Gulasz wołowy w sosie własnym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Klasyczny przepis na gulasz wołowy z sosem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • kociołek (kociołek) z pokrywką;
  • deska do krojenia;
  • papierowe ręczniki;
  • nóż;
  • szpatułka kuchenna;
  • mała patelnia;
  • łyżka Widelec.

Składniki

polędwica wołowa 1 kg
Cebula 1 szt. (wielki)
Olej roślinny 50 ml
wódka 50 ml
Sos pomidorowy 200 gramów
Woda 150-200 ml
Papryka ½ łyżeczki
Pieprz smak
Sól smak
Mąka 2 łyżki stołowe. l.
Czosnek 1 goździk
Liść laurowy 1-2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Gotowanie zaczyna się od wyboru odpowiedniego kawałka mięsa. Do gulaszu potrzebujesz polędwicy z łopatki, tylnej nogi lub pleców. Mięso powinno być świeże, jasnoróżowe. Polędwicę wołową opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Wytnij wszystkie „niepotrzebne” – smugi, tłuszcz, ślinę. Powinno pozostać tylko piękne, czyste mięso.

    Uwalniamy mięso od folii i nadmiaru tłuszczu.

  • Wołowinę kroimy na małe kawałki o wymiarach około 1,5 × 1,5 cm, jeśli mięso zostało zadeklarowane jako młode, to kawałki mogą być większe.

    Pokrój wołowinę na małe kawałki.

  • Obierz 1 ząbek czosnku. Wlej 50 ml oleju roślinnego do kociołka lub rusztu z wysokimi bokami. Włącz ogień do maksimum. Do oleju wrzuć ząbek czosnku. Po pierwsze nadaje olejkowi zapach, a po drugie służy jako rodzaj timera. Gdy tylko czosnek zmienił kolor, stał się złocisty – to sygnał do wsypania mięsa do kociołka.

    Podgrzewamy kociołek lub rondel, wlewamy olej roślinny i smażymy ząbek czosnku.

  • Wyjmij czosnek, dodaj mięso.

    Gdy czosnek zarumieni się, wyjmij go i włóż mięso do kociołka.

  • Na bardzo dużym ogniu smażyć mięso na złoty kolor.

    Smaż mięso na złoty kolor.

  • Podczas smażenia mięsa obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Podążaj za kotłem. Gdy większość wody wyparuje, a mięso ładnie się zarumieni, następnym krokiem jest dodanie cebuli.

    Dodaj cebulę do mięsa.

  • Na tym samym dużym ogniu podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Teraz mięso można posypać pieprzem i posolić.

    Na tym etapie posolić i popieprzyć danie.

  • Jeśli cebula jest usmażona, wlej do mięsa 50 ml wódki. Dzięki tej prostej czynności wołowina stanie się bardziej miękka i delikatna. Nie zmniejszaj ognia, smaż dalej, aż wódka wyparuje.

    Teraz trzeba też dodać wódkę, która sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie.

  • Dopiero potem wlej 100-150 ml wody, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 40-60 minut. Czas zależy od stopnia jędrności mięsa.

    Możesz dodać wodę i zostawić mięso na wolnym ogniu pod przykryciem na małym ogniu.

  • Na czystej, suchej patelni podgrzej 2 łyżki. l. mąka. Musisz cały czas mieszać! Po usmażeniu mąka zmieni kolor, stanie się trochę żółtawy. Jest to sygnał do zdjęcia patelni z ognia.

    Na osobnej suchej patelni usmaż mąkę.

  • Usmażoną mąkę rozpuścić w 50 ml wody, ostrożnie poruszać, aby nie było grudek.

    Dodaj mąkę do wody, wymieszaj.

  • Po 40-60 minutach mięso powinno stać się miękkie. Zdejmij pokrywę i włącz maksymalny ogień.

    Sprawdź mięso pod kątem miękkości.

  • Do kociołka wlać 200 g sosu pomidorowego, mąkę z wodą, dodać paprykę i liść laurowy. Wszystko wymieszać.

    Pod koniec gotowania do sosu dodać koncentrat pomidorowy. podlać mąką z liści laurowych.

  • Zagotuj masę i ponownie zmniejsz ogień.

    Gotuj gulasz przez kolejne 5-7 minut.

  • Gotuj przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu. To wszystko! Smacznego!

    Wypróbuj ten prosty przepis na gulasz wołowy z sosem.

  • Przepis

    Chcesz mieć pewność, że gulasz wołowy z sosem będzie łatwy do zrobienia? Zobacz poniżej. Dzięki wizualizacji możesz dowolnie wyobrazić sobie cały proces gotowania. Nie będziesz mieć żadnych pytań. Miłego oglądania!

    Czy w lodówce jest polędwica wołowa? To raczej zacznij gotować bardzo smaczne i apetyczne danie – gulasz z sosem! Uwierz mi, jest bardzo smaczny! Oprócz tego, że przepis jest bardzo prosty, teraz znasz kilka sekretów, jak gotować soczyste mięso i pyszny gęsty sos. To danie uniwersalne, harmonizuje zarówno ze zbożami, jak i makaronem, dobrze komponuje się z puree ziemniaczanym.

    Przepis można zmieniać:

    • dodaj cukier, jeśli jesteś miłośnikiem słodkiego mięsa;
    • dodaj bazylię i inne zioła, aby nadać gulaszowi subtelny akcent;
    • możesz wlać trochę kwaśnej śmietany, aby smak był bardziej kremowy;
    • możesz dodać marchewki, starte lub pokrojone w cienkie paski;
    • Sos pomidorowy można łatwo zastąpić świeżymi pomidorami i/lub pastą pomidorową.

    Jak gotujesz gulasz? Tylko wołowina? Czy ty też używasz wieprzowiny? Ile czasu poświęcasz na przygotowywanie posiłków? Napisz w komentarzach, porozmawiajmy!

    Inne przepisy na wołowinę

    Galaretka wołowa

    Azu z wołowiny

    befstroganow

    Stroganow wołowy ze śmietaną

    Stroganow wołowy z wątroby

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author