Gotowanie słodkiego omletu: proste i oryginalne przepisy

5 przepisów na słodki omlet z owocami i twarogiem

Z jabłkami w wolnym naczyniu

Jeśli zapytano Cię: „Jak myślisz, jak jajecznica i jabłka pasują do siebie?” Myślę, że odpowiedź brzmiałaby: „Nie ma mowy!”

Ale omlet z jabłkami dobrze do siebie pasuje. I nie tylko z nimi: gruszki, śliwki, twarożek, a nawet suszone morele to świetny dodatek do słodkiego omleta.

Zaletę tego przepisu można nazwać praktycznością. Słodki omlet w wolnowarze nie przypala się, wyrasta równomiernie dzięki szczelności pokrywki i gotuje się prawie bez Twojego udziału. Podczas gotowania możesz robić swoje. Słodki omlet w powolnej kuchence przeznaczony jest na 2 porcje i gotuje się nie dłużej niż pół godziny. A nasze przepisy ze zdjęciami pomogą Ci go ugotować bez kłopotów.

Będziesz potrzebować:

  • jabłka – 2 sztuki;
  • cukier – 1-1,5 łyżki stołowej;
  • jajka – 3-4 sztuki;
  • masło – 1,5 łyżki stołowej;
  • mleko – 100 ml;
  • mąka – 1 łyżka stołowa.

Gotowanie

  • Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki.
  • W trybie „Smażenie” gotuj jabłka z cukrem na maśle, aż będą prawie miękkie. W takim przypadku pokrywa musi być zamknięta. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Omlet z karmelizowanymi jabłkami
    Jajka dokładnie ubić z mlekiem. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  • Wlej jabłka mieszanką do omletów i gotuj w trybie „Pieczenie” przez 15-20 minut.
  • Słodki omlet z jabłkami wygląda bardziej apetycznie z rumianą chrupiącą skórką. Aby to zrobić, 7-10 minut przed końcem gotowania posmaruj jego górną część masłem.

    Omlet z jabłkami można usmażyć na patelni z powyższych składników. Danie szybciej się ugotuje. Plastry jabłka z cukrem podsmażyć na maśle na patelni i polać mieszanką z omletami. Jak tylko masa zacznie zastygać od dołu, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Głównym sekretem jest okresowe przesuwanie widelcem lub szpatułką wzdłuż krawędzi, aby naczynie się nie przypaliło. Czas gotowania omleta na patelni to 5-7 minut.

    Przepisy na patelni

    Z twarogiem

    Omlet na słodko to praktyczna opcja śniadaniowa dla całej rodziny. Idealnie nadaje się jako przystawka do herbaty lub mleka. Aby danie było mniej kaloryczne, stosuje się niskotłuszczowy twarożek. Ale jeśli zawartość kalorii nie jest ważna, możesz wziąć tłuszcz.

    Omlet na słodko z twarogiem
    Będziesz potrzebować:

    • beztłuszczowy twarożek – 400 g;
    • jajka – 3 sztuki;
    • mąka – 4 łyżki;
    • sól – 0,5 łyżeczki;
    • masło – 2 łyżki;
    • rodzynki – 2 łyżki;
    • cukier puder – 2 łyżki.

    Gotowanie

  • Oddziel białka od żółtek.
  • Do żółtek dodać twarożek, mąkę, sól, rodzynki. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy twarogowej.
  • Na rozgrzaną patelnię wlać masę o grubości 1 centymetra (lepiej wybrać szeroką), duża warstwa nie zostanie odpowiednio usmażona.
  • Gdy skórka zarumieni się na złoty kolor, rozerwij omlet na kawałki dwoma widelcami i smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Omlet z twarogiem podawany jest na gorąco, posypany cukrem pudrem.
  • Aby danie było dietetyczne, można je gotować w kuchence mikrofalowej. Do szerokiego pojemnika wystarczy przelać mieszankę omletów warstwą nie wyższą niż 1-1,5 cm. Ustaw moc na 600-800 W i gotuj przez 3-4 minuty. Następnie wyjmij naczynia, dobrze wymieszaj zawartość i wstaw na kolejne 4-5 minut do ugotowania. Posyp cukrem pudrem na wierzchu.

    Omlet bananowy z serem

    Omlet z bananem jest bardzo oryginalny w smaku. A z dodatkiem sera danie staje się pikantne. Ponadto jest idealny na słodycze i nie zepsuje sylwetki, ponieważ w przepisie stosuje się tylko białka jaj, których zawartość kalorii wynosi tylko 44 kalorie na 100 gramów.

    Ale jest jeden sekret – pokrojone owoce powinny być równomiernie rozłożone na mieszance jajecznej, nie pozostawiając ani centymetra wolnej przestrzeni. Wtedy omlet z bananem okaże się słodki.

    Będziesz potrzebować:

    • białko jaja – od 3 jaj;
    • banan – 1-2 sztuki (w zależności od wielkości);
    • ser o niskiej zawartości tłuszczu (suluguni, mozzarella) – 20-30 g.

    Gotowanie

  • Omlet z plastrami banana
    Białka ubić i przelać na rozgrzaną patelnię bez oleju. Lepiej jest wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Drobno posiekaj banana (możesz go zmiażdżyć widelcem). Rozprowadź równomiernie na mieszance z białek jaj.
  • Posyp równomiernie startym serem.
  • Przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut.
  • Gdy ser się roztopi i spód omletu będzie ugotowany, złóż białka na pół i lekko dociśnij łopatką. Dzięki temu ser i banan będą się dobrze sklejać.
  • Przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 2-3 minuty na małym ogniu, aż się ugotują.
  • Omlet na ciepło lub na ciepło z bananem i serem można podawać z syropem owocowym i dżemem.

    W języku japońskim

    Sekretem i smakiem słodkiego japońskiego omleta jest to, że z mieszanki jaj pozyskuje się małe bułeczki. Główny składnik – sos sojowy w połączeniu z cukrem nadaje niezwykły słodko-słony smak.

    Omlet japoński
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • sake (lub ocet ryżowy) – 1,5 łyżki stołowej;
    • cukier – 2 łyżki stołowe;
    • cukier puder – 1 łyżka stołowa;
    • sos sojowy – 2 łyżki.

    Gotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i ubić mikserem. Przełóż przez sito, aby nie pozostały bąbelki.
  • Wlej trochę mieszanki na rozgrzaną patelnię tak, aby ledwo pokrywała powierzchnię patelni.
  • Gdy naleśnik jajeczny się zrumieni, zwiń go i połóż na krawędzi patelni.
  • Wlej kolejną warstwę i powtórz procedurę. Gotową rolkę zwiń w nową. Zrób to, aż mieszanina się skończy. Otrzymasz gęstą bułkę naleśników jajecznych.
  • Połóż gotową rolkę na bambusowej macie i uformuj ją w trójkątny lub prostokątny kształt. Pociąć na kawałki.
  • Tradycyjnie japoński słodki omlet polewa się syropem owocowym, dżemem, bitą śmietaną lub rozpuszczoną czekoladą. W domu odpowiedni jest dżem.

    Klasyczny przepis na piekarnik

    Prosty i szybki przepis uratuje życie na przybycie gości – niezbędne składniki znajdziesz w lodówce każdej gospodyni domowej. W smaku i strukturze potrawa przypomina zwiewną panna cottę. W piekarniku przygotowywany jest słodki omlet, więc jest odpowiedni dla dzieci od 1,5 roku.

    Słodki omlet z suszonymi morelami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 5 sztuk;
    • twarożek – 200 g;
    • masło – 1 łyżka stołowa;
    • mleko – 1 szklanka;
    • śmietana – 100 g;
    • cukier lub cukier puder – 6 łyżek;
    • cukier waniliowy – 1 opakowanie;
    • rodzynki, suszone morele – 30-40 g;
    • mąka – 20 g.

    Gotowanie

  • Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką.
  • Suszone morele pokroić w plastry i namoczyć we wrzącej wodzie razem z rodzynkami.
  • Jajka ubić mikserem z mlekiem i 2 łyżkami cukru.
  • Wlej jedną trzecią mieszanki jajecznej do formy. Rozłóż równomiernie suszone morele i rodzynki. Wlej resztę mieszanki.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.
  • Podczas pieczenia omletu przygotuj słodki sos. Ubij mikserem masę twarogową, śmietanę, pozostały cukier i paczkę wanilii.
  • Gdy omlet się upiecze, wstaw go do wyłączonego piekarnika na 20 minut, aby się nie opalił.
  • Danie podawane jest jako zapiekanka z twarogiem i sosem śmietanowym.
  • Po przygotowaniu ubitej masy jajecznej należy ją natychmiast włożyć do piekarnika. Im szybciej dostanie się mikstura, tym bardziej przewiewny i wspaniały będzie omlet.

    Do przepisu na słodki omlet można dodać jeszcze jeden składnik – mak. Przed dodaniem do masy jajecznej 2 łyżki maku zalać 2 łyżkami wrzącej wody. Następnie wymieszaj – smak stanie się bardziej pikantny.

    Nie ma skomplikowanych technologii i ukrytych tajemnic, jak zrobić słodki omlet. Jednym z najważniejszych punktów jest to, że mieszanka jajeczna pali się łatwo i szybko. Dlatego nie pozostawiaj naczynia bez opieki przez długi czas, monitoruj temperaturę.

    Inne przepisy na jajka

    6 przepisów na omlety

    Omlet białkowy

    Sałatka z jajecznicą i kurczakiem

    Omlet w parowarze

    francuski omlet

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author