Ile gotować język wołowy 🐄 – przepis krok po kroku ze zdjęciem

Ozorek wołowy – jak gotować i ile 🐄

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • płyta grzewcza lub kuchenka;
  • głęboka miska;
  • patelnia;
  • nóż;
  • łyżka:
  • cedzidło;
  • deska do krojenia.

Składniki

wołowy język 1 szt.
Woda w porcjach
Sól 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie opłucz język wołowy pod bieżącą wodą. Weź trochę ciepłej wody do głębokiej miski i włóż do niej język. Pozostaw do namoczenia na 30-40 minut. Niektórzy kucharze ćwiczą moczenie języka w mleku. Dzięki tej manipulacji mięso staje się jeszcze delikatniejsze. Po namoczeniu opłucz wołowy język pod bieżącą wodą i dokładnie przetrzyj metalową szczotką lub nożem, zeskrobując z języka wszelkie pozostałości brudu.

    jak długo gotować ozorek wołowy

  • Następnie napełnij garnek wodą i zagotuj. Zanurz język we wrzącej wodzie. Nie musisz go jeszcze solić. Gotuj język przez dwie i pół godziny na średnim ogniu.

    Moczyć język do gotowania

  • Po tym czasie na patelnię wsyp łyżkę soli. Gotuj przez kolejne 20 minut. Po 20 minutach zbierz zimną wodę do głębokiej miski. Zdejmij patelnię z ognia i przenieś język do tej miski łyżką cedzakową. Odbywa się to tak, aby język był dobrze oczyszczony.

    przygotować dania

  • Gdy język ostygnie, przenieś go na deskę do krojenia.

    jak długo gotować ozorek wołowy

  • Za pomocą noża usuń górną skórę z języka. Jeśli natkniesz się na zbyt tłusty język, nadmiar tłuszczu usuń nożem, delikatnie zeskrob i spłucz pod bieżącą wodą.

    Ozorek wołowy - jak gotować i ile

  • Jeśli masz zamiar przechowywać język przez jakiś czas, umieść go w garnku z bulionem – w ten sposób zachowa soczystość. Język jest odpowiednio ugotowany. Teraz może służyć do dalszego przygotowania sałatek lub przekąsek. Smacznego!

    Ile gotować język wołowy - przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Czy wiedziałeś? Czas gotowania języka zależy od jego wielkości i wielu innych czynników. Możesz sprawdzić gotowość języka przebijając go nożem lub widelcem w najgrubszym miejscu. Spójrz na kolor uwolnionego soku mięsnego. Jeśli sok jest klarowny, język jest gotowy, a jeśli sok jest mętny, gotuj język przez kolejne pół godziny i powtórz test ponownie.

    Przepis

    Wizualny przepis edukacyjny pomoże ci bardziej szczegółowo zrozumieć proces przygotowywania ozorów wołowych. Nauczysz się kilku sztuczek, które z pewnością pomogą Ci właściwie ugotować język.

    Drodzy czytelnicy, jak gotujecie ozorek wołowy? Swoje wypróbowane i przetestowane przepisy zostaw w komentarzach poniżej. Być może znasz jakieś inne niuanse jego przygotowania? Podziel się nimi z innymi czytelnikami.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author