Herbata imbirowa z cytryną przepis krok po kroku ️️🍋 ze zdjęciem

Pyszna i bardzo zdrowa herbata imbirowa z cytryną 🍋

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • czajnik;
  • czajniczek;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka;
  • łyżka;
  • ręcznik kuchenny.

Składniki

Produkt Ilość
imbir 2 łyżki stołowe. l.
cytrynowy 1 szt.
naturalny miód 1 ul. l.
woda 1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Z całego korzenia imbiru wyciąć kawałek wielkości śliwki. Umyj i usuń skórę. Następnie zetrzyj imbir na średniej tarce, otrzymasz około 2 łyżki. l. tarty imbir. Ponadto, zamiast trzeć imbir, możesz pokroić go w bardzo cienkie plasterki lub małe kostki – w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodniejsze.

    Zetrzyj kawałek korzenia imbiru.

  • Dobrze opłucz jedną cytrynę pod bieżącą wodą, a następnie pokrój ją w cienkie kółka na desce do krojenia. Cytrynę możesz również zmielić blenderem lub maszynką do mięsa.

    Kroimy plasterki cytryny.

  • Umieść pokrojoną cytrynę w czajniczku i dodaj posiekany imbir. Zagotuj 1 litr wody w imbryku i zalej wrzątkiem cytrynę i imbir.

    Cytrynę i imbir włożyć do czajnika, zalać wrzątkiem.

  • Przykryj i pozostaw czajniczek na około 10-15 minut, aby ostudzić miksturę.

    Zakrywamy czajniczek i pozwalamy zaparzyć napojowi.

  • Po tym czasie, gdy temperatura wody spadnie do około 80 ºС, dodaj 1 łyżkę. l. naturalny miód i dobrze wymieszaj. Nigdy nie dodawaj miodu do wrzącej wody, w przeciwnym razie straci wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Czajnik przykryj ręcznikiem kuchennym i pozostaw napój na około godzinę, po czym można go spożyć.

    Gdy herbata trochę ostygnie, dodaj do niej miód.

  • Ta herbata jest idealna na co dzień.

    Dlatego przygotowaliśmy imbir z cytryną w formie przyjemnego w smaku i zdrowego napoju.

  • Godzina imbirowa z cytryną i miodem to nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy napój. Doskonale wzmacnia system odpornościowy, pomaga przy przeziębieniu, poprawia ogólną kondycję organizmu i dodaje energii. Ważne jest również to, że taka herbata nie wymaga cukru, ponieważ zawiera już naturalny słodzik – miód.

    Najlepiej codziennie parzyć świeżą herbatę, ale nie zawsze wystarczy czasu na przygotowanie składników. W takim przypadku możesz zrobić puste miejsce. Aby to zrobić, zmiel cytrynę z imbirem nożem, blenderem lub maszynką do mięsa. Do wszystkiego dodaj miód i dobrze wymieszaj. Następnie po prostu umieść miksturę w suchym, sterylnym słoiku i przechowuj w lodówce do późniejszego użycia.

    Możesz urozmaicić, a nawet sprawić, że herbata imbirowa będzie jeszcze zdrowsza i smaczniejsza, jeśli do jej składu dodasz odrobinę cynamonu i mięty. Dzika róża, kardamon, koper włoski, świeży estragon, melisa, goździki również dobrze uzupełniają ten napój. W oparciu o swoje preferencje możesz eksperymentować z kompozycją i smakiem aromatycznej herbaty.

    Przepis

    Możesz zobaczyć bardziej szczegółowo, jak przebiega cały proces przygotowania składników i zaparzania pysznej zdrowej herbaty.

    Niesamowicie pachnąca, tonizująca i rozgrzewająca herbata imbirowa z cytryną i miodem nie tylko poprawi Twoje zdrowie, ale również rozweseli. Skorzystaj z tego prostego przepisu i ciesz się niesamowitą przyprawioną herbatą o każdej porze dnia. Na pewno spodoba ci się ten sposób przyrządzania gorącego napoju i staniesz się tradycją. Podziel się wrażeniami w komentarzach, a także powiedz nam, jakich dodatkowych składników używasz do bogatej i leczniczej herbaty.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author