Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, pojemnik nieutleniający, blender, łyżka stołowa i łyżeczka, pęseta do ryb.
Składniki
Ryby czerwone (łosoś różowy, pstrąg lub łosoś kumpel) | 1 kg |
Czosnek | 2-3 goździki |
Sos sojowy | 1 ul. l. |
Sól | 1 ul. l. |
Cukier | 0,5 ul. l. |
Cebula | 1 szt. |
Ocet 70% | 1 ul. l. |
Przyprawa „malazjańska” | 1 łyżeczka |
mielonego imbiru | 0,5 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | 1 łyżeczka |
Mielona czerwona ostra papryka | 3 łyżeczki |
mielona kolendra | 0,5 łyżeczki |
Olej słonecznikowy | 2 łyżki stołowe. ja |
Gotowanie krok po kroku
Weź kilogram czerwonej ryby i dobrze umyj. Możesz użyć dowolnego rodzaju, takiego jak łosoś, pstrąg, różowy łosoś lub łosoś kumpel. Najważniejsze, że ryba jest bardzo świeża i naturalna, bez mnóstwa barwników i dodatków.
Wybierając rybę na targu lub w sklepie, zwróć uwagę na jej zapach i oczy, które nie powinny mieć mętnego filmu. Powinieneś ostrzec nie tylko nieświeży aromat, ale także jego brak, co wskazuje na wstępne moczenie ryby w occie lub roztworze kwasu cytrynowego. Skrzela są głównym wskaźnikiem świeżości. W przypadku ryb świeżych powinny być jaskrawoczerwone, a w przypadku ryb mrożonych – różowe. Szare lub białe skrzela są oznaką zgniłych ryb.
Przepis
Po obejrzeniu filmu zobaczysz, jak łatwo przygotować ten przepis.
Heh z czerwonej ryby to idealna, wykwintna przystawka na Twój stół. Pikantny smak marynowanej ryby nie pozostawi nikogo obojętnym. Przystawka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Możesz użyć filetów z dowolnej ryby i dostosować ostrość potrawy, zmieniając proporcje przypraw. Radzę nie zwlekać z przygotowaniem i cieszyć się rybą hehe w najbliższej przyszłości. Podziel się w komentarzach, z czym wolisz podawać to danie i jak często je gotujesz.
Inne przepisy rybne
Różowy łosoś pod futrem w śmietanie
Różowy łosoś pieczony pod futrem pomidorów i sera w piecu
Sandacz smażony na patelni
Różowy łosoś pieczony w piekarniku w śmietanie z brokułami
Filet z morszczuka zapiekany w piecu pod płaszczem warzywnym
Smacznego!