
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- deska do krojenia;
- patelnia;
- garnek 5 litrów;
- nóż kuchenny;
- nóż do obierania warzyw;
- łyżka;
- głęboka miska;
- miska;
- talerz;
- chochla;
- silikonowa szpatułka.
Składniki
mięso królicze | 1,5 kg |
Ziemniak | 1 kg |
marchewka | 150 gramów |
olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
cebula | 2 szt. |
słodka papryka | 1 szt. |
Liść laurowy | 1 szt. |
Sól | 0,5 ul. l. |
ziarnka pieprzu | 6 szt. |
zmielony pieprz ziele angielskie | 0,5 łyżeczki |
Pietruszka | 1 pęczek |
Gotowanie krok po kroku
Bierzemy mięso królika (1,5 kg), myjemy je zimną bieżącą wodą, nadmiar wilgoci usuwamy ręcznikami papierowymi, kroimy na małe kawałki. Mięso królika musi być wysokiej jakości. Kupując zwróć uwagę na kolor, powinien być różowy, bez ciemnych plam. Zapach surowego mięsa będzie delikatny, dobry. 
Włączamy płytę na średnim ogniu, kładziemy na niej patelnię, wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny, doprowadzić do wrzenia. 
Pokrojone kawałki mięsa króliczego włożyć na rozgrzaną patelnię, lekko posolić, dodać 0,5 łyżeczki. ziele angielskie, smażyć z obu stron na złoty kolor. 
Na płycie grzejnej kładziemy patelnię lub kociołek, do którego wkładamy usmażone mięso królika. 
Bierzemy 150 g marchewki, obieramy je obieraczką do warzyw, myjemy pod bieżącą zimną wodą, pozostawiamy do wyschnięcia, a następnie kroimy nożem na paski na desce do krojenia. Bierzemy 2 średniej wielkości cebule, obieramy, myjemy zimną wodą, kroimy na półpierścienie na desce do krojenia. Na patelnię, na której smażono mięso, wsyp marchewki i cebulę, smaż warzywa na złoty kolor. 
Bierzemy słodką paprykę (1 szt.), dokładnie myjemy, oczyszczamy z ogona i nasion, kroimy w drobną kostkę na desce do krojenia, wkładamy na patelnię ze smażonymi warzywami, lekko dusimy. 
Bierzemy 1 kg surowych ziemniaków, obieramy obieraczką do warzyw, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzuć do rondla z gotowym mięsem królika. 
Smażone warzywa polać na wierzch ziemniaków, zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby zawartość patelni była całkowicie pokryta płynem. 
Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu po gotowaniu przez około 35 minut. 
15 minut przed gotowością dodaj 0,5 łyżki. l. sól, 1 szt. liść laurowy, 6 szt. groszek z ziela angielskiego. 
Pod koniec gotowania wlej śmietankę (200 ml) do gulaszu, zagotuj, ale nie gotuj. 
Bierzemy 1 pęczek natki pietruszki, myjemy pod bieżącą wodą, suszymy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla, przykrywamy pokrywką, parzą ok. 2 min. 
Gulasz z królika z warzywami jest gotowy. Smacznego. 
Przepis
Jak widać, przepis na gulasz z królika z warzywami jest dość prosty w przygotowaniu. To danie jest dość niezależne, można je podawać z sałatką ze świeżych warzyw. Obejrzyj film, który pokazuje krok po kroku przepis na gotowanie, szczegółowo opisuje składniki potrzebne do przygotowania tego dania. Zawsze okazuje się delikatny, soczysty i pachnący.
Teraz wiesz, jak ugotować w domu bardzo smaczne, dietetyczne, niskokaloryczne danie z królika. Jest łatwy w wykonaniu i prawie zawsze okazuje się doskonały. Nawet przy minimalnym przestrzeganiu przepisu nie będziesz w stanie zepsuć tego dania. Możesz sam użyć tego przepisu. Napisz, czy udało Ci się ugotować gulasz z królika z ziemniakami i warzywami według tego przepisu? Czy członkowie Twojej rodziny to lubili? Może gotujesz mięso królicze według innego przepisu? Podziel się z nami swoimi pomysłami, być może nasi czytelnicy skorzystają z Twoich przepisów.
Inne przepisy na króliki
Królik duszony z cebulą, marchewką i oliwkami
Królik z ziemniakami w wolnym naczyniu
Pieczony królik
Wątróbka z królika
Kotlety z królika
Smacznego!