Grillowany tuńczyk przepis krok po kroku ze zdjęciem

Delikatny tuńczyk z grilla - bardzo smaczny i łatwy

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • ostry nóż;
  • deska do krojenia;
  • zaprawa do mielenia przypraw;
  • patelnia z nieprzywierającą powłoką;
  • Patelnia grillowa;
  • Łopatka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • ręcznik kuchenny i papierowy;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Filet z tuńczyka 400 gramów
Oliwa z oliwek 3 art. l.
nasiona kolendry 1 łyżeczka
nasiona kopru 1 szczypta
Sól 2 szczypty
pieprz mielony 1 szczypta
Sok cytrynowy 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Filet z tuńczyka (400 g) opłukać w wodzie, osuszyć papierowym lub kuchennym ręcznikiem i pokroić długimi, płynnymi ruchami na kawałki o grubości 2 cm.To bardzo ważne. Jeśli kawałki są cienkie, stek szybko się usmaży, a my musimy go ugotować, aby wnętrze tuńczyka pozostało różowe.

    Z fileta z tuńczyka odetnij porcje steków.

  • Wsyp 2 szczypty soli, 1 łyżeczkę do moździerza do zmielenia przypraw. nasiona kolendry, 1 szczypta nasion kopru włoskiego, 1 szczypta czarnego pieprzu i wszystko dobrze zmiel. W tym przypadku jakość i aromat przyprawy ma ogromne znaczenie, dlatego chcąc uzyskać naprawdę wykwintne danie, należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości przyprawy.

    Przyprawy zmielić w moździerzu.

  • Posyp deskę do krojenia przygotowaną przyprawą, ułóż rybę i dobrze rozwałkuj ze wszystkich stron.

    Wysyp pokruszone przyprawy na deskę i obtocz w nich steki.

  • Wlej 1 łyżeczkę na wierzch każdego kawałka. oliwę z oliwek i posmaruj całego tuńczyka.

    Skrop każdy stek oliwą z oliwek.

  • Przygotowany stek można upiec na dwa sposoby: na zwykłej patelni oraz na patelni grillowej. Jeśli masz w swoim arsenale obie opcje, koniecznie wypróbuj dwa rodzaje pieczenia, ponieważ gotowe danie w każdym przypadku okaże się inne w smaku. Połóż patelnie na kuchence: zwykła powinna być średnio gorąca, a grill powinien być gorący.

    Rozgrzej patelnię, grill lub zwykłą.

  • Włóż do każdego po kawałku tuńczyka i smaż z każdej strony przez około 1,5-2 minuty. Po usmażeniu tuńczyka z jednej strony możesz dodać 1 łyżkę. l. oliwę z oliwek i odwróć. Do patelni grillowej nie trzeba dodawać oleju, stek należy smażyć na suchej i pofałdowanej powierzchni.

    Steki rozkładamy na rozgrzanej patelni i smażymy po półtorej minuty z każdej strony.

  • Gotowe steki układamy na desce do krojenia, zalewamy oliwą z oliwek (po 1 łyżeczce), przekładamy do wygodnego naczynia i podajemy z odpowiednim dodatkiem. Aby urozmaicić smak, rybę można również skropić niewielką ilością soku z cytryny (wystarczy 0,5 łyżeczki).

    Jak widzisz. Grillowany tuńczyk gotuje się w kilka minut.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    To danie dobrze komponuje się z różnymi warzywami: pomidorami, marchewką, papryką, bakłażanem, cukinią, szpinakiem i różnymi ziołami. Jeśli szukasz lekkiej i pożywnej kolacji, stek z tuńczyka z sałatką warzywną i gulaszem jest dobrym wyborem.

    Tak ugotowanego tuńczyka można również podawać z hummusem, gotowanym ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Do dania można podawać różne sosy, najważniejsze jest to, że zawarte w nich składniki są połączone z rybą.

    Przepis

    Jest to instrukcja krok po kroku, jak przyrządzić pyszny, soczysty i aromatyczny stek z tuńczyka na dwa sposoby, dlatego zalecamy zapoznanie się również z tymi informacjami.

    Jeśli nie wiesz, co ugotować z tuńczykiem, koniecznie spróbuj tego dania. Chrupiąca skórka, niesamowity aromat i soczystość steku nie pozostawią obojętnym nawet tym, którzy nie są przyzwyczajeni do jedzenia rybnych dań. Gotuj według tego przepisu i zostaw swoje życzenia w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Zapiekany w folii karp w piekarniku
    Kanapki z wątróbką dorszową Tarta z
    tuńczykiem i parmezanem
    Dorsz murmański zapiekany w folii w piekarniku Tatar z
    łososia

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author