
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, ręczniki papierowe, duża żeliwna patelnia grubościenna z grubym dnem i pokrywką lub żeliwna, kuchenka, szpatułka.
Składniki
Składniki | Ilość |
Młoda cukinia | 2 szt. |
Filet z kurczaka | 300g |
młoda marchewka | 1-2 szt. |
Nowe ziemniaki | 2 szt. |
kalafior | 4-5 kwiatostanów |
Zielony groszek | 200 gramów |
średniej wielkości pomidor | 1 szt. |
Sól | smak |
Świeżo zmielony czarny pieprz | smak |
Cukier | smak |
Czosnek | 1-2 goździki |
Sos pomidorowy | 1-2 łyżki. l. |
Olej roślinny do smażenia (bezwonny) | 3-4 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka opłukać (300 gram), osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. 
Umieść patelnię na kuchence i podgrzej. Wlej olej roślinny do smażenia (3-4 łyżki stołowe) i ułóż kawałki fileta z kurczaka. 
Podczas smażenia kurczaka przygotuj warzywa: obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę (1 sztuka). 
Obierz młode marchewki (1-2 sztuki), pokrój wzdłuż i pokrój na półpierścienie o grubości nie większej niż 2-3 mm. 
Gdy mięso z kurczaka na patelni zrobi się białe, włóż do niego posiekaną cebulę i marchewkę i wszystko wymieszaj. 
Czosnek (1-2 ząbki) obrany i posiekany. Dodaj do warzyw i kurczaka na patelni i wymieszaj. 
Cukinia (1-2 sztuki) pokroić w dużą kostkę. 
Kwiatostany kalafiora (4-5 sztuk) pokroić na kilka części (2-4 części). 
Młode ziemniaki (2 sztuki) obrać i pokroić w dużą kostkę. 
Pokrojone ziemniaki włożyć na patelnię z kurczakiem z marchewką, cebulą i czosnkiem, wymieszać i przykryć pokrywką. Gotuj ziemniaki pod przykryciem przez około 10 minut. 
Umyty pomidor (1 szt.) pokroić w dużą kostkę. 
Po 10 minutach otwórz pokrywkę, wymieszaj zawartość patelni i w to samo miejsce włóż posiekaną cukinię i kalafior. Mieszaj i gotuj z zamkniętą pokrywką przez kolejne 15 minut. Cukinia wypuści sok, a wszystkie warzywa będą duszone we własnym soku. 
Po 15 minutach wyślij pokrojony w kostkę pomidor, zielony groszek (200 gramów) i sos pomidorowy (1-2 łyżki stołowe) na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj. Dusić, aż warzywa będą w pełni ugotowane pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu. 
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posolić danie (do smaku), pieprzem (do smaku) i dodać trochę cukru, aby uzyskać jasny smak. Zamieszać i dusić jeszcze trochę gulaszu (2-3 minuty). 
Ragu jest gotowy. 
Opcje serwowania i dekorowania
Podawać gulasz na obiad lub kolację, jako samodzielne pełnowartościowe danie. Gorący gulasz wyłożyć na półmisek i posypać świeżym posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Gulasz można podawać z pieczywem białym, żytnim lub pełnoziarnistym i kwaśną śmietaną.
Przepis
Jak prawidłowo pokroić warzywa na gulasz i ugotować, patrz.
Poznałeś przepis na gotowanie gulaszu warzywnego z kurczakiem. To bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Szczególnie smaczny jest pozyskiwany z młodych świeżych warzyw. Miłośnicy przypraw mogą wzbogacić smak potrawy dodając do niej swoje ulubione przyprawy. Gotuj według przepisu krok po kroku ze zdjęciem i napisz, czy smakował Ci gulasz.