Gołąbki z liści winogron według przepisu krok po kroku 🍇 ze zdjęciem

Faszerowana kapusta z liści winogron - tajniki gotowania kaukaskiej potrawy 🍇

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • palnik gazowy lub powierzchnia do smażenia;
  • głęboka pojemność;
  • sito;
  • durszlak;
  • deska do krojenia;
  • garnek 5 litrów;
  • ważenie w kuchni;
  • zlewka;
  • 1 litrowy rondel;
  • nóż;
  • łyżeczka do herbaty;
  • głęboka miska;
  • kociołek na 7 litrów z pokrywką;
  • talerz o średnicy nieco mniejszej niż kocioł;
  • Łopatka;
  • prasa do czosnku;
  • nożyczki kuchenne;
  • danie;
  • sosjerka.

Składniki

Produkt Ilość
Mieszane mięso mielone 1200 g
Cebula 6 szt.
Czosnek 1 głowa
koperek 1 pęczek
Pietruszka 1 pęczek
suszona bazylia 1 łyżeczka
świeża kolendra 1 pęczek
Liście winogron 50 szt.
Kefir 2,5% 200 ml
Masło 100 gramów
Ryż 180 gramów
Sól 3 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka
Woda 1,5-1,7 l

Ważny! Do tego dania lepiej wybrać liście wielkości dłoni o jasnozielonym odcieniu. Jeśli są solone na zimę, takie gołąbki mogą zadowolić krewnych przez cały rok.

Gotowanie krok po kroku

Przygotowywanie posiłków

  • 5 cebul obieramy z łuski i bardzo drobno siekamy.

    Cebulę siekamy.

  • 1 cebulę obrać z łuski i pokroić w półpierścienie.

    Pokrój kolejną cebulę na półpierścienie.

  • Myjemy 1 pęczek koperku, 1 pęczek kolendry i 1 pęczek pietruszki pod bieżącą wodą, suszymy, odcinamy łodygi, a następnie siekamy wszystkie warzywa.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Obieramy 1 główkę czosnku z łuski, dzielimy na ząbki, usuwamy z nich łuskę, następnie odstawiamy 3 ząbki na sos, reszta trafia do mięsa mielonego.

    oczyść czosnek.

  • Przelej 180 g ryżu na sitko i opłucz pod zimną bieżącą wodą, aż wypływająca woda będzie czysta. W głębokim pojemniku umieszczamy 1200 g mięsa mielonego zmieszanego z wieprzowiny i wołowiny, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zioła, 1 łyżeczkę. suszona bazylia, umyty ryż, prasowane ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki. sól i 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz.

    Łączymy mięso mielone, ryż, czosnek, posiekaną cebulę i zioła.

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

    Dokładnie wymieszaj mielone mięso.

  • Do litrowego rondla wlać 1 litr wody, rozpalić duży ogień i poczekać, aż płyn się zagotuje. Myjemy 50 liści winogron pod bieżącą wodą, po czym usuwamy sadzonki nożyczkami.

    Myjemy liście winogron i odcinamy ich sadzonki.

  • Liście winogron włożyć do 5-litrowego rondla, następnie zalać 1 litrem wrzącej wody i pozostawić na 10 minut, aby liście stały się elastyczne.

    zalej liście wrzątkiem.

  • Po 10 minutach spuść wodę, włóż liście do durszlaka i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

    Następnie musisz spuścić cały płyn z liści.

  • gołąbki

  • Na blacie roboczym kładziemy 1 liść winogrona błyszczącą stroną do dołu, na jego podstawie rozprowadzamy 1,5 łyżeczki mięsa mielonego.

    Połóż mięso mielone na prześcieradle.

  • Nadajemy mu podłużny kształt rękami i zawijamy, zakrywając dolną krawędź prześcieradła jedną stroną, potem drugą, następnie na przemian owijamy boki w środku, a następnie zwijamy przyszłą kapustę.

    Zawijamy nadzienie, formując gołąbek kapusty.

  • W podobny sposób formujemy pozostałe produkty, aż skończą się liście i mięso mielone.

    Takich gołębi jest wiele.

  • Na dno kociołka kładziemy 100 g masła, włączamy pod nim średni ogień i czekamy, aż masło się rozpuści.

    W kotle podgrzewamy masło.

  • Gdy masło się rozpuści, dodaj do niego posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor.

    Cebulę pokrojoną w półpierścienie podsmażyć na oleju.

  • Gdy cebula się usmaży, zmniejsz ogień do minimum i ostrożnie ułóż gołąbkę w kociołku.

    Rozłóż dolmę na usmażonej cebuli.

  • Na gołąbki kładziemy talerz o średnicy mniejszej niż kociołek, wlewamy 500-700 ml wody, aby płyn dotarł do krawędzi talerza i zwiększamy ogień. Gdy woda się zagotuje, dodaj 1 łyżeczkę. sól, zamknij kociołek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj gołąbki przez 45 minut.

    Gołąbki przykryć talerzem i napełnić wodą.

  • sos

  • Wlej 200 ml kefiru 2,5% do głębokiej miski, wyciśnij do niej 3 ząbki czosnku przez prasę, dodaj 0,5 łyżeczki. sól, 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz i wszystko wymieszaj łyżeczką do uzyskania gładkości.

    Sos do gotowania z kefiru, czosnku i przypraw

  • Po 45 minutach wyłącz ogień pod kociołkiem, wyjmij gołąbki, połóż je na półmisku, na środku włóż sos z sosem kefirowym i podawaj.

    Roladki z liści winogron będą bardzo smaczne z tym sosem.

  • Przepis

    Jeśli chcesz zobaczyć, jak zawijać mięso mielone w liście winorośli lub jak prawidłowo przykryć przedmioty talerzem, powinieneś zapoznać się z tymi punktami w przepisie.

    Czy próbowałeś domowej roboty liści winorośli? Podobała Ci się ta wersja dania? Jakich produktów używasz do dolmy? W jakim sosie wolisz podawać takie produkty na stole? Opowiedz nam o swoich doświadczeniach kulinarnych w komentarzach, a to pomoże zainspirować innych kucharzy do przygotowania tego pysznego i zdrowego dania.

    Inne przepisy na kapustę

    Gołąbki z mięsem mielonym

    Jak przygotować kapustę

    Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

    Gołąbki warzywne

    Faszerowana kapusta na blasze

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author