Gromadnik w cieście według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Capelin w cieście - pyszna przekąska

Sprzęt i przybory kuchenne:  talerz, nóż, widelec, miska, patelnia, szczypce do ryb, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
gromadnik ryb 500 gramów
jajko 2 szt.
majonez 2 łyżki stołowe. l.
Sól 1 łyżeczka
Zmielony czarny pieprz 0,5 łyżeczki
Bułka tarta 100 gramów
ziarenka sezamu 2 łyżki stołowe. l.
Olej słonecznikowy 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie gromadnika

  • Ponieważ gromadnik jest sprzedawany w stanie zamrożonym, należy go rozmrozić przed gotowaniem, pozostawiając na pół godziny w temperaturze pokojowej na talerzu.

    Jeśli gromadnik był zamrożony, należy go rozmrozić.

  • Bierzemy 500 g świeżego gromadnika, czyścimy go. Wykonujemy nacięcie wzdłuż grzbietu na czubku głowy. Wyciągamy głowę i wyciągamy jelita. Uciskamy brzuch palcami, prowadzimy do głowy, wyciskamy pozostałe wnętrzności. W ten sposób myjemy wszystkie ryby.

    Odetnij głowy ryb i wyjmij wnętrzności.

  • Dobrze umyj oczyszczoną rybę.

    Myjemy oczyszczoną rybę.

  • Rzadkie ciasto

  • Wbij 2 jajka do miski.

    Na ciasto weź dwa jajka.

  • Do nich dodajemy 2 łyżki. l. majonez.

    Dodaj majonez do jajek.

  • Wlej 1 łyżeczkę. Sól. Umieszczamy tam również 0,5 łyżeczki. zmielony czarny pieprz.

    Dodaj również sól i pieprz.

  • Wszystko dobrze wymieszaj, ubij do uzyskania gładkości.

    Mieszamy ciasto.

  • Panierowanie

  • Wymieszaj 100 g bułki tartej i 2 łyżki. l. sezam.

    Do panierowania połącz bułkę tartą i sezam.

  • Dobrze wymieszaj, aby ziarna były równomiernie rozłożone między krakersami.

    Wymieszaj krakersy z sezamem.

  • gotowanie ryb

  • Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy do niej 40 – 50 ml oleju słonecznikowego, więcej może być, wszystko zależy od średnicy Twojej patelni. Olej rozgrzewamy na patelni.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Rybę bierzemy za ogon. Zanurzamy najpierw w cieście, a następnie bułkę tartą obtaczamy tak, aby pokryła całą rybę.

    Zanurz każdą rybę w mieszance jajecznej, a następnie obtocz w bułce tartej.

  • Rybę wysyłamy do wrzącego oleju na patelni. Rybę należy smażyć na oleju, po czym uzyskuje się chrupiącą skórkę.

    włóż rybę na patelnię.

  • Zrób to ze wszystkimi rybami, aż patelnia będzie pełna. Nie układaj zbyt ciasno, powinien być odstęp, aby się nie sklejały i były dobrze usmażone. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez 3 minuty z obu stron. Nie przykrywaj patelni pokrywką.

    Smażyć gromadnika w cieście na złoty kolor z obu stron.

  • Wyjmujemy smażoną rybę i kładziemy ją na ręczniku papierowym, aby wchłonął w nią nadmiar oleju.

    Przełóż ugotowaną rybę na papierowe ręczniki.

  • To samo robimy z kolejną porcją ryby. Dodaj olej, obtocz i usmaż. Groszek w cieście jest gotowy. Okazało się, że chrupiąca, piękna, apetyczna skórka z sezamem.

    Groszek w cieście z sezamem jest chrupiący i bardzo apetyczny.

  • Jak udekorować danie przed podaniem

    • Capelin najlepiej podawać z ziołami i cytryną.
    • Możesz położyć rybę na liściach sałaty.
    • Posyp posiekanym koperkiem lub po prostu umieść gałązki kopru w pobliżu ryby.
    • Świeży ogórek pokroić w krążki, ułożyć po bokach naczynia po obu stronach ryby.
    • Na wierzch ułożyć gałązki pietruszki.
    • Pokrój cytrynę w plasterki i połóż obok ryby.
    • Dla miłośników cebuli wrzuć piórka z zielonej cebuli lub cebulę pokrojoną w krążki i namoczoną w occie.

    Przepis

    W tym możesz zobaczyć, jak prawidłowo wyczyścić małą rybę gromadnika. Zobaczysz, jak zrobić ciasto i panierkę dla ryb, jak najlepiej zachować je podczas maczania. Ile oleju wlewa się na patelnię, aby ryba była dobrze usmażona na złoty kolor. Zobacz, jak wygląda gotowana ryba ułożona na talerzu.

    Smażony gromadnik w cieście to popularna przekąska. Nawet jeśli nie jest to najzdrowsze danie, jest bardzo smaczne! Ryba w chrupiącej panierce to świetny pomysł na Twój stół. Gotowanie jest bardzo proste i szybkie. A wynik jest niesamowity! Smażony gromadnik jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj tej ryby. Będzie ci trudno oderwać się od tego, dopóki nie zjesz tego wszystkiego. Napisz, czy spodobał Ci się nasz przepis i jak smaczna okazała się Twoja ryba. Smakuj wszystkim!

    Inne przepisy rybne

    Dorsz w sosie pomidorowym w wolnowarze Makrela na parze w wolnowarze
    z dodatkami
    Makrela marynowana zapiekana w piekarniku z warzywami
    Różowy łosoś zapiekany z ziemniakami w folii w piekarniku
    Stek z łososia smażony na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author