Gotowany ozorek wołowy według przepisu kulinarnego krok po kroku

Gotowany ozorek wołowy według przepisu kulinarnego krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne:  rondel, deska do krojenia, nóż, łyżka

Składniki

wołowy język 1 szt.
Woda 1,5 – 2 litry
Cebula 2 szt.
Marchewka (duża) 1-2 szt.
ziarnka pieprzu 7-8 szt.
Liść laurowy 2-3 szt.
korzen pietruszki 1 szt.
Sól 2 łyżki stołowe. l. (bez suwaka)

Ważny!  Cały tłuszcz należy odciąć z języka, ponieważ podaje się go na zimno. Tłuszcz zwykle znajduje się na dnie. Odetnij i masz świetną polędwicę. Nie musisz nacinać skóry.

Gotowanie krok po kroku

  • Przed gotowaniem moczyć język w zimnej osolonej wodzie przez 30-40 minut. Język można również moczyć w solance z przyprawami przez 10-12 godzin. Po namoczeniu języka należy go dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Na patelnię wlej 1,5 – 2 litry wody i zagotuj.

    Aby przygotować gotowany ozorek wołowy według prostego przepisu, przygotuj składniki

  • Delikatnie włóż język do wrzącej wody. Język należy wkładać nie do zimnej wody, ale do wrzącej wody, aby wszystkie soki pozostały w języku, a danie okazało się soczyste. Pierwszą wodę spuszczamy po 15 minutach. Zawsze należy spuścić pierwszą wodę, aby usunąć niepożądany posmak.

    Aby przygotować gotowany ozorek wołowy według prostego przepisu, zagotuj wodę

  • Wlej świeżą wodę na patelnię i ponownie poczekaj, aż się zagotuje. Następnie wkładamy w to język. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i pozostaw na 2 godziny. Myjemy i myjemy 2 cebule, jedną lub dwie duże marchewki. Po 2 godzinach w rondelku włożyć cebulę, marchew (można ją pokroić na kawałki), 1 duży lub 2-3 średnie liście laurowe, 7-8 ziaren pieprzu i dalej gotować. Możesz również dodać korzeń pietruszki. W razie potrzeby jedną cebulę można zastąpić porem.

    Aby przygotować gotowany ozorek wołowy według prostego przepisu, ugotuj warzywa

  • Dodajemy również 2 łyżki (bez szkiełka) soli, mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 h. Po tym czasie wyłączamy palnik, na którym gotował się język. Wlej zimną wodę do miski i włóż do niej język.
    Aby przygotować gotowany ozorek wołowy według prostego przepisu, ochłodź ozorek
  • Jeśli woda nie jest wystarczająco zimna, dodaj do niej kostki lodu. Po kilku minutach zaczynamy usuwać skórę z języka. Z bulionu, w którym gotowano ozorek, wyjmujemy warzywa i umieszczamy tam obrany język. Wkładamy patelnię do ognia i gotujemy przez kolejne 15-20 minut po ugotowaniu. Jest to konieczne, aby oczyszczony język jeszcze bardziej wchłonął smak warzyw i przypraw. Wtedy będzie jeszcze delikatniej i smaczniej.

    Aby uzyskać prosty przepis na ozorek z gotowanej wołowiny, obierz język

  • Po tym czasie wyjmujemy i chłodzimy język. Kroimy go na plasterki.

    Gotowany ozorek wołowy według przepisu gotowania krok po kroku, przygotuj składniki

  • Czy wiedziałeś?  Jeśli chcesz uratować język, natychmiast zawiń resztki w folię. Pamiętaj, że ten przysmak nie lubi wietrzenia.
    Połóż sałatę i natkę pietruszki na brzegach naczynia, a na środku plastry z języka. Podawać z chrzanem i musztardą.

    Możesz również podać ozorek z sosem majonezowo-czosnkowym. Aby to zrobić, wyciśnij kilka ząbków czosnku do sklepu lub majonezu domowej roboty przez prasę i wymieszaj. Połóż trochę sosu na każdym kawałku języka. Danie dekorujemy zielenią.

    Przepis

    To zwięźle pokazuje proces przygotowania gotowanego języka.

    Chciałabym wiedzieć, jakie znasz opcje podawania i przygotowywania gotowanego ozorka. Proszę pisać w komentarzach.

    Inne przepisy na wołowinę

    Medaliony wołowe

    Szaszłyki wołowe

    Nerki duszone

    Basturma wołowa

    Shurpa z wołowiny

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author