
Sprzęt i przybory kuchenne:
- czajnik;
- głęboka miska;
- nożyczki kuchenne;
- para widelców;
- prasa do czosnku.
Składniki
Suszone szparagi sojowe | 250g |
Woda | 400-500 ml |
Ocet ryżowy 3% | 1-2 łyżki. l. |
Sól | Smak |
Oliwa z oliwek | 1 ul. l. |
Czosnek | 1-2 goździki |
Gotowanie krok po kroku
Do głębokiej miski wrzuć około 250 g suszonych szparagów sojowych. W czajniku podgrzewamy 400-500 ml wody i zalewamy szparagi wrzącym płynem. Namoczenie zajmuje średnio co najmniej 3 godziny, ale jeśli nie ma czasu w ciągu dnia, przed snem polej szparagi i pozostaw do zaparzenia przez całą noc. 
Po kilkugodzinnym odstawieniu suchych szparagów w wodzie wyjmujemy je, nie wyciskając płynu. Szparagi muszą być zawsze w wodzie, w przeciwnym razie staną się twarde. 
Jeśli natkniesz się na długie kawałki, dla wygody zaleca się pocięcie ich na pół lub na 3 części nożyczkami kuchennymi. 
Pokrojone suche szparagi przekładamy na głęboki talerz i dodajemy 1-2 łyżki, aby nadać kwaśności. l. ryż 3% ocet. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ocet był równomiernie rozprowadzony. Posolić szparagi do smaku i ponownie wymieszać. Najwygodniej jest to zrobić łyżką stołową. Po wymieszaniu skosztuj produktu na sól i, jeśli to konieczne, trochę więcej soli. 
Wlać do szparagów 1 łyżkę. l. Oliwa z oliwek. Jeśli nie znalazłeś podobnego produktu w kuchni, zastąp go dowolnym innym olejem roślinnym w tej samej ilości. Ważne jest tylko, aby przy wyborze słonecznika był bezwonny. Wszystko wymieszać łyżką stołową lub dwoma widelcami. 
Szparagi według tego przepisu okazują się dość miękkie i umiarkowanie słone, z lekką kwaskowatością. Jednocześnie danie nie zawiera różnych przypraw, sosu sojowego i innych podobnych składników. Jeśli chcesz, możesz przepuścić przez prasę 1-2 ząbki czosnku i dodać do szparagów sojowych. W ten sposób pojawi się lekka pikantność, która doda pikanterii gotowemu daniu. Możesz urozmaicić smak suchych szparagów sojowych, dodając do nich posiekaną marchewkę i/lub posiekane pieczarki. To danie można podawać samodzielnie lub z dowolnym dodatkiem. Taka przystawka nadaje się również na każdy stół, a ponadto jest łatwa do przygotowania. 
Przepis
Po obejrzeniu filmu dowiesz się, jak zrobić suche szparagi w domu, aby okazały się miękkie i lekko słone. Przepis jest szczegółowo opisany, a zalecenia podawane są na każdym etapie gotowania. Do dania potrzebujesz tylko kilku składników wymienionych na początku. Podano porady, jak podawać gotowe szparagi oraz dodatkowe składniki, które mogą urozmaicić smak potrawy.
Lubisz szparagi i czy próbowałeś gotować szparagi sojowe z octem? Jakich innych składników używasz i jak długo moczysz szparagi? Podziel się swoim pysznym i sprawdzonym przepisem na suche szparagi w komentarzach.