Grillowana kałamarnica krok po kroku 🦑 przepis ze zdjęciem

Grillowana tajska kałamarnica - niesamowicie pyszna 🦑

Sprzęt AGD:  grill, lodówka.
Sprzęt kuchenny:

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • nóż z szerokim ostrzem;
  • dwie głębokie miski;
  • szpatułka;
  • film spożywczy;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • papierowe ręczniki;
  • szczypce do grilla;
  • talerz.

Składniki

Całe tusze kałamarnic 8-10 szt.
kolendra (świeża) 1 pęczek
Limonka 2 szt.
sos rybny 60-80 ml
Cukier 40 gramów
Czosnek 4-5 zębów
Zmielony czarny pieprz 1-1,5 g
Olej roślinny do smarowania rusztu grilla

Gotowanie krok po kroku

Przygotuj tusze kałamarnic

  • Weź 8-10 całych tusz kałamarnic, opłucz je iw razie potrzeby usuń chitynowe płytki.

    Gotowanie kalmarów na grillu

  • Sprawdź, czy wnętrze tuszy jest również czyste, usuń „ogony”. Włóż nóż o szerokim ostrzu do tuszy kałamarnicy. Innym nożem wykonaj kilka poprzecznych nacięć na tuszy. Szeroki nóż w środku nie pozwoli na całkowite przecięcie tuszy.

    Przygotuj składniki dla kałamarnicy

  • Zróbmy marynatę

  • Drobno posiekaj pęczek świeżej kolendry i przenieś zieleninę do miski.

    Aby przygotować kalmary, posiekaj kolendrę

  • Jedną limonkę rozwałkować trochę, przekroić na pół i wycisnąć sok do miski z kolendrą.

    Wyciśnij sok z limonki, aby przygotować kalmary

  • Za pomocą prasy do czosnku wyciśnij do marynaty 4-5 ząbków czosnku. Do miski dodaj 40 g cukru, 60-80 ml sosu rybnego i 1-1,5 g mielonego czarnego pieprzu.

    Aby przygotować kalmary, wymieszaj składniki

  • Wymieszaj zawartość miski i połóż ją na przygotowanej kałamarnicy. Delikatnie wymieszaj tusze kalmarów z marynatą, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

    Aby przygotować kalmary, przygotuj dressing

  • Teraz ugotujmy kalmary na grillu

  • Rozgrzej grill i wyczyść ruszt.

    Aby przygotować kalmary, przygotuj grill

  • Osusz tusze kałamarnic papierowymi ręcznikami. Posmaruj ruszt grilla odrobiną oleju roślinnego. Połóż tusze kałamarnic na grillu. Ugotuj kalmary na dużym ogniu, przy zamkniętej pokrywie grilla, grillując je przez 3 minuty z każdej strony.

    Aby przygotować kalmary, usmaż składniki

  • Połóż gotową kałamarnicę na talerzu. Pokrój drugą limonkę i zalej sokiem z tuszy. Możesz również udekorować talerze plasterkami tego cytrusa podczas serwowania.

    Grillowana kałamarnica po tajsku - obłędnie pyszna

  • Smacznego!

    Przepis

    To wizualna demonstracja, jak gotować grillowaną kałamarnicę za pomocą prostego tajskiego przepisu. Wszystkie etapy gotowania są wyraźnie widoczne, od czyszczenia tusz i tworzenia marynaty po grillowanie kalmarów.

    Kalmary w zasadzie są dość egzotycznym daniem. Ale dziś jest dostępny dla wszystkich. Tusze kałamarnic, inaczej zwane płaszczami, można znaleźć na każdym rynku w dziale owoców morza. To sprawia, że ​​danie jest niedrogie i bardzo popularne.

    Korzyści płynące z tego owocu morza są niezaprzeczalne. Ponadto marynata nie zawiera octu ani żadnych innych nieprzydatnych dodatków. Sos rybny służy wyłącznie do solenia tuszek, więc sól może go z łatwością zastąpić. Tak, a produkty z grilla pod względem swoich zalet zdecydowanie przewyższają dania smażone, duszone i gotowane – wszystko, co najcenniejsze, jest zamknięte w środku, ale nadmiar, niepotrzebne tłuszcze, wręcz przeciwnie, pozostawia kalmary.

    Podobał Ci się poniższy przepis na grillowaną kałamarnicę? Jak łatwo było przygotować marynatę i usmażyć przygotowane tuszki? Czy ugotowałbyś to danie jeszcze raz? Jeśli wiesz, jak uzupełnić podany przepis, lub masz własny, oryginalny sposób grillowania kalmarów, napisz w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author