Gulasz warzywny z kurczakiem krok po kroku przepis ze zdjęciem

Bardzo smaczny gulasz warzywny z kurczakiem

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, duża żeliwna patelnia grubościenna z grubym dnem i pokrywką lub żeliwna, kuchenka, szpatułka.

Składniki

Składniki Ilość
Młoda cukinia 2 szt.
Filet z kurczaka 300g
młoda marchewka 1-2 szt.
Nowe ziemniaki 2 szt.
kalafior 4-5 kwiatostanów
Zielony groszek 200 gramów
średniej wielkości pomidor 1 szt.
Sól smak
Świeżo zmielony czarny pieprz smak
Cukier smak
Czosnek 1-2 goździki
Sos pomidorowy 1-2 łyżki. l.
Olej roślinny do smażenia (bezwonny) 3-4 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Filet z kurczaka opłukać (300 gram), osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki.

    Pokrój kurczaka w kostkę.

  • Umieść patelnię na kuchence i podgrzej. Wlej olej roślinny do smażenia (3-4 łyżki stołowe) i ułóż kawałki fileta z kurczaka.

    Umieść kawałki fileta na patelni i usmaż.

  • Podczas smażenia kurczaka przygotuj warzywa: obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę (1 sztuka).

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Obierz młode marchewki (1-2 sztuki), pokrój wzdłuż i pokrój na półpierścienie o grubości nie większej niż 2-3 mm.

    Pokrój marchewki na kawałki.

  • Gdy mięso z kurczaka na patelni zrobi się białe, włóż do niego posiekaną cebulę i marchewkę i wszystko wymieszaj.

    Na patelnię z kurczakiem dodaj marchewki i cebulę.

  • Czosnek (1-2 ząbki) obrany i posiekany. Dodaj do warzyw i kurczaka na patelni i wymieszaj.

    Zmiel czosnek i również dodaj na patelnię.

  • Cukinia (1-2 sztuki) pokroić w dużą kostkę.

    Cukinię pokroić w kostkę.

  • Kwiatostany kalafiora (4-5 sztuk) pokroić na kilka części (2-4 części).

    Kroimy kalafior.

  • Młode ziemniaki (2 sztuki) obrać i pokroić w dużą kostkę.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • Pokrojone ziemniaki włożyć na patelnię z kurczakiem z marchewką, cebulą i czosnkiem, wymieszać i przykryć pokrywką. Gotuj ziemniaki pod przykryciem przez około 10 minut.

    Włóż ziemniaki na patelnię.

  • Umyty pomidor (1 szt.) pokroić w dużą kostkę.

    Pomidora pokroić w kostkę.

  • Po 10 minutach otwórz pokrywkę, wymieszaj zawartość patelni i w to samo miejsce włóż posiekaną cukinię i kalafior. Mieszaj i gotuj z zamkniętą pokrywką przez kolejne 15 minut. Cukinia wypuści sok, a wszystkie warzywa będą duszone we własnym soku.

    Dodaj cukinię i kalafior na patelnię.

  • Po 15 minutach wyślij pokrojony w kostkę pomidor, zielony groszek (200 gramów) i sos pomidorowy (1-2 łyżki stołowe) na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj. Dusić, aż warzywa będą w pełni ugotowane pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu.

    Dodaj groszek, pomidor i sos pomidorowy.

  • Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posolić danie (do smaku), pieprzem (do smaku) i dodać trochę cukru, aby uzyskać jasny smak. Zamieszać i dusić jeszcze trochę gulaszu (2-3 minuty).

    Pod koniec gotowania słone potrawy do smaku.

  • Ragu jest gotowy.

    Taki gulasz warzywny z kurczakiem okazuje się pożywny i jednocześnie lekki.

  • Opcje serwowania i dekorowania

    Podawać gulasz na obiad lub kolację, jako samodzielne pełnowartościowe danie. Gorący gulasz wyłożyć na półmisek i posypać świeżym posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Gulasz można podawać z pieczywem białym, żytnim lub pełnoziarnistym i kwaśną śmietaną.

    Przepis

    Jak prawidłowo pokroić warzywa na gulasz i ugotować, patrz.

    Poznałeś przepis na gotowanie gulaszu warzywnego z kurczakiem. To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Szczególnie smaczny jest pozyskiwany z młodych świeżych warzyw. Miłośnicy przypraw mogą wzbogacić smak potrawy dodając do niej swoje ulubione przyprawy. Gotuj według przepisu krok po kroku ze zdjęciem i napisz, czy smakował Ci gulasz.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author