Gorący przepis na funchozę krok po kroku 🍜 ze zdjęciem

Wielkopostny przepis na pyszną gorącą bezglutenową funchose 🍜

Przybory kuchenne: dwie filiżanki, pokrywka, łyżka stołowa i łyżeczka, deska do krojenia, durszlak, nóż, patelnia, naczynie do serwowania.

Składniki

Nazwa  Ilość 
Makaron Fasolowy (szklany) 50g
Świeża cukinia ¼ szt.
świeży ogórek 1 szt.
Seler 1 łodyga
Surowe marchewki 1 szt.
Papryka słodka w kolorze ½ sztuki
Czosnek 1 goździk
Olej roślinny (oliwa) 1 ul. l.
sos sojowy 2 łyżki stołowe. l.
Sól smak
Przyprawy (imbir, pieprz czarny mielony, papryka wędzona, papryka czerwona ostra) szczypta po szczypie
Sezam (do dekoracji) opcjonalny
Gotująca się woda 300-350 ml
Pietruszka 3-4 gałęzie

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokim, pojemnym kubku zalej 300-350 ml wrzącej wody 50 g funchose – „szklanego” makaronu z zielonej fasoli. Przykryj miskę pokrywką i pozostaw na 10 minut.

    Funchose zalać wrzącą wodą.

  • Wyjmij rdzeń (z nasionami) z ćwiartki młodej cukinii i pokrój w cienkie słupki.

    Cukinię pokroić w cienkie paski.

  • Z jednego małego świeżego ogórka zdejmij skórkę i rozpuść na długie, prostokątne plastry.

    Ogórek kroimy tą samą słomą.

  • Posiekaj też jedną małą marchewkę w kostkę.

    Cienko pokrojona marchewka.

  • Rozpuść połowę słodkiej kolorowej papryki na cienkie, długie plasterki.

    Paprykę również kroimy w paski.

  • Drobno posiekaj jeden duży ząbek czosnku na miąższ.

    Zmiel czosnek do miski.

  • W osobnej miseczce wymieszaj dosłownie szczyptę suchych przypraw – paprykę ostrą, pieprz czarny i paprykę wędzoną.

    Mieszamy przyprawy.

    Ważny!  Tarka do koreańskiej marchewki lub specjalna szatkownica są całkowicie niepotrzebne do przygotowania tego dania, ponieważ słomki warzywne mogą „rozpaść się” podczas duszenia.

  • Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i odstaw na chwilę, aż warzywa będą duszone, aby woda była całkowicie szklana.

    Funchoza zostaje wrzucona do durszlaka.

  • Podgrzej patelnię z 1 łyżką. l. olej roślinny (najlepiej oliwkowy) na dużym ogniu.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Dodaj posiekany czosnek do gorącego oleju, zmniejsz ogień do średniego i smaż na złoty kolor.

    Na patelni usmażyć posiekany czosnek.

  • Jak tylko czosnek zmieni kolor na różowy, zacznij od razu wszystkie posiekane warzywa, bez zwiększania płomienia.

    Połóż pokrojone warzywa na patelni.

  • Przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa do połowy, około 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

    Przykryj patelnię pokrywką, aby gotować warzywa.

  • Jak tylko warzywa na patelni zmiękną, dodaj mieszankę przypraw i dokładnie wymieszaj.

    Dodaj przyprawy do warzyw.

  • Po 8 minutach wrzuć gotowy makaron szklany do warzyw.

    Funchose rozprowadzamy na warzywach.

  • Zalej zawartość patelni 2 łyżkami. l. sos sojowy (możesz wziąć ćwierć szklanki płynnych aminokwasów kokosowych).

    Skrop zawartość patelni sosem sojowym.

  • Makaron dokładnie wymieszać z duszonymi warzywami i sosem.

    Dobrze wymieszaj składniki.

  • Posolić do smaku, ponownie wymieszać i odstawić na małym ogniu pod pokrywką na dosłownie dwie minuty.

    Posolić i popieprzyć danie do smaku.

  • Wyłącz palnik, drobno posiekaj 3-4 gałązki młodej pietruszki i posyp nią naczynie.

    Dodaj posiekane warzywa.

  • Ponownie wymieszaj zawartość rondla, połóż na półmisku, posyp sezamem i podawaj na gorąco.

    Gotową funchose według przepisu zaleca się posypać sezamem podczas serwowania.

  • Przepis

    Na proponowanej do obejrzenia fabule zobaczysz prostą opcję gotowania funchose z duszonymi warzywami. Taka funchose jest podawana na gorąco do stołu, ponieważ jest uważana za główną, a nie przekąskę.

    Dziękujemy za zainteresowanie przepisem na ostrą funchose z duszonymi warzywami. Jak bardzo podobał Ci się ten sposób robienia tradycyjnego chińskiego makaronu i jak pomocne były dostarczone przez nas informacje? Jak gotować makaron krochmal? Jakie produkty wolisz – mięso czy warzywa – i dlaczego. Opisz swoje metody i metody przygotowania funchose. Czytelnicy naszej strony będą bardzo zainteresowani zapoznaniem się z przydatnymi wskazówkami od użytkowników i wyborem nowych ciekawych przepisów.

    Inne przepisy funchose

    szklany makaron

    Makaron Koreański

    Tajska sałatka z makaronem

    Funchoza z mięsem

    Funchoza z kurczakiem i warzywami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author