
Sprzęt i przybory kuchenne:
- palnik gazowy lub powierzchnia do smażenia;
- głęboka pojemność;
- sito;
- durszlak;
- deska do krojenia;
- garnek 5 litrów;
- ważenie w kuchni;
- zlewka;
- 1 litrowy rondel;
- nóż;
- łyżeczka do herbaty;
- głęboka miska;
- kociołek na 7 litrów z pokrywką;
- talerz o średnicy nieco mniejszej niż kocioł;
- Łopatka;
- prasa do czosnku;
- nożyczki kuchenne;
- danie;
- sosjerka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mieszane mięso mielone | 1200 g |
Cebula | 6 szt. |
Czosnek | 1 głowa |
koperek | 1 pęczek |
Pietruszka | 1 pęczek |
suszona bazylia | 1 łyżeczka |
świeża kolendra | 1 pęczek |
Liście winogron | 50 szt. |
Kefir 2,5% | 200 ml |
Masło | 100 gramów |
Ryż | 180 gramów |
Sól | 3 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | 1 łyżeczka |
Woda | 1,5-1,7 l |
Ważny! Do tego dania lepiej wybrać liście wielkości dłoni o jasnozielonym odcieniu. Jeśli są solone na zimę, takie gołąbki mogą zadowolić krewnych przez cały rok.
Gotowanie krok po kroku
Przygotowywanie posiłków
5 cebul obieramy z łuski i bardzo drobno siekamy. 
1 cebulę obrać z łuski i pokroić w półpierścienie. 
Myjemy 1 pęczek koperku, 1 pęczek kolendry i 1 pęczek pietruszki pod bieżącą wodą, suszymy, odcinamy łodygi, a następnie siekamy wszystkie warzywa. 
Obieramy 1 główkę czosnku z łuski, dzielimy na ząbki, usuwamy z nich łuskę, następnie odstawiamy 3 ząbki na sos, reszta trafia do mięsa mielonego. 
Przelej 180 g ryżu na sitko i opłucz pod zimną bieżącą wodą, aż wypływająca woda będzie czysta. W głębokim pojemniku umieszczamy 1200 g mięsa mielonego zmieszanego z wieprzowiny i wołowiny, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zioła, 1 łyżeczkę. suszona bazylia, umyty ryż, prasowane ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki. sól i 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
Do litrowego rondla wlać 1 litr wody, rozpalić duży ogień i poczekać, aż płyn się zagotuje. Myjemy 50 liści winogron pod bieżącą wodą, po czym usuwamy sadzonki nożyczkami. 
Liście winogron włożyć do 5-litrowego rondla, następnie zalać 1 litrem wrzącej wody i pozostawić na 10 minut, aby liście stały się elastyczne. 
Po 10 minutach spuść wodę, włóż liście do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. 
gołąbki
Na blacie roboczym kładziemy 1 liść winogrona błyszczącą stroną do dołu, na jego podstawie rozprowadzamy 1,5 łyżeczki mięsa mielonego. 
Nadajemy mu podłużny kształt rękami i zawijamy, zakrywając dolną krawędź prześcieradła jedną stroną, potem drugą, następnie na przemian owijamy boki w środku, a następnie zwijamy przyszłą kapustę. 
W podobny sposób formujemy pozostałe produkty, aż skończą się liście i mięso mielone. 
Na dno kociołka kładziemy 100 g masła, włączamy pod nim średni ogień i czekamy, aż masło się rozpuści. 
Gdy masło się rozpuści, dodaj do niego posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor. 
Gdy cebula się usmaży, zmniejsz ogień do minimum i ostrożnie ułóż gołąbkę w kociołku. 
Na gołąbki kładziemy talerz o średnicy mniejszej niż kociołek, wlewamy 500-700 ml wody, aby płyn dotarł do krawędzi talerza i zwiększamy ogień. Gdy woda się zagotuje, dodaj 1 łyżeczkę. sól, zamknij kociołek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj gołąbki przez 45 minut. 
sos
Wlej 200 ml kefiru 2,5% do głębokiej miski, wyciśnij do niej 3 ząbki czosnku przez prasę, dodaj 0,5 łyżeczki. sól, 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz i wszystko wymieszaj łyżeczką do uzyskania gładkości. 
Po 45 minutach wyłącz ogień pod kociołkiem, wyjmij gołąbki, połóż je na półmisku, na środku włóż sos z sosem kefirowym i podawaj. 
Przepis
Jeśli chcesz zobaczyć, jak zawijać mięso mielone w liście winorośli lub jak prawidłowo przykryć przedmioty talerzem, powinieneś zapoznać się z tymi punktami w przepisie.
Czy próbowałeś domowej roboty liści winorośli? Podobała Ci się ta wersja dania? Jakich produktów używasz do dolmy? W jakim sosie wolisz podawać takie produkty na stole? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach kulinarnych w komentarzach, a to pomoże zainspirować innych kucharzy do przygotowania tego pysznego i zdrowego dania.
Inne przepisy na kapustę
Gołąbki z mięsem mielonym
Jak przygotować kapustę
Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym
Gołąbki warzywne
Faszerowana kapusta na blasze
Miłego czytania!