Heh z bakłażana 🍆 według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bakłażan Hye po koreańsku 🍆

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • nóż kuchenny;
  • kołek;
  • deska do krojenia;
  • podwójny bojler;
  • patelnia;
  • młynek do przypraw;
  • głęboka miska;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • prasa do czosnku.

Składniki

bakłażan 1 kg
Papryka bułgarska duża 1 szt.
Cebula wielkogabarytowa 1 szt.
Czosnek 2-4 goździki
kolendra 1 pęczek
groszek kolendrowy 1 łyżeczka
Sezam 1 łyżeczka
Czerwona ostra papryka Smak
Cukier 1-2 łyżeczki
Olej roślinny 100 ml
Kwas octowy 1 łyżeczka
Sos sojowy 1 ul. l.
Czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Sól Smak
Woda 2 litry

Gotowanie krok po kroku

  • Do dania potrzebujesz 1 kg świeżego bakłażana. Używaj warzyw mniej więcej tej samej wielkości, aby smażyły ​​się równomiernie i smakowały tak samo. Myjemy bakłażana, odcinamy ogony po obu stronach.

    Gotowanie heh z bakłażana

  • Do podwójnego bojlera wlać około 2 litry wody, włożyć bakłażany w całości i pozostawić na parze przez około 8 minut. Pamiętaj, aby zamknąć pokrywę naczynia do gotowania na parze.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • W międzyczasie przygotuj przyprawy. Włóż 1 łyżeczkę na patelnię. groszek kolendrowy i podobna ilość nasion sezamu. Wysyłamy również 1/2 łyżeczki na patelnię. ziarna czarnego pieprzu. Przyprawy smażymy przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aby były bardziej pachnące. Jak tylko sezam zacznie ciemnieć, wsypać usmażone przyprawy do młynka i zmielić.

    Przygotuj przyprawy do gotowania

  • Przełóż ugotowane bakłażany do głębokiej miski. Bardzo ważne jest, aby nie zostały strawione, w przeciwnym razie danie okaże się bez smaku. Odstawić bakłażana na 5 minut, aby lekko ostygł. Duża cebula pokrojona na 2 połówki. Przecinamy połowę na półpierścienie o grubości 3-4 mm.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Na patelni rozgrzewamy 100 ml bezwonnego oleju roślinnego. Gdy olej będzie gorący, dodaj połowę posiekanej cebuli. Gdy cebula krąży połówki na patelni przez kilka minut, aż zmiękną. Podczas gdy połowa cebuli jest smażona, my zajmujemy się drugą. Pozostałą cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Przesuwamy go na bok.

    Aby ugotować, usmaż cebulę

  • Lekko schłodzone bakłażany kroi się na średnie kawałki, aby wygodnie było je zjeść. W tym przepisie każde warzywo jest najpierw cięte na 8 części, a następnie ponownie na pół.

    Aby przygotować danie, pokrój bakłażana

  • Na patelni z cebulą w gorącym, ale nie palącym się oleju roślinnym, włóż do smaku czerwoną ostrą paprykę. Wszystko wymieszaj i umieść patelnię w chłodnym miejscu.

    Przygotuj sos do gotowania

  • Przenieś posiekany bakłażan do głębokiej miski. Dodaj sól do smaku i 1 łyżeczkę. kwas octowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką stołową. Odstawić bakłażana na 10-15 minut, aby trochę marynować. Podczas marynowania bakłażana umyj dużą paprykę i oczyść ją z nasion. Najpierw pokrój bakłażana w cienkie paski, a następnie pokrój na pół.

    Aby przygotować danie, posiekaj paprykę

  • Myjemy pęczek świeżej kolendry i drobno siekamy.

    Pokrój warzywa do gotowania

  • Odcedź sok z marynowanego bakłażana i odstaw na bok. W głębokiej misce do bakłażanów wysyłamy posiekaną paprykę i kolendrę. Przepuszczamy przez prasę 2-4 ząbki czosnku i dodajemy do miski z pieprzem i bakłażanem.

    Bakłażan heh według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Gdy olej roślinny na patelni jest jeszcze gorący, wlej go do miski z resztą warzyw i cebulą. W misce dodać również pokrojoną w kostkę cebulę, 1-2 łyżeczki. cukier i dodaj 1 łyżkę. l. sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką.

    Koreański Hye z Bakłażana

  • Heh bakłażan jest gotowy do spożycia. Danie można zjeść od razu, ale zaleca się odstawić na 1 dzień, aby smak wszystkich składników był dobrze wymieszany i wszystko było dokładnie zamarynowane. Bakłażany w stylu koreańskim są bardzo smaczne i pachnące, a jednocześnie nadają się jako przekąska na każdym stole.

    heh bakłażan

  • Przepis

    Film przedstawia prosty przepis, dzięki któremu można zrobić pyszną i niezwykłą przystawkę, a mianowicie bakłażan hehe. Gotowanie w domu jest łatwe, bo wszystko jest opisane prosto i krok po kroku. Oprócz bakłażana potrzebne są inne warzywa i składniki, wymienione w odpowiednich proporcjach.

    Czy ugotowałeś bakłażana po koreańsku i czy wszystko się ułożyło za pierwszym razem? Jakie dodatkowe składniki zostały użyte w procesie produkcji bakłażana hee? Podziel się swoim ulubionym przepisem na przystawkę w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author