Grill w kotle w domu: 馃崲 przepis krok po kroku ze zdj臋ciem

Jak nauczy膰 si臋 gotowa膰 pysznego grilla w kotle w domu 馃崲

Sprz臋t i przybory kuchenne: zestaw pojemnik贸w o r贸偶nej g艂臋boko艣ci, n贸偶, deska do krojenia, 艂y偶ka sto艂owa, 艂y偶eczka, kocio艂ek z pokrywk膮, kuchenka, tarka, szklanka, patyczki drewniane, 艂y偶ka cedzakowa.

Sk艂adniki

Produkt Ilo艣膰
Mi臋so mielone 700 gram贸w
Cebula 2 szt.
chleb pszenny 100 gram贸w
T艂uszcz z ogona 200 gram贸w
jajko 1 szt.
Kolendra 1 艂y偶eczka
Zira 1 艂y偶eczka
Zmielony czarny pieprz 1 艂y偶eczka
Ziemniak 1 kg
Woda 陆 stosu
Olej ro艣linny 400 ml
S贸l smak

Gotowanie krok po kroku

  • Do g艂臋bokiej miski wk艂adamy 700 g dowolnego mi臋sa mielonego (kurczak, wieprzowina, wo艂owina, jagni臋cina itp.). Mo偶esz go ugotowa膰 samodzielnie, w sklepie lub na targu.

    W艂贸偶 mi臋so mielone do miski.

  • Oczyszczamy 2 艣rednie cebule z 艂uski i korzeni i nacieramy na grubej tarce. Wk艂adamy go razem z przydzielonym sokiem do miski z mi臋sem mielonym.

    Dodaj posiekan膮 cebul臋 do mi臋sa mielonego.

  • Namocz 100 g bia艂ego chleba w wodzie na kilka minut. Gdy p臋cznieje, wyjmujemy go, wyciskamy wod臋, troch臋 ucieramy r臋koma i wysy艂amy do tego samego pojemnika.

    Dodajemy r贸wnie偶 wcze艣niej namoczony w wodzie chleb.

  • Wje偶d偶amy w 1 jajko kurze i wlewamy 1 艂y偶eczk臋. mielona kolendra i czarny pieprz, starta zira, a tak偶e s贸l – jej ilo艣膰 jest regulowana do smaku.

    Dodaj jajko, s贸l, przyprawy.

  • Dobrze wymieszaj mielone mi臋so, aby sk艂adniki si臋 ze sob膮 po艂膮czy艂y.

    Dok艂adnie wymieszaj mielone

  • Nast臋pnie rze藕bimy z niego ma艂e kulki wielko艣ci klopsik贸w. Aby nie wietrzy艂y, mo偶na je przykry膰 foli膮 spo偶ywcz膮.

    Z mi臋sa mielonego formujemy ma艂e kulki.

  • 200 g t艂uszczu z ogona kroimy w kostk臋 o wielko艣ci por贸wnywalnej do mielonych kulek mi臋snych. T艂usty t艂uszcz z ogona mo偶na zast膮pi膰 s艂onin膮 wieprzow膮, ale istnieje ryzyko, 偶e bardzo si臋 rozpu艣ci i nie da po偶膮danego efektu w naczyniu. Szasz艂yki robimy z drewnianych patyczk贸w: naprzemiennie nawlekamy kulki mielone i kawa艂ki t艂ustego t艂uszczu z ogona. Mo偶esz u偶y膰 kr膮偶k贸w cebuli jako warstwy, ale nie jest to konieczne.

    Na drewniane szpikulce naprzemiennie naci膮gamy klopsiki i kawa艂ki t艂ustego ogona.

  • Myjemy i obieramy 1 kg ziemniak贸w. Kroimy go w plastry, jakby to by艂 wiejski ziemniak. Dla wygody lepiej wybra膰 bulwy 艣redniej wielko艣ci i prawid艂owym kszta艂cie.

    Pokr贸j ziemniaki w plasterki.

  • Stawiamy kocio艂ek na kuchence i w艂膮czamy 艣redni ogie艅. Doprowadzi膰 do wrzenia 300 ml oleju ro艣linnego. W tej frytownicy usma偶 plastry ziemniak贸w na z艂oty kolor.

    Ziemniaki sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu.

  • Po usma偶eniu wyjmujemy ziemniaki 艂y偶k膮 cedzakow膮 i spuszczamy olej z kocio艂ka. Aby usun膮膰 nadmiar t艂uszczu z ziemniak贸w, plastry ziemniaczane mo偶na po艂o偶y膰 na r臋cznikach papierowych.

    Wyci膮gamy ziemniaki z kot艂a, spuszczamy olej.

  • Na dno kot艂a wlej 2-3 艂y偶ki. l. olej ro艣linny i podgrzej. Szasz艂yki sma偶y膰 z obu stron przez 3-4 minuty, aby mi臋so chwyci艂o i pokry艂o si臋 sk贸rk膮, a t艂uszcz lekko si臋 rozpu艣ci艂.

    Na 艣wie偶ym oleju usma偶 szasz艂yki na z艂oty kolor.

  • Nast臋pnie wyjmujemy szasz艂yki z kot艂a, spuszczamy stary olej i wlewamy 艣wie偶y olej – oko艂o 2-3 艂y偶ki. l. Stawiamy kocio艂ek na wolnym ogniu i czekamy, a偶 olej si臋 rozgrzeje.

    Wlej now膮 porcj臋 oleju do kocio艂ka, pozw贸l mu si臋 rozgrza膰.

  • Wk艂adamy ziemniaki do kot艂a i wlewamy 陆 szklanki wody. Jak tylko woda si臋 zagotuje, w艂o偶y膰 szasz艂yki do kocio艂ka, przykry膰 kocio艂ek pokrywk膮 i gotowa膰 przez p贸艂 godziny ca艂e naczynie.

    Rozprowadzamy ziemniaki w kocio艂ku, dodajemy troch臋 wody i k艂adziemy na wierzchu szasz艂yki.

  • Po chwili wy艂膮cz piec i u艂贸偶 szasz艂yki i ziemniaki na talerzach, udekoruj 艣wie偶ymi zio艂ami, warzywami i r贸偶nymi sosami. To danie najlepiej oczywi艣cie podawa膰 na ciep艂o.

    Oto taki pyszny grill, kt贸ry mo偶na ugotowa膰 w kotle w domu.

  • Przepis

    Aby w艂a艣ciwie ugotowa膰 domowe kebaby w kocio艂ku i nie przegapi膰 偶adnych wa偶nych krok贸w, sp贸jrz na przepis na to danie i zachowaj go na przysz艂o艣膰.

    Nauczy艂e艣 si臋 wi臋c gotowa膰 bardzo smaczn膮 i ciekaw膮 wersj臋 grilla w kotle. Technicznie rzecz bior膮c to danie bardziej przypomina kebab, bo robi si臋 je z mi臋sa mielonego, ale czy ma to znaczenie, kiedy jest bardzo smaczne, satysfakcjonuj膮ce i ciekawe? O偶ywiaj膮c przepis, otrzymasz 艣wietne danie mi臋sne z przystawk膮, kt贸re zadowoli wielu mi艂o艣nik贸w kuchni orientalnej przy domowym lub 艣wi膮tecznym stole. Lubisz gotowa膰 na grillu? W jaki spos贸b najcz臋艣ciej to robisz iz jakich sk艂adnik贸w? Opowiedz nam o tym w komentarzach, podziel si臋 tym przepisem z przyjaci贸艂mi i znajomymi i uzupe艂nij go, je艣li chcesz. Ciesz si臋 czasem sp臋dzonym w kuchni, dzi臋kuj臋 za uwag臋!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author