Grzyby na zimę według przepisu krok po kroku 🍄 ze zdjęciem

Marynowane grzyby na zimę 🍄

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • Lateksowe rękawiczki;
  • patelnia;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • cedzidło;
  • miska – 2 szt.;
  • nóż;
  • banki;
  • obejmuje.

Składniki

Produkt Ilość
Grzyby (mleko, borowiki lub inne) około 250 g w słoiku 0,5 l
Liść laurowy 3 szt.
koperkowy parasol 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
groszek ziele angielskie 3 szt.
Ziarna czarnego pieprzu 7 szt.
Ocet (9%) 1 łyżeczka
Cukier 1 ul. l.
Sól 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Grzyby dokładnie myje się pod bieżącą wodą (lub w dużym pojemniku z wodą 2-3 razy). Zaleca się robienie tego w rękawiczkach, ponieważ grzyby bardzo mocno plamią ręce.

    pieczarki są starannie sortowane i myte.

  • Przełóż czyste pieczarki do miski. Jednocześnie duże grzyby kroi się na kilka części, a małe pozostawia się w całości.

    włóż grzyby do miski.

  • Napełnij grzyby wodą, aby całkowicie je zakryły. Kładziemy patelnię na kuchence i włączamy ogień.

    Grzyby namoczyć w wodzie.

  • Po zagotowaniu grzybów lekko zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut. Powstałą piankę usuwamy również z góry (z nią ewentualne pozostałe zanieczyszczenia również zostaną usunięte) łyżką lub łyżką cedzakową. Podczas gdy grzyby się gotują, sterylizujemy słoiki i pokrywki w dowolny dogodny dla Ciebie sposób.

    Ugotuj grzyby, usuń piankę.

  • Po 10 minutach zgaś ogień, wyrzuć grzyby z patelni do durszlaka i ponownie opłucz pod zimną bieżącą wodą bezpośrednio w durszlaku.

    następnie grzyby należy wrzucić do durszlaka i umyć.

  • Dobrze umyte grzyby ponownie umieszcza się w rondlu i całkowicie napełnia wodą.

    Ponownie zalej grzyby wodą i zagotuj.

  • Włączamy ogień, czekamy, aż grzyby się zagotują (usuń piankę, jeśli jest) i gotujemy przez kolejne 30 minut od momentu wrzenia.

    Jeśli podczas gotowania tworzy się piana, usuń ją.

  • Po określonym czasie ponownie wrzucamy grzyby do durszlaka i płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

    Ponownie wrzuć grzyby do durszlaka.

  • Parasolkę koperkową i liść laurowy wkładamy do miseczek (1 parasolka koperkowa i 1 liść laurowy trafiają do 1 słoika grzybów), zostawiamy we wrzącej wodzie na 1 – 2 minuty.

    Namoczyć liście laurowe i koperkowe parasole.

  • Przygotuj marynatę: w rondelku z 1 litrem wody dodaj 2 łyżki. l. sól i 1 łyżka. l. Sahara. Stawiamy garnek na ogniu.

    Przygotowujemy marynatę.

  • Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej 2 liście laurowe, 2 groszki ziela angielskiego i 4 ziarna czarnego pieprzu.

    W marynacie dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy.

  • Następnie umyte grzyby włóż do marynaty. Czekamy, aż grzyby się zagotują i gotujemy w solance przez kolejne 15 minut po ugotowaniu.

    Włóż grzyby do marynaty.

  • Pobieramy wymaganą liczbę wysterylizowanych słoików. W każdym z nich wkładamy 1 uprzednio namoczony liść laurowy, 0,5 parasolki koperkowej, 1 groszek ziela angielskiego i 3 groszki z czarnego pieprzu.

    W wysterylizowanych słoikach wkładamy liście laurowe, koperkowe parasole, ziarna pieprzu.

  • Do każdego ze słoików dodać 1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w plastry.

    Dodaj ząbki czosnku do słoików.

  • Po ugotowaniu grzybów dodaj je do słoika łyżką cedzakową (jednocześnie nie wkładamy pełnego słoika, ale zostawiamy niewielką pustą przestrzeń na wierzchu).

    Pieczarki wkładamy do słoików.

  • Na grzyby kładziemy również drugą połowę koperkowego parasola i 1 łyżeczkę. 9% octu.

    Dodaj ocet i więcej koperku.

  • Wlej gorącą marynatę do słoika i przekręć pokrywką. Słoiki z grzybami „owijamy” w koc i zostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone słoiki są przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu.

    Zalej wszystko marynatą i zamknij grzyba na zimę pokrywkami.

  • Przepis

    Widać wyraźnie, jak powinno się w tym marynować grzyby na zimę.

    Pieczarki przygotowane według tego przepisu są niesamowicie smaczne. A co najważniejsze, w ten sposób możesz „zamknąć” absolutnie wszystkie posiadane grzyby. Czy lubisz konserwować? Napisz o tym w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author