Grillowana ka艂amarnica krok po kroku 馃 przepis ze zdj臋ciem

Grillowana tajska ka艂amarnica - niesamowicie pyszna 馃

Sprz臋t AGD:  grill, lod贸wka.
Sprz臋t kuchenny:

  • deska do krojenia;
  • n贸偶;
  • n贸偶 z szerokim ostrzem;
  • dwie g艂臋bokie miski;
  • szpatu艂ka;
  • film spo偶ywczy;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • papierowe r臋czniki;
  • szczypce do grilla;
  • talerz.

Sk艂adniki

Ca艂e tusze ka艂amarnic 8-10 szt.
kolendra (艣wie偶a) 1 p臋czek
Limonka 2 szt.
sos rybny 60-80 ml
Cukier 40 gram贸w
Czosnek 4-5 z臋b贸w
Zmielony czarny pieprz 1-1,5 g
Olej ro艣linny do smarowania rusztu grilla

Gotowanie krok po kroku

Przygotuj tusze ka艂amarnic

  • We藕 8-10 ca艂ych tusz ka艂amarnic, op艂ucz je iw razie potrzeby usu艅 chitynowe p艂ytki.

    Gotowanie kalmar贸w na grillu

  • Sprawd藕, czy wn臋trze tuszy jest r贸wnie偶 czyste, usu艅 鈥瀘gony鈥. W艂贸偶 n贸偶 o szerokim ostrzu do tuszy ka艂amarnicy. Innym no偶em wykonaj kilka poprzecznych naci臋膰 na tuszy. Szeroki n贸偶 w 艣rodku nie pozwoli na ca艂kowite przeci臋cie tuszy.

    Przygotuj sk艂adniki dla ka艂amarnicy

  • Zr贸bmy marynat臋

  • Drobno posiekaj p臋czek 艣wie偶ej kolendry i przenie艣 zielenin臋 do miski.

    Aby przygotowa膰 kalmary, posiekaj kolendr臋

  • Jedn膮 limonk臋 rozwa艂kowa膰 troch臋, przekroi膰 na p贸艂 i wycisn膮膰 sok do miski z kolendr膮.

    Wyci艣nij sok z limonki, aby przygotowa膰 kalmary

  • Za pomoc膮 prasy do czosnku wyci艣nij do marynaty 4-5 z膮bk贸w czosnku. Do miski dodaj 40 g cukru, 60-80 ml sosu rybnego i 1-1,5 g mielonego czarnego pieprzu.

    Aby przygotowa膰 kalmary, wymieszaj sk艂adniki

  • Wymieszaj zawarto艣膰 miski i po艂贸偶 j膮 na przygotowanej ka艂amarnicy. Delikatnie wymieszaj tusze kalmar贸w z marynat膮, przykryj misk臋 foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lod贸wki na 20 minut.

    Aby przygotowa膰 kalmary, przygotuj dressing

  • Teraz ugotujmy kalmary na grillu

  • Rozgrzej grill i wyczy艣膰 ruszt.

    Aby przygotowa膰 kalmary, przygotuj grill

  • Osusz tusze ka艂amarnic papierowymi r臋cznikami. Posmaruj ruszt grilla odrobin膮 oleju ro艣linnego. Po艂贸偶 tusze ka艂amarnic na grillu. Ugotuj kalmary na du偶ym ogniu, przy zamkni臋tej pokrywie grilla, grilluj膮c je przez 3 minuty z ka偶dej strony.

    Aby przygotowa膰 kalmary, usma偶 sk艂adniki

  • Po艂贸偶 gotow膮 ka艂amarnic臋 na talerzu. Pokr贸j drug膮 limonk臋 i zalej sokiem z tuszy. Mo偶esz r贸wnie偶 udekorowa膰 talerze plasterkami tego cytrusa podczas serwowania.

    Grillowana ka艂amarnica po tajsku - ob艂臋dnie pyszna

  • Smacznego!

    Przepis

    To wizualna demonstracja, jak gotowa膰 grillowan膮 ka艂amarnic臋 za pomoc膮 prostego tajskiego przepisu. Wszystkie etapy gotowania s膮 wyra藕nie widoczne, od czyszczenia tusz i tworzenia marynaty po grillowanie kalmar贸w.

    Kalmary w zasadzie s膮 do艣膰 egzotycznym daniem. Ale dzi艣 jest dost臋pny dla wszystkich. Tusze ka艂amarnic, inaczej zwane p艂aszczami, mo偶na znale藕膰 na ka偶dym rynku w dziale owoc贸w morza. To sprawia, 偶e 鈥嬧媎anie jest niedrogie i bardzo popularne.

    Korzy艣ci p艂yn膮ce z tego owocu morza s膮 niezaprzeczalne. Ponadto marynata nie zawiera octu ani 偶adnych innych nieprzydatnych dodatk贸w. Sos rybny s艂u偶y wy艂膮cznie do solenia tuszek, wi臋c s贸l mo偶e go z 艂atwo艣ci膮 zast膮pi膰. Tak, a produkty z grilla pod wzgl臋dem swoich zalet zdecydowanie przewy偶szaj膮 dania sma偶one, duszone i gotowane 鈥 wszystko, co najcenniejsze, jest zamkni臋te w 艣rodku, ale nadmiar, niepotrzebne t艂uszcze, wr臋cz przeciwnie, pozostawia kalmary.

    Podoba艂 Ci si臋 poni偶szy przepis na grillowan膮 ka艂amarnic臋? Jak 艂atwo by艂o przygotowa膰 marynat臋 i usma偶y膰 przygotowane tuszki? Czy ugotowa艂by艣 to danie jeszcze raz? Je艣li wiesz, jak uzupe艂ni膰 podany przepis, lub masz w艂asny, oryginalny spos贸b grillowania kalmar贸w, napisz w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author