Herbata Kalmyk według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na herbatę Kalmyk

Sprzęt i przybory kuchenne:  czajnik, komplet pojemników o różnej głębokości, łyżeczka, nóż, kubki

Składniki

Kafelkowa zielona herbata 1,5 ul. l.
mleko 500 ml
Woda 1,5 litra
Różowa sól himalajska 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa 1 szczypta
Masło 40-50 g

Gotowanie krok po kroku

Do przepisu potrzebujemy specjalnej zielonej herbaty kafelkowej. Jeśli użyjesz zwykłego liścia, smak nie będzie tak oryginalny, jak w przepisie.

  • Za pomocą noża oddzielamy kawałek 1,5 łyżki stołowej z batonika herbacianego. l. Wkładamy do małej miski, napełniamy wodą i zostawiamy pod pokrywką, aby pęcznieje.

    Aby przygotować herbatę Kalmyk, przygotuj składniki

  • Wlej 1,5 litra wody do głębokiego czajnika i podpal. Jak tylko woda się nagrzeje, ale jeszcze nie zagotuje, dodaj do niej herbatę, zamieszaj do rozproszenia i zamknij pokrywkę.

    Aby przygotować herbatę Kalmyk, wlej wodę

  • Na małym ogniu trochę zaparzyć herbatę (woda powinna nabrać charakterystycznego koloru), po czym dodajemy do niej 1 łyżeczkę. Różowa sól himalajska i 1 szczypta gałki muszkatołowej, następnie wymieszaj. Możesz wziąć zwykłą sól kuchenną, ale smak może się zmienić.

    Aby przygotować herbatę Kalmyk, przygotuj przyprawy

  • Po kolejnych 1-2 minutach dodaj do herbaty 40-50 g masła. Powinien mieć temperaturę pokojową, aby nie tworzyć różnic wewnątrz napoju. Mieszaj, aż olej całkowicie się rozpuści.

    Aby przygotować herbatę Kalmyk, zaparzyć składniki

  • Cienkim strumieniem wlej 450-500 ml mleka i wymieszaj. Herbata powinna stać się całkowicie jednolita i biała. Odpowiednie jest każde mleko: krowa, koza, owca, klacz, wielbłąd. Pamiętaj, że koczownicy najczęściej używali dwóch ostatnich typów.

    Aby przygotować herbatę Kalmyk, wlej mleko

  • Po dodaniu mleka zagotuj herbatę i gotuj przez 4-5 minut, następnie wyłącz ogień, zamknij czajnik pokrywką i odstaw napój na 10-15 minut.

    Pyszna herbata Kalmyk przygotowana według oryginalnej receptury gotowa

  • Herbatę Kalmyk można podawać z serem feta lub dowolnym słonym serem, wypiekami, a nawet na pusty żołądek, ponieważ napój jest bardzo pożywny dzięki mleku i masłu.

    Czy wiedziałeś?  Jako dodatkowe przyprawy możesz dodać do herbaty groszek czarny i ziele angielskie oraz liść laurowy. Zamiast masła koczownicy dodali tłuszcz barani, więc jeśli lubisz eksperymenty, możesz spróbować.

    Przepis

    Proces wytwarzania herbaty Kalmyk jest bardzo ciekawy i niepowtarzalny. Koniecznie spójrz na to, ponieważ pokazuje zjawiska kultury wschodniej, która jest bardzo pouczająca i nastrojowa.

    Więc zapoznałeś się z tak osobliwym i niepowtarzalnym przepisem na herbatę. Teraz możesz zaskoczyć rodzinę i gości tym egzotycznym połączeniem herbaty, soli, mleka i masła, które wszyscy zapamiętają na długo. Zawsze zaskakujące jest poznanie pewnych cech kultur świata, ponieważ za jedną nieistotną tradycją może kryć się cała kaskada wcześniejszych wydarzeń.

    Czy kiedykolwiek robiłeś herbatę Kalmyk w domu? Podobał Ci się jego smak? Opowiedz nam o tym w komentarzach! Napisz również, jeśli masz poprawki, krytykę lub pochwałę dla przepisu. Dziękuję za uwagę, smacznego!

    Inne przepisy na napoje

    Napój owocowy z mrożonych jagód
    Koktajl odchudzający Napój owocowy
    z kaliny
    Orientalna kawa w tureckiej
    herbacie

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author