
Sprzęt i przybory kuchenne: czajnik elektryczny, czajniczek, nóż, deska do krojenia, tarka, łyżeczka.
Składniki
mała cytryna | 1 szt. |
mała pomarańcza | 1 szt. |
korzeń imbiru | 1 szt. |
miód | 2 łyżki stołowe. l. |
woda | 500 ml |
Parzenie herbaty | 1 szczypta |
Gotowanie krok po kroku
Ta herbata doskonale rozgrzeje w chłodne dni, orzeźwi, napełni energią. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu.
Zacznijmy od przygotowania imbiru do zaparzania. Mały kawałek korzenia imbiru obiera się, myje pod bieżącą wodą, wciera na drobnej tarce. Imbir włożyć do szklanki, napełnić gorącą wodą, odstawić. Teraz należy go podawać przez 10-15 minut. 
A teraz zajmiemy się przygotowaniem pozostałych składników naszej herbaty. Umyj pomarańczę pod bieżącą wodą, pokrój w plasterki. Oczywiście wiesz, że pomarańcza jest używana do zapobiegania przeziębieniom, beri-beri, może wzmocnić układ odpornościowy, układ krążenia i tkankę kostną. 
Cytrynę również myje się pod bieżącą wodą, kroi w plasterki. Owoc ten jest źródłem witaminy C, zapobiega nowotworom, jest bardzo dobry dla skóry, wzmacnia układ odpornościowy. 
Czwartą część cytryny kroimy na 4 części, wysyłamy do czajnika. Tę samą czynność wykonujemy z plasterkiem pomarańczy. 
Bierzemy łyżeczkę, lekko dociskamy plasterki cytrusów, aż pojawi się pierwszy sok. Dodaj dwie łyżeczki miodu, które znajdziesz w supermarkecie. Zwróć uwagę na oznakowanie produktu, kup miód, którego już wcześniej używałeś, masz pewność jego jakości. 
Miód jest bardzo korzystny dla zdrowia – o tym wiadomo już od czasów starożytnych. Był używany w medycynie ludowej i nadal nazywany jest „eliksirem młodości”. Dodaje wigoru, leczy kaszel, wspomaga trawienie, przywraca pamięć. Szczególnie przydatny jest wiosenny, majowy miód, który jest dostępny u pszczelarzy na rynku, ale tylko od zaufanych.
Teraz wkładamy sitko do czajniczka gdzie są pomarańcza, cytryna i imbir, dodajemy tam szczyptę liści zielonej herbaty, wlewamy imbir. Uzupełnij przegotowaną wodą do pełna, przykryj pokrywką. 
Nie możesz dodać liści herbaty, zrób to według własnego uznania, ale dodaję, aby napój był bogaty i przyjemny w smaku i kolorze. 
Teraz napój powinien być podgrzany. Można to zrobić za pomocą świecy, umieszczając ją w specjalnym stojaku, na którym należy postawić czajnik. Ale jeśli nie ma, podgrzej herbatę na kuchence, na małym ogniu, użyj także stojaka. 
Bardzo ucieszysz domowników i będziesz cieszyć się tym napojem. Sam imbir ma iście magiczne właściwości, właściwości przeciwzapalne, a nawet pomaga schudnąć.
Jego korzeń zawiera niesamowitą ilość składników odżywczych. Łącząc w jednym napoju takie składniki jak cytryna, miód, pomarańcza, imbir, uzyskasz potężny środek na profilaktykę grypy, przeziębienia i podniesienie witalności.
Przepis
Prezenter pokazuje proces robienia herbaty imbirowej z cytryną i pomarańczą od początku do efektu końcowego.
Drodzy czytelnicy, napiszcie jak robicie herbatę z imbirem, cytryną i pomarańczą. Jakich składników używasz, aby było zdrowsze, smaczniejsze?