Gotowanie ciasta na pierogi, żeby się nie zagotowało 🥟 na miękko: przepis ze zdjęciem

Jak ugotować ciasto na pierogi, żeby nie zagotowały się na miękko i nie zrobiły się twarde

Sprzęt i przybory kuchenne:  czajnik, miska głęboka, nóż, sitko, szkło 250 g, talerz głęboki, łyżka stołowa i łyżeczka, widelec, ręcznik kuchenny.

Składniki

mąka pszenna 3 stosy.
olej roślinny 3 art. l.
woda 1 stos
kurze jajo 1 szt.
Sól ½ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij jedno jajko kurze na głęboki talerz, dodaj do niego ½ łyżeczki. posolić i dobrze ubić widelcem. Następnie wlej 3 łyżki. l. olej roślinny, a także trzepaczka.

    Przygotuj składniki na ciasto

  • Za pomocą sita przesiej 3 szklanki mąki pszennej do głębokiej miski, zrób mały otwór w środku i wlej do niego masę jajeczną. Dobrze wymieszaj jajko i mąkę, aby w przyszłości nie zagotowały się we wrzącej wodzie. Możesz użyć szklanki o dowolnej objętości, najważniejsze jest to, że mierzysz zarówno mąkę, jak i wrzącą wodę za pomocą jednej szklanki.

    Przesiej mąkę na ciasto

  • Zagotuj 1 szklankę wody w czajniku i od razu wlej ją do mąki, jednocześnie szybko mieszając łyżką wszystkie składniki. Gdy ciasto jest jeszcze gorące od wrzącej wody, mieszamy łyżką, gdy nieco ostygnie i zgęstnieje, zacznij ugniatać rękami do uzyskania jednorodnej, gładkiej grudki.

    Dodaj wodę do ciasta

  • Następnie wyjmij ciasto z miski i kontynuuj wyrabianie rękoma na blacie. Jednocześnie nie będziesz potrzebować dodatkowej mąki – elastyczne ciasto parzone nie przykleja się ani do stołu, ani do rąk. Ugniecione ciasto przełożyć do miski lub odstawić na stół i przykryć ręcznikiem kuchennym na 10 minut. Następnie odetnij niewielką część całego ciasta, a resztę włóż z powrotem do miski i przykryj, aby nie wyschło. Uformuj z niej kiełbasę i podziel ją na kawałki, aby je rozwałkować, nadziać i zrobić pyszne knedle lub pierogi.

    Aby przygotować ciasto, wymieszaj składniki

  • To ciasto jest idealne do zamrażania i dobrze się przechowuje. Knedle lub knedle z niego są bardzo smaczne, nie rozrywają się i nie rozpadają podczas gotowania. Nawet po zamrożeniu produkty doskonale zachowują swój smak. Do pierogów można stosować różnorodne nadzienia – z ziemniakami i grzybami, kapustą, twarogiem, jagodami – tak jak dusza zapragnie.

    Gotowanie ciasta na pierogi, aby nie zagotowało się miękko: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Czy wiedziałeś?  Ciasto parzone na pierogi służy również do przygotowania innych potraw. Bardzo skutecznie uzyskuje się z niego paszteciki lub ciasta, które robi się na suchej gorącej patelni.Ciasto parzone jest bardzo miękkie i posłuszne, z przyjemnością się z niego rzeźbi.

    Przepis

    Jak przygotować udane ciasto parzone na pyszne pierogi, a następnie podzielić je na kawałki, można przyjrzeć się bliżej.

    Podczas przygotowywania tradycyjnych pierogów ważny jest nie tylko ich smak, ale również wygląd. Aby ugotować naprawdę wysokiej jakości, smaczne i piękne pierogi, skorzystaj z tego prostego przepisu na ciasto parzone, a Twoje danie na pewno się sprawdzi. Mając raz przygotowane knedle lub pierogi z takiego ciasta, zakochacie się w nim na zawsze, bo gotuje się bardzo łatwo, a praca z nim nie sprawia żadnych trudności.

    Ugotowałeś już pierogi lub pierogi z tak cudownego ciasta? Podziel się wrażeniami z ciasta w komentarzach i powiedz nam, które nadzienie do pierogów lubisz najbardziej.

    Inne przepisy na ciasta

    Słodkie ciasto na bułki

    Ciasto na mleczną bułkę

    Ciasto drożdżowe z suszonymi drożdżami

    Ciasto na bułki

    Ciasto na bułkę

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author