Grillowane krewetki przepis krok po kroku ze zdjęciem

Grillowane krewetki tygrysie z czosnkiem i sosem sojowym

Sprzęt i przybory kuchenne: tarka, patelnia grillowa/grill elektryczny/grill z grillem, deska do krojenia, nóż, miska.

Składniki

Produkt Ilość
Krewetki tygrysie (królewskie) lub langustynki 1 kg
Korzeń imbiru 15 gramów
świeży czosnek 3-4 goździki
czosnek suszony z przyprawami 0,5 łyżeczki
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • W razie potrzeby rozmrozić duże krewetki tygrysie lub langustynki (1 kg). Nie trzeba ich odrywać.

    Jeśli krewetki zostały zamrożone, musisz je rozmrozić, spłukać.

  • 3-4 ząbki czosnku obrać, dobrze wypłukać kawałek korzenia imbiru o długości około 2 cm, oba składniki zetrzyj na drobnej tarce.

    Zetrzyj korzeń imbiru, czosnek.

  • Do miski z owocami morza dodaj posiekany imbir, pół łyżeczki suszonego czosnku i sól do smaku, a także kilka łyżek oleju roślinnego, najlepiej oliwkowego. Wszystko wymieszać. Zaleca się dodanie soli morskiej.

    Dodaj czosnek, imbir, olej roślinny i sól i wymieszaj owoce morza.

  • W czasie, gdy krewetki są moczone w marynacie, można rozgrzać patelnię grillową lub inny dostępny sprzęt.Posmarować powierzchnię kroplą oleju i nałożyć na nią owoce morza w jednej warstwie, całkowicie prostując nogi i ciała.

    Ułóż krewetki w jednej warstwie na gorącej patelni grillowej.

  • Smażyć z każdej strony przez 1,5 minuty na złoty kolor. Po pierwszym rzucie posyp każdy kawałek świeżym zmielonym czosnkiem.

    Odwróć krewetki i usmaż z drugiej strony.

    Czy wiedziałeś? Jeśli Twój produkt był wcześniej lekko ugotowany i ma różowawy odcień, możesz dodać świeży czosnek bezpośrednio do marynaty wraz z imbirem i olejem. W przeciwnym razie, jeśli użyje się całkowicie surowych owoców morza, spali się podczas smażenia.

  • W zaledwie 10 minut otrzymaliśmy soczyste, delikatne i apetyczne grillowane krewetki o przyjemnym aromacie przypraw. To danie idealne na przyjacielską kolację z bliskimi. Smacznego!

    Grillowane krewetki, jak widać, można bardzo szybko ugotować.

  • Metody serwowania i dekorowania

    Bardziej słusznie jest nazywać to nie daniem głównym, ale przystawką. Okazało się to jednak całkiem satysfakcjonujące. Podawać z plasterkami cytryny lub przygotować jeden z sosów: śmietanowo-czosnkowy lub z dor blue.

    • Śmietanę przygotowuje się bardzo prosto: 200 g kwaśnej śmietany połącz z 4-5 startymi ząbkami czosnku lub drobno posiekanym dzikim czosnkiem, dodaj posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.
    • Sos serowy składa się z 100 gramów sera pleśniowego dor z pleśnią, pęczka zielonej cebuli z koperkiem, majonezu (300 g) i ząbka czosnku. Wszystkie składniki muszą być zmielone w blenderze, aż będą gładkie.

    Nie zapomnij postawić kieliszek czerwonego lub białego wina dla każdego uczestnika posiłku.

    Przepis

    W recenzji tego przepisu można zobaczyć, jak zrobić marynatę do podgotowanych owoców morza, jak ułożyć je na powierzchni sprzętu grillowego i tak naprawdę efekt końcowy całego procesu smażenia.

    Dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej lub po prostu koneserów ciekawych potraw proponowana opcja gotowania krewetek w domu będzie najlepszym wyborem. Nie zajmuje to dużo czasu, wręcz przeciwnie, jest przygotowywane bardzo szybko i prosto. Gdy tylko spróbujesz grillowanych owoców morza w marynacie czosnkowej, koniecznie napisz w komentarzach poniżej, jak spełniły się Twoje oczekiwania co do smaku. Powiedz nam też, z jakim daniem podałeś danie, czy użyłeś jednego z przepisów na sos, czy postanowiłeś ograniczyć się do cytrynowej kwaskowatości.

    Inne przepisy z krewetkami

    Ryż z Krewetkami

    Krewetki w sosie sojowym

    Krewetki z czosnkiem

    Bruschetta z krewetkami

    Bruschetta z awokado

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author