Gotowanie suchych szparagów krok po kroku 🥢 przepis ze zdjęciem

Przepis na pyszne suche szparagi to najlepsza opcja marynaty 🥢

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • czajnik;
  • głęboka miska;
  • nożyczki kuchenne;
  • para widelców;
  • prasa do czosnku.

Składniki

Suszone szparagi sojowe 250g
Woda 400-500 ml
Ocet ryżowy 3% 1-2 łyżki. l.
Sól Smak
Oliwa z oliwek 1 ul. l.
Czosnek 1-2 goździki

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wrzuć około 250 g suszonych szparagów sojowych. W czajniku podgrzewamy 400-500 ml wody i zalewamy szparagi wrzącym płynem. Namoczenie zajmuje średnio co najmniej 3 godziny, ale jeśli nie ma czasu w ciągu dnia, przed snem polej szparagi i pozostaw do zaparzenia przez całą noc.

    Jak przygotowuje się suche szparagi

  • Po kilkugodzinnym odstawieniu suchych szparagów w wodzie wyjmujemy je, nie wyciskając płynu. Szparagi muszą być zawsze w wodzie, w przeciwnym razie staną się twarde.

    Aby przygotować szparagi, przygotuj składniki

  • Jeśli natkniesz się na długie kawałki, dla wygody zaleca się pocięcie ich na pół lub na 3 części nożyczkami kuchennymi.

    Posiekaj składniki, aby przygotować szparagi

  • Pokrojone suche szparagi przekładamy na głęboki talerz i dodajemy 1-2 łyżki, aby nadać kwaśności. l. ryż 3% ocet. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ocet był równomiernie rozprowadzony. Posolić szparagi do smaku i ponownie wymieszać. Najwygodniej jest to zrobić łyżką stołową. Po wymieszaniu skosztuj produktu na sól i, jeśli to konieczne, trochę więcej soli.

    Dodaj przyprawy do ugotowania szparagów

  • Wlać do szparagów 1 łyżkę. l. Oliwa z oliwek. Jeśli nie znalazłeś podobnego produktu w kuchni, zastąp go dowolnym innym olejem roślinnym w tej samej ilości. Ważne jest tylko, aby przy wyborze słonecznika był bezwonny. Wszystko wymieszać łyżką stołową lub dwoma widelcami.

    Gotowanie suchych szparagów według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Szparagi według tego przepisu okazują się dość miękkie i umiarkowanie słone, z lekką kwaskowatością. Jednocześnie danie nie zawiera różnych przypraw, sosu sojowego i innych podobnych składników. Jeśli chcesz, możesz przepuścić przez prasę 1-2 ząbki czosnku i dodać do szparagów sojowych. W ten sposób pojawi się lekka pikantność, która doda pikanterii gotowemu daniu. Możesz urozmaicić smak suchych szparagów sojowych, dodając do nich posiekaną marchewkę i/lub posiekane pieczarki. To danie można podawać samodzielnie lub z dowolnym dodatkiem. Taka przystawka nadaje się również na każdy stół, a ponadto jest łatwa do przygotowania.

    suszone szparagi gotowe

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak zrobić suche szparagi w domu, aby okazały się miękkie i lekko słone. Przepis jest szczegółowo opisany, a zalecenia podawane są na każdym etapie gotowania. Do dania potrzebujesz tylko kilku składników wymienionych na początku. Podano porady, jak podawać gotowe szparagi oraz dodatkowe składniki, które mogą urozmaicić smak potrawy.

    Lubisz szparagi i czy próbowałeś gotować szparagi sojowe z octem? Jakich innych składników używasz i jak długo moczysz szparagi? Podziel się swoim pysznym i sprawdzonym przepisem na suche szparagi w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author