Gorąca czekolada: domowy przepis ze zdjęciem

Pyszna gorąca czekolada - łatwy i zrozumiały przepis na gotowanie w domu

Sprzęt i przybory kuchenne: mały rondelek, trzepaczka, głęboki talerz, tarka, kuchenka, filiżanka.

Składniki

mleko 1 stos
Gorzka czekolada 50g
Skrobia 1 łyżeczka
Cukier 2 łyżeczki
Zimna woda 3 art. l.

Opcjonalnie do przepisu można dodać cynamon, kakao, orzechy, płatki kokosowe, dowolny słodki syrop lub cukier waniliowy.

Gotowanie krok po kroku

  • Do małego rondelka wlać szklankę mleka o dowolnej zawartości tłuszczu i podgrzać na małym ogniu.

    Wlej mleko do rondla.

    Czy wiedziałeś?  Jeśli nie spożywasz produktów pochodzenia zwierzęcego, do gorącej czekolady można użyć dowolnego mleka roślinnego – migdałowego lub kokosowego.

  • Podczas gdy mleko się nagrzewa, zetrzyj na grubej tarce 50 g gorzkiej czekolady – zwykle pół standardowego batona. Aby czekolada nie roztopiła się w dłoniach, przetrzyj ją przez papierowy ręcznik.

    Zetrzyj czekoladę na grubej tarce.

  • Wlej startą czekoladę do gorącego mleka i dodaj 2 łyżeczki. Sahara.

    Kawałki czekolady wlej do gorącego mleka, dodaj cukier.

  • Następnie mieszaj napój trzepaczką, aż wiórki czekoladowe całkowicie się rozpuszczą.

    Mieszaj mieszankę trzepaczką i doprowadź do jednolitej konsystencji.

  • Wyjmij rondel z kuchenki, a następnie dokładnie wymieszaj 1 łyżeczkę na oddzielnym głębokim talerzu. skrobia i 3 łyżki. l. zimna woda.

    Rozpuść skrobię w zimnej wodzie.

  • Włóż czekoladę z powrotem do pieca i zagotuj mieszankę mleczno-czekoladową na małym ogniu. Ciągle ubijając, wlej do rondla rozcieńczoną skrobię.

    Dodaj mąkę kukurydzianą do gotującej się czekolady cały czas mieszając.

    Ważny! Skrobia jest dokładnie tym składnikiem, który sprawia, że ​​napój jest jednorodny i gęsty. Bez skrobi Twoja gorąca czekolada będzie rzadka i tłusta na powierzchni.

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, po czym gorącą czekoladę można wlać do filiżanki i podać.

    Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną pyszną gorącą czekoladę w domu.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Aby serwowanie gorącej czekolady było piękniejsze i smaczniejsze, możesz udekorować je bitą śmietaną lub włożyć do filiżanki gałkę lodów waniliowych.
    • Do śmietany lub lodów można dodać posypkę cynamonu lub kakao oraz posiekane orzechy.
    • Napój można również udekorować startą czekoladą lub płatkami kokosowymi.
    • Zwykły cukier w recepturze można zastąpić wanilią, co sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej delikatny i aromatyczny. Możesz również dodać cukier puder lub cukier brązowy.
    • Dodatkowo cukier można zastąpić dowolnym innym słodzikiem, np. ulubionym syropem.
    • Gorąca czekolada wygląda bardzo apetycznie w zwykłych białych filiżankach lub w przezroczystych naczyniach. Jeśli podajesz filiżankę ze spodkiem, możesz położyć na niej kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady.

    Przepis

    Możesz również zobaczyć przepis, który szczegółowo pokazuje wszystkie etapy przygotowania pysznej pachnącej gorącej czekolady w domu.

    Nauczyłeś się więc, jak zrobić pyszną gorącą czekoladę za pomocą prostego przepisu krok po kroku w kilka minut. Wypiłeś drinka? Lubisz dodawać cynamon lub inne dodatki do gorącej czekolady? Czy znasz inne sposoby przygotowania lub podania tego ciepłego zimowego napoju? Podziel się wskazówkami, przemyśleniami i wrażeniami z przepisu w komentarzach do artykułu.

    Inne przepisy na napoje

    Koktajl zielony Koktajl
    warzywny
    Herbata z rokitnika
    Mrożony kompot truskawkowy
    Kompot żurawinowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author