Gulasz z królika według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny dietetyczny gulasz z królika - łatwy i zrozumiały przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • deska do krojenia;
  • patelnia;
  • garnek 5 litrów;
  • nóż kuchenny;
  • nóż do obierania warzyw;
  • łyżka;
  • głęboka miska;
  • miska;
  • talerz;
  • chochla;
  • silikonowa szpatułka.

Składniki

mięso królicze 1,5 kg
Ziemniak 1 kg
marchewka 150 gramów
olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
cebula 2 szt.
słodka papryka 1 szt.
Liść laurowy 1 szt.
Sól 0,5 ul. l.
ziarnka pieprzu 6 szt.
zmielony pieprz ziele angielskie 0,5 łyżeczki
Pietruszka 1 pęczek

Gotowanie krok po kroku

  • Bierzemy mięso królika (1,5 kg), myjemy je zimną bieżącą wodą, nadmiar wilgoci usuwamy ręcznikami papierowymi, kroimy na małe kawałki. Mięso królika musi być wysokiej jakości. Kupując zwróć uwagę na kolor, powinien być różowy, bez ciemnych plam. Zapach surowego mięsa będzie delikatny, dobry.

    Pokrój mięso królika na kawałki.

  • Włączamy płytę na średnim ogniu, kładziemy na niej patelnię, wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny, doprowadzić do wrzenia.

    Rozgrzej patelnię, dodaj olej roślinny.

  • Pokrojone kawałki mięsa króliczego włożyć na rozgrzaną patelnię, lekko posolić, dodać 0,5 łyżeczki. ziele angielskie, smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Smaż królika na złoty kolor.

  • Na płycie grzejnej kładziemy patelnię lub kociołek, do którego wkładamy usmażone mięso królika.

    Usmażone mięso przełóż do miski.

  • Bierzemy 150 g marchewki, obieramy je obieraczką do warzyw, myjemy pod bieżącą zimną wodą, pozostawiamy do wyschnięcia, a następnie kroimy nożem na paski na desce do krojenia. Bierzemy 2 średniej wielkości cebule, obieramy, myjemy zimną wodą, kroimy na półpierścienie na desce do krojenia. Na patelnię, na której smażono mięso, wsyp marchewki i cebulę, smaż warzywa na złoty kolor.

    Na patelni podsmażamy osobno posiekaną cebulę i marchewkę.

  • Bierzemy słodką paprykę (1 szt.), dokładnie myjemy, oczyszczamy z ogona i nasion, kroimy w drobną kostkę na desce do krojenia, wkładamy na patelnię ze smażonymi warzywami, lekko dusimy.

    Posiekaj paprykę i dodaj na patelnię do marchewki i cebuli.

  • Bierzemy 1 kg surowych ziemniaków, obieramy obieraczką do warzyw, myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w średniej wielkości kostkę. Pokrojone ziemniaki wrzuć do rondla z gotowym mięsem królika.

    Pokrój ziemniaki w kostkę i natychmiast rozłóż na mięsie.

  • Smażone warzywa polać na wierzch ziemniaków, zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby zawartość patelni była całkowicie pokryta płynem.

    Duszone warzywa również przenosimy na patelnię i dodajemy wodę.

  • Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu po gotowaniu przez około 35 minut.

    Przykryj gulasz pokrywką i gotuj na małym ogniu.

  • 15 minut przed gotowością dodaj 0,5 łyżki. l. sól, 1 szt. liść laurowy, 6 szt. groszek z ziela angielskiego.

    Dodaj sól, pieprz i liść laurowy.

  • Pod koniec gotowania wlej śmietankę (200 ml) do gulaszu, zagotuj, ale nie gotuj.

    Do gulaszu wprowadzamy śmietankę.

  • Bierzemy 1 pęczek natki pietruszki, myjemy pod bieżącą wodą, suszymy, kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla, przykrywamy pokrywką, parzą ok. 2 min.

    Na sam koniec dodaj do gulaszu posiekane warzywa.

  • Gulasz z królika z warzywami jest gotowy. Smacznego.

    Jak widzisz. Gulasz z królika jest łatwy do przygotowania.

  • Przepis

    Jak widać, przepis na gulasz z królika z warzywami jest dość prosty w przygotowaniu. To danie jest dość niezależne, można je podawać z sałatką ze świeżych warzyw. Obejrzyj film, który pokazuje krok po kroku przepis na gotowanie, szczegółowo opisuje składniki potrzebne do przygotowania tego dania. Zawsze okazuje się delikatny, soczysty i pachnący.

    Teraz wiesz, jak ugotować w domu bardzo smaczne, dietetyczne, niskokaloryczne danie z królika. Jest łatwy w wykonaniu i prawie zawsze okazuje się doskonały. Nawet przy minimalnym przestrzeganiu przepisu nie będziesz w stanie zepsuć tego dania. Możesz sam użyć tego przepisu. Napisz, czy udało Ci się ugotować gulasz z królika z ziemniakami i warzywami według tego przepisu? Czy członkowie Twojej rodziny to lubili? Może gotujesz mięso królicze według innego przepisu? Podziel się z nami swoimi pomysłami, być może nasi czytelnicy skorzystają z Twoich przepisów.

    Inne przepisy na króliki

    Królik duszony z cebulą, marchewką i oliwkami
    Królik z ziemniakami w wolnym naczyniu
    Pieczony królik
    Wątróbka z królika
    Kotlety z królika

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author