Grill w kotle w domu: 🍢 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pysznego grilla w kotle w domu 🍢

Sprzęt i przybory kuchenne: zestaw pojemników o różnej głębokości, nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa, łyżeczka, kociołek z pokrywką, kuchenka, tarka, szklanka, patyczki drewniane, łyżka cedzakowa.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso mielone 700 gramów
Cebula 2 szt.
chleb pszenny 100 gramów
Tłuszcz z ogona 200 gramów
jajko 1 szt.
Kolendra 1 łyżeczka
Zira 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka
Ziemniak 1 kg
Woda ½ stosu
Olej roślinny 400 ml
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Do głębokiej miski wkładamy 700 g dowolnego mięsa mielonego (kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina itp.). Możesz go ugotować samodzielnie, w sklepie lub na targu.

    Włóż mięso mielone do miski.

  • Oczyszczamy 2 średnie cebule z łuski i korzeni i nacieramy na grubej tarce. Wkładamy go razem z przydzielonym sokiem do miski z mięsem mielonym.

    Dodaj posiekaną cebulę do mięsa mielonego.

  • Namocz 100 g białego chleba w wodzie na kilka minut. Gdy pęcznieje, wyjmujemy go, wyciskamy wodę, trochę ucieramy rękoma i wysyłamy do tego samego pojemnika.

    Dodajemy również wcześniej namoczony w wodzie chleb.

  • Wjeżdżamy w 1 jajko kurze i wlewamy 1 łyżeczkę. mielona kolendra i czarny pieprz, starta zira, a także sól – jej ilość jest regulowana do smaku.

    Dodaj jajko, sól, przyprawy.

  • Dobrze wymieszaj mielone mięso, aby składniki się ze sobą połączyły.

    Dokładnie wymieszaj mielone

  • Następnie rzeźbimy z niego małe kulki wielkości klopsików. Aby nie wietrzyły, można je przykryć folią spożywczą.

    Z mięsa mielonego formujemy małe kulki.

  • 200 g tłuszczu z ogona kroimy w kostkę o wielkości porównywalnej do mielonych kulek mięsnych. Tłusty tłuszcz z ogona można zastąpić słoniną wieprzową, ale istnieje ryzyko, że bardzo się rozpuści i nie da pożądanego efektu w naczyniu. Szaszłyki robimy z drewnianych patyczków: naprzemiennie nawlekamy kulki mielone i kawałki tłustego tłuszczu z ogona. Możesz użyć krążków cebuli jako warstwy, ale nie jest to konieczne.

    Na drewniane szpikulce naprzemiennie naciągamy klopsiki i kawałki tłustego ogona.

  • Myjemy i obieramy 1 kg ziemniaków. Kroimy go w plastry, jakby to był wiejski ziemniak. Dla wygody lepiej wybrać bulwy średniej wielkości i prawidłowym kształcie.

    Pokrój ziemniaki w plasterki.

  • Stawiamy kociołek na kuchence i włączamy średni ogień. Doprowadzić do wrzenia 300 ml oleju roślinnego. W tej frytownicy usmaż plastry ziemniaków na złoty kolor.

    Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

  • Po usmażeniu wyjmujemy ziemniaki łyżką cedzakową i spuszczamy olej z kociołka. Aby usunąć nadmiar tłuszczu z ziemniaków, plastry ziemniaczane można położyć na ręcznikach papierowych.

    Wyciągamy ziemniaki z kotła, spuszczamy olej.

  • Na dno kotła wlej 2-3 łyżki. l. olej roślinny i podgrzej. Szaszłyki smażyć z obu stron przez 3-4 minuty, aby mięso chwyciło i pokryło się skórką, a tłuszcz lekko się rozpuścił.

    Na świeżym oleju usmaż szaszłyki na złoty kolor.

  • Następnie wyjmujemy szaszłyki z kotła, spuszczamy stary olej i wlewamy świeży olej – około 2-3 łyżki. l. Stawiamy kociołek na wolnym ogniu i czekamy, aż olej się rozgrzeje.

    Wlej nową porcję oleju do kociołka, pozwól mu się rozgrzać.

  • Wkładamy ziemniaki do kotła i wlewamy ½ szklanki wody. Jak tylko woda się zagotuje, włożyć szaszłyki do kociołka, przykryć kociołek pokrywką i gotować przez pół godziny całe naczynie.

    Rozprowadzamy ziemniaki w kociołku, dodajemy trochę wody i kładziemy na wierzchu szaszłyki.

  • Po chwili wyłącz piec i ułóż szaszłyki i ziemniaki na talerzach, udekoruj świeżymi ziołami, warzywami i różnymi sosami. To danie najlepiej oczywiście podawać na ciepło.

    Oto taki pyszny grill, który można ugotować w kotle w domu.

  • Przepis

    Aby właściwie ugotować domowe kebaby w kociołku i nie przegapić żadnych ważnych kroków, spójrz na przepis na to danie i zachowaj go na przyszłość.

    Nauczyłeś się więc gotować bardzo smaczną i ciekawą wersję grilla w kotle. Technicznie rzecz biorąc to danie bardziej przypomina kebab, bo robi się je z mięsa mielonego, ale czy ma to znaczenie, kiedy jest bardzo smaczne, satysfakcjonujące i ciekawe? Ożywiając przepis, otrzymasz świetne danie mięsne z przystawką, które zadowoli wielu miłośników kuchni orientalnej przy domowym lub świątecznym stole. Lubisz gotować na grillu? W jaki sposób najczęściej to robisz iz jakich składników? Opowiedz nam o tym w komentarzach, podziel się tym przepisem z przyjaciółmi i znajomymi i uzupełnij go, jeśli chcesz. Ciesz się czasem spędzonym w kuchni, dziękuję za uwagę!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author