Sprzęt AGD: grill, lodówka.
Sprzęt kuchenny:
- deska do krojenia;
- nóż;
- nóż z szerokim ostrzem;
- dwie głębokie miski;
- szpatułka;
- film spożywczy;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- papierowe ręczniki;
- szczypce do grilla;
- talerz.
Składniki
Całe tusze kałamarnic | 8-10 szt. |
kolendra (świeża) | 1 pęczek |
Limonka | 2 szt. |
sos rybny | 60-80 ml |
Cukier | 40 gramów |
Czosnek | 4-5 zębów |
Zmielony czarny pieprz | 1-1,5 g |
Olej roślinny | do smarowania rusztu grilla |
Gotowanie krok po kroku
Przygotuj tusze kałamarnic
Zróbmy marynatę
Teraz ugotujmy kalmary na grillu
Smacznego!
Przepis
To wizualna demonstracja, jak gotować grillowaną kałamarnicę za pomocą prostego tajskiego przepisu. Wszystkie etapy gotowania są wyraźnie widoczne, od czyszczenia tusz i tworzenia marynaty po grillowanie kalmarów.
Kalmary w zasadzie są dość egzotycznym daniem. Ale dziś jest dostępny dla wszystkich. Tusze kałamarnic, inaczej zwane płaszczami, można znaleźć na każdym rynku w dziale owoców morza. To sprawia, że danie jest niedrogie i bardzo popularne.
Korzyści płynące z tego owocu morza są niezaprzeczalne. Ponadto marynata nie zawiera octu ani żadnych innych nieprzydatnych dodatków. Sos rybny służy wyłącznie do solenia tuszek, więc sól może go z łatwością zastąpić. Tak, a produkty z grilla pod względem swoich zalet zdecydowanie przewyższają dania smażone, duszone i gotowane – wszystko, co najcenniejsze, jest zamknięte w środku, ale nadmiar, niepotrzebne tłuszcze, wręcz przeciwnie, pozostawia kalmary.
Podobał Ci się poniższy przepis na grillowaną kałamarnicę? Jak łatwo było przygotować marynatę i usmażyć przygotowane tuszki? Czy ugotowałbyś to danie jeszcze raz? Jeśli wiesz, jak uzupełnić podany przepis, lub masz własny, oryginalny sposób grillowania kalmarów, napisz w komentarzach!