Sprzęt i przybory kuchenne: czajnik, miska głęboka, nóż, sitko, szkło 250 g, talerz głęboki, łyżka stołowa i łyżeczka, widelec, ręcznik kuchenny.
Składniki
mąka pszenna | 3 stosy. |
olej roślinny | 3 art. l. |
woda | 1 stos |
kurze jajo | 1 szt. |
Sól | ½ łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
To ciasto jest idealne do zamrażania i dobrze się przechowuje. Knedle lub knedle z niego są bardzo smaczne, nie rozrywają się i nie rozpadają podczas gotowania. Nawet po zamrożeniu produkty doskonale zachowują swój smak. Do pierogów można stosować różnorodne nadzienia – z ziemniakami i grzybami, kapustą, twarogiem, jagodami – tak jak dusza zapragnie.
Czy wiedziałeś? Ciasto parzone na pierogi służy również do przygotowania innych potraw. Bardzo skutecznie uzyskuje się z niego paszteciki lub ciasta, które robi się na suchej gorącej patelni.Ciasto parzone jest bardzo miękkie i posłuszne, z przyjemnością się z niego rzeźbi.
Przepis
Jak przygotować udane ciasto parzone na pyszne pierogi, a następnie podzielić je na kawałki, można przyjrzeć się bliżej.
Podczas przygotowywania tradycyjnych pierogów ważny jest nie tylko ich smak, ale również wygląd. Aby ugotować naprawdę wysokiej jakości, smaczne i piękne pierogi, skorzystaj z tego prostego przepisu na ciasto parzone, a Twoje danie na pewno się sprawdzi. Mając raz przygotowane knedle lub pierogi z takiego ciasta, zakochacie się w nim na zawsze, bo gotuje się bardzo łatwo, a praca z nim nie sprawia żadnych trudności.
Ugotowałeś już pierogi lub pierogi z tak cudownego ciasta? Podziel się wrażeniami z ciasta w komentarzach i powiedz nam, które nadzienie do pierogów lubisz najbardziej.
Inne przepisy na ciasta
Słodkie ciasto na bułki
Ciasto na mleczną bułkę
Ciasto drożdżowe z suszonymi drożdżami
Ciasto na bułki
Ciasto na bułkę
Miłego czytania!