Herbata imbirowa według przepisu krok po kroku ☕ ze zdjęciem

Przepis na pyszną herbatę imbirową ☕

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel lub rondel;
  • sito;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • szczotka do mycia owoców;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka.

Składniki

Nazwa Ilość
Korzeń imbiru 50g
Limonka 2 szt.
Średnia cytryna 1 szt.
Grejpfrut 1 szt.
Miód naturalny 50 ml
Woda pitna 1,2 litra

Gotowanie krok po kroku

  • W małym rondelku zagotować 1,2 litra oczyszczonej wody pitnej. Obierz kawałek korzenia imbiru o wadze 50 gramów ze skórki nożem lub obieraczką do ziemniaków. Zetrzyj imbir na dużej tarce.

    Przygotowuję herbatę imbirową

  • Wlej starty korzeń do przegotowanej wody, zmniejsz ogień do niskiego poziomu. Gotuj przez 30-40 sekund. Wyjmij rondel (rondel) z pieca, przykryj pokrywką lub talerzem. Imbir ma ostry smak, jeśli nie jesteś do tego przyzwyczajony, herbata może wydawać ci się zbyt wrząca. Za pierwszym razem zmniejsz jej nasycenie, zmniejszając ilość imbiru.

    Przygotuj składniki do przygotowania herbaty

  • Pod gorącą wodą dokładnie umyj pędzlem owoce cytrusowe: 2 limonki, 1 cytryna, 1 grejpfrut. Limonkę i cytrynę pokroić w krążki lub połówki krążków o grubości 3-4 mm.

    Pokrój cytrynę, aby zrobić herbatę

  • Pokrój grejpfruta na średniej wielkości kawałki wraz ze skórką.

    Pokrój grejpfruta, aby zrobić herbatę

  • Zanurz pokrojone owoce cytrusowe w napoju imbirowym ostudzonym do około 60°C. Przed złożeniem owoców można je zmiażdżyć, aby uwolniły sok. Pozwól płynowi ostygnąć do takiej temperatury, aby zatrzymać w napoju jak najwięcej kwasu askorbinowego. Nie zaleca się wkładania owoców cytrusowych do wrzącej cieczy, ponieważ większość witaminy C ulega zniszczeniu w wysokich temperaturach. Przykryj rondel lub rondel na kolejne 5-6 minut.

    Aby zrobić herbatę, wlej składniki do wody.

  • Przecedź herbatę owocową przez sitko do dzbanka lub innego pojemnika. Wyciśnij sok z owoców, dodaj do reszty płynu.

    Odcedź herbatę, aby zrobić herbatę

  • Wlać herbatę do filiżanek, do każdej filiżanki włożyć 1 łyżkę deserową miodu i 2-3 plasterki cytryny. Naturalny miód poprawia odporność, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i wzmacniająco.

    Dodaj miód do herbaty

  • Do napoju na pikantność można dodać trochę mielonego cynamonu, listków mięty lub melisy, kilka plasterków feijoa. Herbata imbirowa jest dobrym lekarstwem na przeziębienia, wspomaga trawienie i odchudzanie, wzmacnia układ odpornościowy. Podane proporcje napoju zmieniamy według własnych upodobań, dodając lub usuwając składniki według uznania.

    Przepis

    Zobacz, jak przygotować jedną z opcji herbaty imbirowej gospodyni domowej powyżej. Bardzo łatwo powtórzyć jej działania i ugotować zdrową smaczną herbatę z imbirem, cytrusami, miodem.

    Mamy nadzieję, że stosując powyższy przepis nauczysz się gotować zdrowe napoje owocowe. W jakich potrawach używasz imbiru?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author