Grochówka z wędzonymi żeberkami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Niesamowicie pyszna grochówka z wędzonymi żeberkami

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • garnek 5 litrów;
  • miska do moczenia groszku;
  • durszlak (możesz się bez niego obejść);
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka (opcjonalnie);
  • patelnia;
  • piekarnik (opcjonalnie)

Składniki

Nazwa produktu Ilość
wędzone żeberka 500 gramów
groszek 300g
marchewka 2 szt.
cebula 1 szt.
Ziemniak 5 sztuk.
Liść laurowy 2-3 szt.
sól pieprz smak
ulubione warzywa kilka oddziałów
woda do zupy 3,5 litra
olej roślinny do smażenia 3 art. l.
długi bochenek 1/2 bochenka

Gotowanie krok po kroku

Trening

  • Wcześniej na 5-6 godzin przed ugotowaniem zupy myjemy 300 g groszku, napełniamy zimną wodą w stosunku 1:2, czyli tak aby nad grochem pozostała wysoka warstwa wody. Możesz zalać groszek na noc, aby rano móc już zrobić zupę.

    Groch na zupę należy wcześniej namoczyć, aby zmiękł.

  • Bezpośrednio przed gotowaniem przygotuj warzywa: obierz 5 średnich ziemniaków. Pokrój je w kostkę, zalej wodą i na razie odstaw.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • 2 małe marchewki myjemy i obieramy, kroimy w plastry lub rozcieramy na tarce.

    Marchewki kroimy w plastry.

  • Obierz i posiekaj jedną średnią cebulę.

    Cebulę można pokroić w ćwiartki.

  • Spuszczamy wodę, w której moczony był groszek, i spłukujemy w chłodnej wodzie. Aby to zrobić, możesz użyć durszlaka i spłukać bieżącą wodą lub możesz po prostu kilkakrotnie wciągnąć wodę do miski, wymieszać w niej groszek, a następnie odcedzić i narysować nowy.

    Odcedź wodę z groszku i umyj.

  • gotowanie zupy

  • Zbieramy 3,5 litra wody do pięciolitrowego rondla, kładziemy na kuchence i wlewamy umyty groszek do rondla.

    Groszek przerzucamy do rondla z wodą i gotujemy.

  • Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy do niej 3 łyżki oleju i czekamy, aż się rozgrzeje.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny.

  • Na rozgrzanej patelni z olejem wyślij posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. Jeśli lubisz smak smażonej cebuli, możesz nadać jej złoty kolor.

    Włóż cebulę na patelnię i smaż, aż będzie przezroczysta.

  • Podczas smażenia cebuli dodaj trochę czarnego pieprzu. Smak pieprzu jest bardzo dobrze widoczny, jeśli zostanie dodany w tym czasie.

    Cebulę można posypać papryką bezpośrednio na patelni.

  • Jak tylko cebula osiągnie potrzebny nam stan, dodaj do niej marchewki, wymieszaj, pozwól jej trochę usmażyć, ale nie doprowadzimy jej do gotowości.

    Następnie do cebuli dodajemy marchewki i smażymy jeszcze kilka minut.

  • Oddziel żeberka: pokrój między kośćmi, a jeśli między nimi jest dużo mięsa, można je odciąć w osobnej warstwie, aby uzyskać więcej podzielonych kawałków.

    Pokrój wędzone żeberka.

  • Żeberka rozprowadzamy na patelni do marchewki i lekko podsmażamy najpierw z jednej strony, potem z drugiej, aż smalec zacznie się na nich topić. Zaraz po tym wyjmij patelnię z pieca i na razie odłóż na bok, by poczekać w skrzydłach.

    Pokrojone żeberka rozkładamy na patelni z warzywami i smażymy z obu stron.

  • W tym czasie woda w garnku z groszkiem zaczyna się gotować, a na powierzchni tworzy się piana. Usuwamy go łyżką cedzakową. Groszek trzeba gotować przez 20 minut.

    Z ugotowanego groszku usuwamy piankę.

  • Po 20 minutach, usuwając resztki piany, jeśli jeszcze jest, wrzucamy na patelnię pokrojone w kostkę ziemniaki (najpierw spuszczamy wodę, w której stał).

    20 minut po ugotowaniu groszku dodaj do niego ziemniaki.

  • Czekamy, aż woda się zagotuje wraz z ziemniakami, ponownie usuwamy pianę, zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy przyprawy: sól do smaku, wrzucamy 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu.

    Dodajemy również sól, pieprz, liść laurowy.

  • Podczas gdy ziemniaki się gotują, zróbmy grzanki. Najpierw pokrój połowę bochenka na plasterki, a następnie pokrusz je w kostkę.

    Aby przygotować grzanki, pokrój bochenek w kostkę.

  • Wysuszyć w piekarniku lub na suchej patelni na złoty kolor. W przypadku suszenia w piekarniku ustaw temperaturę na 100-120 stopni. Jeśli na patelni, nie zapomnij wymieszać grzanek podczas procesu suszenia, aby były równomiernie wysuszone i zarumienione.

    Wysyłamy grzanki do wyschnięcia w piekarniku.

  • Gdy ziemniaki są ugotowane (potrwa to 10-15 minut), wysyłamy do nich smażone warzywa z żeberkami.

    Smażone żeberka przekładamy do zupy.

  • Gotujemy jeszcze przez 10 minut, aby marchewki były dogotowane do końca, a sama zupa przesiąknięta aromatem wędzonych żeberek, po czym ją wyłączamy. Nasza zupa jest gotowa!

    Nasza zupa jest gotowa.

  • Zupa podawana jest na stole wraz z krakersami. Można je umieścić w osobnym naczyniu lub wlać je do każdego talerza. Ale nadal zalecamy wybór pierwszej opcji, aby krakersy nie miały czasu na przemoczenie. Niech każdy nałoży je na siebie i delektuje się pachnącą zupą połączoną z chrupiącymi krakersami. Podczas serwowania do każdego talerza dodaje się trochę posiekanej zieleniny. Koper, pietruszka, bazylia są do tego świetne.

    Grochówka z wędzonymi żeberkami najczęściej podawana jest z grzankami.

  • Przepis

    Zapraszamy do obejrzenia ciekawych, które pokazują i szczegółowo komentują każdy krok w przygotowaniu pachnącej grochówki z wędzonkami.

    Podziel się wrażeniami ze swojej zupy, a także powiedz nam w komentarzach, czy smakowało to Twoim domowym degustatorom.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa krem ​​serowa z kurczakiem i grzankami
    Zupa pomidorowo-ryżowa z kurczakiem Zupa ze
    świeżej kapusty z kurczakiem
    Zupa gryczana z kurczakiem
    Rosół z kluskami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author