Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, piekarnik, głęboka blacha do pieczenia, naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm, blender, mikser, miska, drobna tarka, rondel, szkło, łyżka stołowa, sitko, pergamin 30 x 30 cm.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Kruche ciastko lub krakersy | 350 gramów |
Masło | 200 gramów |
Serek śmietankowy „Filadelfia” | 1000g |
Cukier | 280 gramów |
Skrobia kukurydziana | 3 art. l. |
Sok cytrynowy | 3 art. l. |
Kurze jajo | 5 sztuk. |
Śmietana 20% tłuszczu | 250g |
Cukier puder | 2 łyżki stołowe. l. |
ekstrakt waniliowy | 2 łyżeczki |
skórki z cytryny | 2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
piasek baza
krem twarogowy
Ważny!
- Aby uzyskać najlepsze wyniki, śmietana, jajka i serek śmietankowy powinny mieć temperaturę pokojową.
- Składniki na krem serowy ubić mikserem na minimalnych obrotach i nie długo, inaczej powierzchnia sernika pęknie podczas pieczenia.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wystudzoną formę pokruszonych herbatników napełnić kremową masą, powierzchnię wygładzić nożem lub szpachelką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i gotujemy 10 minut w 200°C, następnie zmniejszamy ogień do 120°C i pieczemy 60-90 minut. Po 60-70 minutach możesz sprawdzić gotowość sernika: środek gotowego deseru lekko zadrży, jeśli forma zostanie lekko wstrząśnięta. Jeśli sernik jest już gotowy, należy go wystudzić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut, a następnie przy uchylonych drzwiczkach na kolejne 30 minut.
kwaśna śmietana
W misce wymieszaj 150 g śmietany 20% tłuszczu, 2 łyżki. l. cukier puder i 2 łyżeczki. sok cytrynowy. Gorący sernik posyp kwaśną śmietaną, wyrównując powierzchnię szpachelką lub nożem. Pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
Okres pełnienia obowiązków
- Zdejmij zdejmowaną formę, przenieś deser do naczynia, ostrożnie wyciągając arkusz pergaminu.
- Udekoruj według własnych upodobań – plasterki owoców, jagody, listki mięty, czekolada. Pokroić na porcje.
Przepis
Bardzo szczegółowy przepis pokaże Ci wszystkie zawiłości tworzenia sernika nowojorskiego. Będziecie mogli przygotować do tego deser kruchą bazę i śmietanę, nauczyć się ubijać delikatne nadzienie serowe Philadelphia i prawidłowo upiec sernik, aby upiekł się bez pękania powierzchni.
Czy podejmiesz się przygotowania tego delikatnego deseru? Oczywiście tego przepisu nie można nazwać prostym, wymaga czasu i wysiłku, ale wynik jest tego wart, prawda? Może znasz jakieś sekrety, dzięki którym gotowanie będzie łatwiejsze, a gotowe danie jeszcze smaczniejsze? Opowiedz o tym!
Inne przepisy na ciasto
Sernik – klasyczny
Sernik czekoladowo-kawowy
Sernik Oreo
bawełniany sernik
sernik bananowy
Miłego czytania!