Heh z makreli przepis krok po kroku ze zdjęciem

Heh z makreli - niuanse koreańskiego dania

Sprzęt i przybory kuchenne:  ostry nóż, deska do krojenia, łyżka stołowa i łyżeczka, szklane miski różnej wielkości, plastikowa rękawiczka, lodówka.

Składniki

Składniki Ilość
Świeża mrożona makrela 1 szt.
Cebula 1 szt.
Świeży ogórek 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Sól 2 łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka
mielona kolendra ½ łyżeczki
Ocet 6-9% 3 art. l.
Sos sojowy 2 łyżki stołowe. l.
Bezwonny olej roślinny 3 art. l.
Yangnam (adjika po koreańsku) smak
Olej sezamowy (do podania) 1 ul. l.
Sezam (do dekoracji) 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Całą makrelę pokrój w filety bez skóry. Aby to zrobić, najpierw wykonaj nacięcie wzdłuż całego grzbietu makreli ostrym nożem i przetnij w pobliżu głowy. Zdejmij skórę z obu stron. Daje się dość łatwo. Odetnij głowę przed płetwą. Rozetnij brzuch i usuń wnętrzności. Powolnymi ruchami noża pokrój mięso z żebrami z kręgosłupa w równej warstwie. Oddzielnie wytnij kości przybrzeżne i płetwy. Filet jest gotowy.

    Aby ugotować makrelę heh rybę, pokrój rybę

  • Pokrój filet na kawałki mniej więcej tej samej szerokości, nie przekraczającej 1 cm.

    Przygotuj składniki dla makreli Heh Fish

  • Przenieś posiekaną makrelę do szklanej lub fajansowej miski sałatkowej (nie używaj metalowych przyborów). Posolić rybę (około 1/2 części łyżeczki), wlać 6-9% octu stołowego (3 łyżki) i dobrze wymieszać. Pozostaw rybę na około 30 minut do zamarynowania.

    Aby ugotować makrelę heh rybę, dodaj sól

  • W trakcie marynowania ryby przygotuj warzywa: obierz i pokrój cebulę w cienkie półpierścienie (1 szt.). Marchewki obrać i umyć (1 sztuka). Pokrój w cienkie paski. Umyj świeży ogórek (1 szt.) i pokrój w cienkie paski w taki sam sposób jak marchewki.

    Ugotować makrelę heh rybę, pokroić warzywa

  • Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posolić pozostałą solą (około 1,5 łyżeczki) i dobrze wymieszać. Pozostaw warzywa na 20 do 30 minut, aby dały sok i zmiękły.

    Gotować khe rybę z makreli, marynować warzywa

  • Wyciśnij sok ze stojących warzyw i przełóż do czystej salaterki. Do warzyw włożyć marynowane kawałki makreli. Do tego dodać cukier (łyżeczka), sos sojowy (2 łyżki), zmielone nasiona kolendry (1/2 łyżeczki), bezwonny olej roślinny (3 łyżki) i yannen do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj. Najlepiej zrobić to ręcznie, w plastikowej rękawiczce.

    Połącz składniki, aby przygotować rybę makreli heh

  • Umieść naczynie w lodówce na co najmniej godzinę, ale lepiej na noc.

    heh makrela gotowe

  • Sposoby dekorowania potraw i opcje serwowania

    Heh z makreli podaje się na zimno. Przenieś gotowe marynowane heh na mały spodek. Podczas podawania skrop naczynie odrobiną oleju sezamowego (1 łyżka stołowa) i posyp jasnym sezamem (1 łyżeczka).

    Przepis

    Jeśli lubisz ryby, ta pyszna przystawka z pewnością powinna pojawić się w Twoim menu. Co więcej, bardzo łatwo poradzić sobie z jego przygotowaniem – i każdy może to zrobić. W jaki sposób? Widzieć w .

    Poznałeś przepis na gotowanie heh z makreli. Gotuj, spróbuj i napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało. A jeśli gotujesz makrelę hehe w inny sposób, to koniecznie napisz też.

    Inne przepisy rybne

    Makrela z warzywami w słoiku w piekarniku
    Gotowana makrela
    Zupa rybna z jesiotra z wędzonym pstrągiem
    Grillowana makrela Kotlety z
    makreli

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author