Heh z różowego łososia według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Różowy łosoś heh – tajemnice kuchni chińskiej

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, pojemnik nieutleniający, blender, łyżka stołowa i łyżeczka, pęseta do ryb.

Składniki

Ryby czerwone (łosoś różowy, pstrąg lub łosoś kumpel) 1 kg
Czosnek 2-3 goździki
Sos sojowy 1 ul. l.
Sól 1 ul. l.
Cukier 0,5 ul. l.
Cebula 1 szt.
Ocet 70% 1 ul. l.
Przyprawa „malazjańska” 1 łyżeczka
mielonego imbiru 0,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka
Mielona czerwona ostra papryka 3 łyżeczki
mielona kolendra 0,5 łyżeczki
Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe. ja

Gotowanie krok po kroku

Weź kilogram czerwonej ryby i dobrze umyj. Możesz użyć dowolnego rodzaju, takiego jak łosoś, pstrąg, różowy łosoś lub łosoś kumpel. Najważniejsze, że ryba jest bardzo świeża i naturalna, bez mnóstwa barwników i dodatków.

Wybierając rybę na targu lub w sklepie, zwróć uwagę na jej zapach i oczy, które nie powinny mieć mętnego filmu. Powinieneś ostrzec nie tylko nieświeży aromat, ale także jego brak, co wskazuje na wstępne moczenie ryby w occie lub roztworze kwasu cytrynowego. Skrzela są głównym wskaźnikiem świeżości. W przypadku ryb świeżych powinny być jaskrawoczerwone, a w przypadku ryb mrożonych – różowe. Szare lub białe skrzela są oznaką zgniłych ryb.

  • Oczyść rybę z łusek, wypatrosz ją, usuń skrzela, aby ryba nie smakowała gorzko. Następnie odetnij głowę, płetwy, ogon i oddziel filet od skóry i kości przybrzeżnych. Usuń resztę kości pęsetą rybną. Bardzo małe można pozostawić, ponieważ pod działaniem esencji octu zmiękną i nie będą wyczuwalne.

    Przygotuj składniki do przygotowania różowego łososia Hee

  • Przygotowany filet z ryby kroimy najpierw wzdłuż, a następnie na plastry o szerokości nie większej niż jeden centymetr.

    Aby przygotować heh z różowego łososia, pokrój rybę

  • Przenieś posiekane kawałki do dowolnego nieutleniającego pojemnika, który jest szczelnie przykryty pokrywką. W blenderze posiekaj kilka ząbków czosnku i jedną cebulę, a powstałą masę wlej do ryby.

    Aby zrobić różowego łososia heh, posiekaj ryż

  • Do pojemnika wsypać 1 łyżkę soli, pół łyżki cukru, łyżeczkę czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kolendry, łyżeczkę przyprawy malaskiej, trzy łyżeczki czerwonej ostrej papryki, łyżkę stołową octu, łyżka sosu sojowego i dwie łyżki oleju słonecznikowego. Można dodać łyżeczkę glutaminianu sodu dla wzmocnienia smaku, ale nigdy tego nie robię, bo paleta przypraw i sama świeża ryba daje bardzo bogaty smak.

    Aby przygotować różowego łososia heh przygotuj przyprawy

  • Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pojemnik pokrywką i wyślij na noc do marynowania w lodówce. Podawaj rybny kheh, przekładając go na talerz do serwowania, posypany ziołami lub posypany sokiem z cytryny.

    heh różowy łosoś jest gotowy

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu zobaczysz, jak łatwo przygotować ten przepis.

    Heh z czerwonej ryby to idealna, wykwintna przystawka na Twój stół. Pikantny smak marynowanej ryby nie pozostawi nikogo obojętnym. Przystawka jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności. Możesz użyć filetów z dowolnej ryby i dostosować ostrość potrawy, zmieniając proporcje przypraw. Radzę nie zwlekać z przygotowaniem i cieszyć się rybą hehe w najbliższej przyszłości. Podziel się w komentarzach, z czym wolisz podawać to danie i jak często je gotujesz.

    Inne przepisy rybne

    Różowy łosoś pod futrem w śmietanie
    Różowy łosoś pieczony pod futrem pomidorów i sera w piecu
    Sandacz smażony na patelni
    Różowy łosoś pieczony w piekarniku w śmietanie z brokułami
    Filet z morszczuka zapiekany w piecu pod płaszczem warzywnym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author