
Sprzęt i przybory kuchenne: ostry nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa i łyżeczka, szklane miski różnej wielkości, plastikowa rękawiczka, lodówka.
Składniki
Składniki | Ilość |
Świeża mrożona makrela | 1 szt. |
Cebula | 1 szt. |
Świeży ogórek | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
Sól | 2 łyżeczki |
Cukier | 1 łyżeczka |
mielona kolendra | ½ łyżeczki |
Ocet 6-9% | 3 art. l. |
Sos sojowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Bezwonny olej roślinny | 3 art. l. |
Yangnam (adjika po koreańsku) | smak |
Olej sezamowy (do podania) | 1 ul. l. |
Sezam (do dekoracji) | 1 łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Całą makrelę pokrój w filety bez skóry. Aby to zrobić, najpierw wykonaj nacięcie wzdłuż całego grzbietu makreli ostrym nożem i przetnij w pobliżu głowy. Zdejmij skórę z obu stron. Daje się dość łatwo. Odetnij głowę przed płetwą. Rozetnij brzuch i usuń wnętrzności. Powolnymi ruchami noża pokrój mięso z żebrami z kręgosłupa w równej warstwie. Oddzielnie wytnij kości przybrzeżne i płetwy. Filet jest gotowy. 
Pokrój filet na kawałki mniej więcej tej samej szerokości, nie przekraczającej 1 cm. 
Przenieś posiekaną makrelę do szklanej lub fajansowej miski sałatkowej (nie używaj metalowych przyborów). Posolić rybę (około 1/2 części łyżeczki), wlać 6-9% octu stołowego (3 łyżki) i dobrze wymieszać. Pozostaw rybę na około 30 minut do zamarynowania. 
W trakcie marynowania ryby przygotuj warzywa: obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie (1 szt.). Marchewki obrać i umyć (1 sztuka). Pokrój w cienkie paski. Umyj świeży ogórek (1 szt.) i pokrój w cienkie paski w taki sam sposób jak marchewki. 
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posolić pozostałą solą (około 1,5 łyżeczki) i dobrze wymieszać. Pozostaw warzywa na 20 do 30 minut, aby dały sok i zmiękły. 
Wyciśnij sok ze stojących warzyw i przełóż do czystej salaterki. Do warzyw włożyć marynowane kawałki makreli. Do tego dodać cukier (łyżeczka), sos sojowy (2 łyżki), zmielone nasiona kolendry (1/2 łyżeczki), bezwonny olej roślinny (3 łyżki) i yannen do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj. Najlepiej zrobić to ręcznie, w plastikowej rękawiczce. 
Umieść naczynie w lodówce na co najmniej godzinę, ale lepiej na noc. 
Sposoby dekorowania potraw i opcje serwowania
Heh z makreli podaje się na zimno. Przenieś gotowe marynowane heh na mały spodek. Podczas podawania skrop naczynie odrobiną oleju sezamowego (1 łyżka stołowa) i posyp jasnym sezamem (1 łyżeczka).
Przepis
Jeśli lubisz ryby, ta pyszna przystawka z pewnością powinna pojawić się w Twoim menu. Co więcej, bardzo łatwo poradzić sobie z jego przygotowaniem – i każdy może to zrobić. W jaki sposób? Widzieć w .
Poznałeś przepis na gotowanie heh z makreli. Gotuj, spróbuj i napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało. A jeśli gotujesz makrelę hehe w inny sposób, to koniecznie napisz też.
Inne przepisy rybne
Makrela z warzywami w słoiku w piekarniku
Gotowana makrela
Zupa rybna z jesiotra z wędzonym pstrągiem
Grillowana makrela Kotlety z
makreli
Smacznego!