Idealny sernik nowojorski – niesamowicie pyszny i delikatny

Idealny sernik nowojorski - niesamowicie smaczny i delikatny

Sprzęt i przybory kuchenne:  płyta grzewcza, piekarnik, głęboka blacha do pieczenia, naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm, blender, mikser, miska, drobna tarka, rondel, szkło, łyżka stołowa, sitko, pergamin 30 x 30 cm.

Składniki

Nazwa Ilość
Kruche ciastko lub krakersy 350 gramów
Masło 200 gramów
Serek śmietankowy „Filadelfia” 1000g
Cukier 280 gramów
Skrobia kukurydziana 3 art. l.
Sok cytrynowy 3 art. l.
Kurze jajo 5 sztuk.
Śmietana 20% tłuszczu 250g
Cukier puder 2 łyżki stołowe. l.
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
skórki z cytryny 2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

piasek baza

  • Rozgrzej piekarnik do 170-180°C. 350 g kruchych ciasteczek połam na małe kawałki i zmiel w blenderze. Wsyp okruchy do miski.

    Aby przygotować sernik nowojorski, przygotuj składniki

  • Na kuchence rozpuść 200 g masła w rondlu, wlej do miski z pokruszonymi ciasteczkami, dodaj 2 łyżki. l. (30 g) cukier, dobrze wymieszaj.

    Aby zrobić sernik nowojorski, wymieszaj składniki

  • Wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm arkuszem pergaminu (około 30 x 30 cm), przymocuj u góry pierścień formy tak, aby brzegi pergaminu wystawały dookoła – pomoże to usunąć gotowy sernik do naczynia. Nasmaruj ściany masłem, ułóż powstałą masę, wypoziomuj ją, uformuj boki do wysokości formy, dobrze ubij (wygodnie jest to zrobić dnem szklanki). Powinna to być forma w formie.

    Aby zrobić sernik nowojorski, włóż spód do foremki

  • Piec na bazie piasku przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź bez wyjmowania z formy.

    Aby zrobić sernik nowojorski, ubij formę

  • krem twarogowy

  • Dobrze umyj cytrynę, osusz ją i usuń z niej skórkę tarką, wyciśnij 3 łyżki. l. sok. Do głębokiej miski wsyp 1000 g serka Philadelphia, lekko ubij mikserem.

    Aby zrobić sernik nowojorski, wymieszaj składniki kremu

  • Kontynuując ubijanie, wsyp 250 g cukru (cukier puder) małymi porcjami. Dodaj 3 łyżki. l. skrobia kukurydziana, 2 łyżki. l. sok z cytryny, 2 łyżeczki. skórka z cytryny i 2 łyżeczki. ekstrakt waniliowy i ubijaj mikserem przez 15-20 sekund. Wlej 100 g śmietany 20% tłuszczu i ubijaj mikserem przez kolejne 15-20 sekund.

    Aby zrobić sernik nowojorski, ubij jajka.

  • Przy włączonym mikserze dodawaj 5 jajek pojedynczo. Każdą kolejną układać dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego z masą serową.

    Połącz składniki, aby zrobić sernik nowojorski

  • Ważny!

    • Aby uzyskać najlepsze wyniki, śmietana, jajka i serek śmietankowy powinny mieć temperaturę pokojową.
    • Składniki na krem ​​serowy ubić mikserem na minimalnych obrotach i nie długo, inaczej powierzchnia sernika pęknie podczas pieczenia.

    Pieczenie

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wystudzoną formę pokruszonych herbatników napełnić kremową masą, powierzchnię wygładzić nożem lub szpachelką.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i gotujemy 10 minut w 200°C, następnie zmniejszamy ogień do 120°C i pieczemy 60-90 minut. Po 60-70 minutach możesz sprawdzić gotowość sernika: środek gotowego deseru lekko zadrży, jeśli forma zostanie lekko wstrząśnięta. Jeśli sernik jest już gotowy, należy go wystudzić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut, a następnie przy uchylonych drzwiczkach na kolejne 30 minut.

    Idealny sernik nowojorski - niesamowicie smaczny i delikatny

    kwaśna śmietana

    W misce wymieszaj 150 g śmietany 20% tłuszczu, 2 łyżki. l. cukier puder i 2 łyżeczki. sok cytrynowy. Gorący sernik posyp kwaśną śmietaną, wyrównując powierzchnię szpachelką lub nożem. Pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin.

    Sernik Nowy Jork według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

    Okres pełnienia obowiązków

    • Zdejmij zdejmowaną formę, przenieś deser do naczynia, ostrożnie wyciągając arkusz pergaminu.
    • Udekoruj według własnych upodobań – plasterki owoców, jagody, listki mięty, czekolada. Pokroić na porcje.

      sernik nowojorski gotowy

    Przepis

    Bardzo szczegółowy przepis pokaże Ci wszystkie zawiłości tworzenia sernika nowojorskiego. Będziecie mogli przygotować do tego deser kruchą bazę i śmietanę, nauczyć się ubijać delikatne nadzienie serowe Philadelphia i prawidłowo upiec sernik, aby upiekł się bez pękania powierzchni.

    Czy podejmiesz się przygotowania tego delikatnego deseru? Oczywiście tego przepisu nie można nazwać prostym, wymaga czasu i wysiłku, ale wynik jest tego wart, prawda? Może znasz jakieś sekrety, dzięki którym gotowanie będzie łatwiejsze, a gotowe danie jeszcze smaczniejsze? Opowiedz o tym!

    Inne przepisy na ciasto

    Sernik – klasyczny

    Sernik czekoladowo-kawowy

    Sernik Oreo

    bawełniany sernik

    sernik bananowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author