
Sprzęt i przybory kuchenne: zestaw pojemników o różnej głębokości, nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa, łyżeczka, kociołek z pokrywką, kuchenka, tarka, szklanka, patyczki drewniane, łyżka cedzakowa.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mięso mielone | 700 gramów |
Cebula | 2 szt. |
chleb pszenny | 100 gramów |
Tłuszcz z ogona | 200 gramów |
jajko | 1 szt. |
Kolendra | 1 łyżeczka |
Zira | 1 łyżeczka |
Zmielony czarny pieprz | 1 łyżeczka |
Ziemniak | 1 kg |
Woda | ½ stosu |
Olej roślinny | 400 ml |
Sól | smak |
Gotowanie krok po kroku
Do głębokiej miski wkładamy 700 g dowolnego mięsa mielonego (kurczak, wieprzowina, wołowina, jagnięcina itp.). Możesz go ugotować samodzielnie, w sklepie lub na targu. 
Oczyszczamy 2 średnie cebule z łuski i korzeni i nacieramy na grubej tarce. Wkładamy go razem z przydzielonym sokiem do miski z mięsem mielonym. 
Namocz 100 g białego chleba w wodzie na kilka minut. Gdy pęcznieje, wyjmujemy go, wyciskamy wodę, trochę ucieramy rękoma i wysyłamy do tego samego pojemnika. 
Wjeżdżamy w 1 jajko kurze i wlewamy 1 łyżeczkę. mielona kolendra i czarny pieprz, starta zira, a także sól – jej ilość jest regulowana do smaku. 
Dobrze wymieszaj mielone mięso, aby składniki się ze sobą połączyły. 
Następnie rzeźbimy z niego małe kulki wielkości klopsików. Aby nie wietrzyły, można je przykryć folią spożywczą. 
200 g tłuszczu z ogona kroimy w kostkę o wielkości porównywalnej do mielonych kulek mięsnych. Tłusty tłuszcz z ogona można zastąpić słoniną wieprzową, ale istnieje ryzyko, że bardzo się rozpuści i nie da pożądanego efektu w naczyniu. Szaszłyki robimy z drewnianych patyczków: naprzemiennie nawlekamy kulki mielone i kawałki tłustego tłuszczu z ogona. Możesz użyć krążków cebuli jako warstwy, ale nie jest to konieczne. 
Myjemy i obieramy 1 kg ziemniaków. Kroimy go w plastry, jakby to był wiejski ziemniak. Dla wygody lepiej wybrać bulwy średniej wielkości i prawidłowym kształcie. 
Stawiamy kociołek na kuchence i włączamy średni ogień. Doprowadzić do wrzenia 300 ml oleju roślinnego. W tej frytownicy usmaż plastry ziemniaków na złoty kolor. 
Po usmażeniu wyjmujemy ziemniaki łyżką cedzakową i spuszczamy olej z kociołka. Aby usunąć nadmiar tłuszczu z ziemniaków, plastry ziemniaczane można położyć na ręcznikach papierowych. 
Na dno kotła wlej 2-3 łyżki. l. olej roślinny i podgrzej. Szaszłyki smażyć z obu stron przez 3-4 minuty, aby mięso chwyciło i pokryło się skórką, a tłuszcz lekko się rozpuścił. 
Następnie wyjmujemy szaszłyki z kotła, spuszczamy stary olej i wlewamy świeży olej – około 2-3 łyżki. l. Stawiamy kociołek na wolnym ogniu i czekamy, aż olej się rozgrzeje. 
Wkładamy ziemniaki do kotła i wlewamy ½ szklanki wody. Jak tylko woda się zagotuje, włożyć szaszłyki do kociołka, przykryć kociołek pokrywką i gotować przez pół godziny całe naczynie. 
Po chwili wyłącz piec i ułóż szaszłyki i ziemniaki na talerzach, udekoruj świeżymi ziołami, warzywami i różnymi sosami. To danie najlepiej oczywiście podawać na ciepło. 
Przepis
Aby właściwie ugotować domowe kebaby w kociołku i nie przegapić żadnych ważnych kroków, spójrz na przepis na to danie i zachowaj go na przyszłość.
Nauczyłeś się więc gotować bardzo smaczną i ciekawą wersję grilla w kotle. Technicznie rzecz biorąc to danie bardziej przypomina kebab, bo robi się je z mięsa mielonego, ale czy ma to znaczenie, kiedy jest bardzo smaczne, satysfakcjonujące i ciekawe? Ożywiając przepis, otrzymasz świetne danie mięsne z przystawką, które zadowoli wielu miłośników kuchni orientalnej przy domowym lub świątecznym stole. Lubisz gotować na grillu? W jaki sposób najczęściej to robisz iz jakich składników? Opowiedz nam o tym w komentarzach, podziel się tym przepisem z przyjaciółmi i znajomymi i uzupełnij go, jeśli chcesz. Ciesz się czasem spędzonym w kuchni, dziękuję za uwagę!