
Sprzęt i przybory kuchenne:
- Lateksowe rękawiczki;
- patelnia;
- kuchenka lub płyta grzewcza;
- cedzidło;
- miska – 2 szt.;
- nóż;
- banki;
- obejmuje.
Składniki
Produkt | Ilość |
Grzyby (mleko, borowiki lub inne) | około 250 g w słoiku 0,5 l |
Liść laurowy | 3 szt. |
koperkowy parasol | 1 szt. |
ząbek czosnku | 1 szt. |
groszek ziele angielskie | 3 szt. |
Ziarna czarnego pieprzu | 7 szt. |
Ocet (9%) | 1 łyżeczka |
Cukier | 1 ul. l. |
Sól | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Grzyby dokładnie myje się pod bieżącą wodą (lub w dużym pojemniku z wodą 2-3 razy). Zaleca się robienie tego w rękawiczkach, ponieważ grzyby bardzo mocno plamią ręce. 
Przełóż czyste pieczarki do miski. Jednocześnie duże grzyby kroi się na kilka części, a małe pozostawia się w całości. 
Napełnij grzyby wodą, aby całkowicie je zakryły. Kładziemy patelnię na kuchence i włączamy ogień. 
Po zagotowaniu grzybów lekko zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut. Powstałą piankę usuwamy również z góry (z nią ewentualne pozostałe zanieczyszczenia również zostaną usunięte) łyżką lub łyżką cedzakową. Podczas gdy grzyby się gotują, sterylizujemy słoiki i pokrywki w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. 
Po 10 minutach zgaś ogień, wyrzuć grzyby z patelni do durszlaka i ponownie opłucz pod zimną bieżącą wodą bezpośrednio w durszlaku. 
Dobrze umyte grzyby ponownie umieszcza się w rondlu i całkowicie napełnia wodą. 
Włączamy ogień, czekamy, aż grzyby się zagotują (usuń piankę, jeśli jest) i gotujemy przez kolejne 30 minut od momentu wrzenia. 
Po określonym czasie ponownie wrzucamy grzyby do durszlaka i płuczemy pod zimną bieżącą wodą. 
Parasolkę koperkową i liść laurowy wkładamy do miseczek (1 parasolka koperkowa i 1 liść laurowy trafiają do 1 słoika grzybów), zostawiamy we wrzącej wodzie na 1 – 2 minuty. 
Przygotuj marynatę: w rondelku z 1 litrem wody dodaj 2 łyżki. l. sól i 1 łyżka. l. Sahara. Stawiamy garnek na ogniu. 
Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej 2 liście laurowe, 2 groszki ziela angielskiego i 4 ziarna czarnego pieprzu. 
Następnie umyte grzyby włóż do marynaty. Czekamy, aż grzyby się zagotują i gotujemy w solance przez kolejne 15 minut po ugotowaniu. 
Pobieramy wymaganą liczbę wysterylizowanych słoików. W każdym z nich wkładamy 1 uprzednio namoczony liść laurowy, 0,5 parasolki koperkowej, 1 groszek ziela angielskiego i 3 groszki z czarnego pieprzu. 
Do każdego ze słoików dodać 1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w plastry. 
Po ugotowaniu grzybów dodaj je do słoika łyżką cedzakową (jednocześnie nie wkładamy pełnego słoika, ale zostawiamy niewielką pustą przestrzeń na wierzchu). 
Na grzyby kładziemy również drugą połowę koperkowego parasola i 1 łyżeczkę. 9% octu. 
Wlej gorącą marynatę do słoika i przekręć pokrywką. Słoiki z grzybami „owijamy” w koc i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone słoiki są przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. 
Przepis
Widać wyraźnie, jak powinno się w tym marynować grzyby na zimę.
Pieczarki przygotowane według tego przepisu są niesamowicie smaczne. A co najważniejsze, w ten sposób możesz „zamknąć” absolutnie wszystkie posiadane grzyby. Czy lubisz konserwować? Napisz o tym w komentarzach.