Sprzęt i przybory kuchenne: talerz, nóż, widelec, miska, patelnia, szczypce do ryb, piekarnik.
Składniki
Produkt | Ilość |
gromadnik ryb | 500 gramów |
jajko | 2 szt. |
majonez | 2 łyżki stołowe. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Zmielony czarny pieprz | 0,5 łyżeczki |
Bułka tarta | 100 gramów |
ziarenka sezamu | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej słonecznikowy | 200 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie gromadnika
Rzadkie ciasto
Panierowanie
gotowanie ryb
Jak udekorować danie przed podaniem
- Capelin najlepiej podawać z ziołami i cytryną.
- Możesz położyć rybę na liściach sałaty.
- Posyp posiekanym koperkiem lub po prostu umieść gałązki kopru w pobliżu ryby.
- Świeży ogórek pokroić w krążki, ułożyć po bokach naczynia po obu stronach ryby.
- Na wierzch ułożyć gałązki pietruszki.
- Pokrój cytrynę w plasterki i połóż obok ryby.
- Dla miłośników cebuli wrzuć piórka z zielonej cebuli lub cebulę pokrojoną w krążki i namoczoną w occie.
Przepis
W tym możesz zobaczyć, jak prawidłowo wyczyścić małą rybę gromadnika. Zobaczysz, jak zrobić ciasto i panierkę dla ryb, jak najlepiej zachować je podczas maczania. Ile oleju wlewa się na patelnię, aby ryba była dobrze usmażona na złoty kolor. Zobacz, jak wygląda gotowana ryba ułożona na talerzu.
Smażony gromadnik w cieście to popularna przekąska. Nawet jeśli nie jest to najzdrowsze danie, jest bardzo smaczne! Ryba w chrupiącej panierce to świetny pomysł na Twój stół. Gotowanie jest bardzo proste i szybkie. A wynik jest niesamowity! Smażony gromadnik jest dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj tej ryby. Będzie ci trudno oderwać się od tego, dopóki nie zjesz tego wszystkiego. Napisz, czy spodobał Ci się nasz przepis i jak smaczna okazała się Twoja ryba. Smakuj wszystkim!
Inne przepisy rybne
Dorsz w sosie pomidorowym w wolnowarze Makrela na parze w wolnowarze
z dodatkami
Makrela marynowana zapiekana w piekarniku z warzywami
Różowy łosoś zapiekany z ziemniakami w folii w piekarniku
Stek z łososia smażony na patelni
Smacznego!