puchar;
  • talerz zupy;
  • łyżka;
  • widelec.

Składniki

Produkt Ilość
Kapusta biała 6-8 arkuszy
ryż (gotowany) ½ szklanki
kasza gryczana (gotowana) ½ szklanki
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
papryka 1 szt.
grzyby 200 gramów
czosnek 1-2 goździki
zieleń Belka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
woda 2 łyżki stołowe.
Sól smak
pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Ugotuj wcześniej kaszę gryczaną z ryżem, aby w sumie otrzymać 1 szklankę gotowych płatków.

    Ugotuj ryż i kaszę gryczaną do połowy.

  • Weź białą kapustę, a następnie usuń z niej twardą i starą górną warstwę. Następnie z kapusty należy wyciąć główkę kapusty.

    Usuń górne liście z kapusty, wytnij łodygę.

  • W zależności od wielkości kapusty wybierz rondel, wlej do niego wodę i zagotuj, a następnie zanurz warzywo we wrzącej wodzie.

    Kapustę rozprowadzamy garnkiem z wrzącą wodą.

  • Gdy kapusta jest w gorącej wodzie, zacznij siekać warzywa. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj paprykę.

  • Obierz marchewki i zetrzyj na drobnej tarce.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  • Do mieszanki warzyw dodać kaszę gryczaną i ryż.

    Do posiekanych warzyw dodać kaszę gryczaną i ryż.

  • Pokrój połowę lub całą cebulę w kostkę, usmaż ją z grzybami. Również posiekaj 1-2 ząbki czosnku nożem.

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • Grzyby należy pokroić na małe kawałki.

    Pieczarki drobno posiekaj.

  • W tym momencie kapusta już trochę się zagotowała, a jej liście należy łatwo oderwać. Usuń wszelkie liście, które się nadają, a resztę ponownie zanurz we wrzącej wodzie.

    Usuń liście z gotowanej na parze główki kapusty.

  • Na patelnię wlej olej słonecznikowy i podgrzej go, a następnie smaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta.

    Podsmaż cebulę na patelni, aż będzie miękka.

  • Do cebuli dodajemy czosnek i po kilku minutach wrzucamy pieczarki. Smaż składniki, aż grzyby zmiękną.

    Do cebuli dodajemy czosnek i pieczarki, razem podsmażamy.

  • Z przygotowanych do owijania liści kapusty odetnij trochę twardą część, a także możesz ją lekko pobić młotkiem.

    Odcinamy grube żyłki z liści kapusty.

  • Do nadzienia warzywnego wlać smażone pieczarki z cebulą, ziołami, nadzienie posolić i popieprzyć, w razie potrzeby można dodać inne przyprawy.

    Do nadzienia dodać pieczarki z cebulą, wymieszać.

  • Rozłóż liść kapusty, połóż farsz na jego krawędzi, a następnie złóż go w kopertę, jak zwykłą gołąbkę.

    Porcje nadzienia zawijamy w liście kapusty.

  • W ten sposób obtocz wszystkie liście kapusty i natychmiast wyślij je na patelnię, gdzie zostaną ugotowane. Gołąbki powinny leżeć blisko siebie.

    Rozprowadzamy gołąbki na głębokiej patelni.

  • W rondlu przykryj gołąbki pozostałym liściem kapusty. Jako prasę możesz położyć 1-2 ziemniaki na wierzchu.

    Gołąbki przykrywamy kolejnym liściem kapusty, na wierzch można położyć ziemniaki.

  • Do przygotowania sosu potrzebne będą 2 łyżki. l. koncentrat pomidorowy, trochę soli i 2 szklanki wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie polać gołąbkami tym sosem.

    Całość polać sosem pomidorowym.

  • Garnek z gołąbkami należy postawić na ogniu, poczekać, aż się zagotuje, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 30-40 minut.

    Gołąbki warzywne będą gotowane przez 40 minut.

  • Faszerowaną kapustę można podawać jako osobne danie lub z dodatkiem, np. puree ziemniaczanym.

    Apetyczne gołąbki z warzyw są gotowe.

  • Przepis

    Jeśli naprawdę lubisz gołąbki, ale chcesz jakoś urozmaicić to danie, obejrzyj ten film. W tym przepisie autorka pokaże, jak ugotować pyszne gołąbki warzywne, które zjedzą nawet osoby niejedzące mięsa.

    Drodzy czytelnicy, lubicie gołąbki? Jak często je robisz? Podobał Ci się przepis na warzywną wersję i chciałbyś go powtórzyć w domu? Podziel się swoimi pysznymi przepisami na gołąbki z warzyw.

    Inne przepisy na kapustę

    Faszerowana kapusta na blasze

    Gołąbki z mielonym kurczakiem

    Gołąbki z serem

    Gołąbki z ryżem

    Gołąbki z kapustą pekińską

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author