Gulasz z wątróbki wołowej z sosem : przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszny gulasz z wątroby wołowej z sosem

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, deska do krojenia, nóż, łopatka, kociołek lub głęboka patelnia z grubym dnem, tarka, miarka, naczynie do serwowania.

Składniki

Wątroba 600-800g
Cebula 2 szt.
Marchewka 2 szt.
koncentrat pomidorowy 4 łyżki. l.
majonez 3 art. l.
Por 1 szt.
Mąka 3 art. l.
Woda 400 ml
Olej roślinny 100 ml
Sól 0,5 ul. l.
Zmielony czarny pieprz szczypać

Gotowanie krok po kroku

Do gulaszu możesz użyć wątróbki wieprzowej, wołowej lub drobiowej, w zależności od upodobań. Najważniejsze, aby wybrany przez Ciebie produkt był świeży i wysokiej jakości. Nie polecam kupowania mrożonej wątroby. W końcu produkt jest bardzo delikatny i podczas zamrażania traci wiele przydatnych właściwości.

Kupując świeżą wątróbkę zwróć uwagę na kolor i zapach. Świeży produkt ma bordowy odcień i charakterystyczny słodkawy aromat. Upewnij się, że produkt jest wolny od plam, osadów lub zapieczętowań. Najbardziej użytecznym rodzajem wątroby jest wołowina.

Cechą szczególną wątróbki wołowej jest biały film, który bardzo łatwo oddzielić, pod warunkiem, że wątroba jest świeża i zdrowa. Przed gotowaniem zaleca się namoczenie każdego rodzaju wątroby w zimnej wodzie lub mleku na pół godziny przed gotowaniem.

  • Osuszyć namoczoną wątrobę jednorazowymi ręcznikami papierowymi, oddzielić folię i pokroić na dowolne małe kawałki. Wlej 4 łyżki oleju roślinnego na patelnię i podgrzej na dużym ogniu. Wlej posiekaną wątróbkę na patelnię. Smażyć kawałki, cały czas mieszając pod otwartą pokrywką, aż będą całkowicie ugotowane. Gotową wątróbkę przełóż do kociołka lub głębokiej patelni z grubym dnem, gdzie gulasz się ugotuje.

    gulasz z wątroby wołowej w sosie własnym

  • Oczyść i umyj warzywa. Cebulę pokroić w półpierścienie, a marchewki w paski. Aby proces nie zajmował dużo czasu, możesz zetrzeć marchewki. Wyślij posiekane warzywa do smażenia na oleju roślinnym przez około pięć minut. Następnie wlej je do wątroby.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Umyj i osusz patelnię do sosu. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać trzy łyżki mąki i smażyć na złoty kolor, cały czas mieszając. Do mąki dodaj 300 mililitrów wody i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

    Aby przygotować danie, przygotuj sos

  • Do osobnego pojemnika wlej cztery łyżki koncentratu pomidorowego, trzy łyżki majonezu i 100 mililitrów przegotowanej wody. Wymieszaj wszystkie składniki w misce i wlej mieszankę pomidorową na patelnię z mąką. Do sosu dodać pół łyżki soli i szczyptę czarnego pieprzu. Gotowy dressing wlej do wątroby.

    Aby przygotować danie, dodaj pastę pomidorową

  • Pokrój por i dodaj do rondla. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez kolejne dziesięć minut na małym ogniu z zamkniętą pokrywką. Gulasz to obfite danie, które dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami i świeżymi warzywami.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu wyraźnie zobaczysz proces gotowania i upewnisz się, że jest łatwy w przygotowaniu.

    Gulasz to bardzo pożywne i zdrowe danie, które dzięki soczystemu pikantnemu sosowi doskonale komponuje się z każdym dodatkiem, nadając mu niezbędną delikatność i soczystość. Pomimo wieloskładnikowego przygotowania wszystkie procesy są bardzo proste do wykonania i poradzi sobie z nimi nawet niedoświadczona gospodyni. Podziel się w komentarzach, jakiego rodzaju mięsa najczęściej używasz do gulaszu. Chętnie spróbuję czegoś nowego.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author