Ile usmażyć pieczarki na patelni według przepisu na gotowanie, jak gotować smażone pieczarki z cebulą

Ile gotować pieczarki na zupę jak usmażyć świeże grzyby, ugotować prawidłowo i smacznie

Pieczarki to najczęstszy i najbezpieczniejszy rodzaj grzybów. Dobrze rosną w szklarniach, dzięki czemu mogą być świeże przez cały rok. Pieczarki są szczególnie cennym produktem dla wegetarian i osób dążących do redukcji wagi: przy zawartości białka 4,3 gi prawie całkowitym braku węglowodanów ich kaloryczność wynosi tylko 27 kalorii.

Czy wiesz, że pieczarki można jeść na surowo i nie trzeba ich smażyć? Włosi właśnie to robią: używają ich świeżych do sałatek. W przypadku pizzy pieczarki również nie są smażone – dzięki temu pozostają miękkie, soczyste i emanują słynnym aromatem włoskiej pizzy z grzybami.

Jak wybrać

Głównym sekretem pysznych pieczarek ze sklepu jest ich świeżość. Jak długo duszone są te grzyby? Stare grzyby po ugotowaniu będą przypominać podeszwę. Kupując, zwróć uwagę na cztery ważne niuanse.

  • Kolor kapelusza. Musi być jednolity. Czapki grzybowe są często białe i mogą mieć kremowy lub brązowawy odcień. Dobry grzyb nie ma sczerniałych ani uszkodzonych obszarów.
  • Elastyczność. Grzyb nie powinien być powolny. Naciśnij czapkę palcem: jeśli wgniecenie szybko się wyprostuje, pieczarka jest świeża. Jeśli grzyb jest miękki i nie odbudowuje dobrze swojego kształtu, nie należy go kupować.
  • Kolor płyty. Im starszy grzyb, tym ciemniejsze talerze pod kapeluszem. U młodych pieczarek są lekkie: białe, różowawe, mogą być kremowe. Jeśli talerze są ciemnobrązowe lub całkowicie czarne, grzyb jest stary.
  • Zapach. Dobry grzyb pachnie anyżem. Nie powinno być żadnych odcieni pleśni, zgnilizny ani innych obcych zapachów.
  • Czasami pieczarki sprzedawane są już zapakowane. Jeśli pod folią zauważysz krople płynu, oznacza to, że grzyby były nieprawidłowo przechowywane lub transportowane. Poszukaj innej paczki i zostaw ją na blacie.

    Ile i jak usmażyć pieczarki na patelni: 4 przepisy

    Istnieje niezliczona ilość przepisów na smażone pieczarki. A także różnice w czasie smażenia, dodatkowe składniki, przyprawy. Opiszmy najpopularniejsze sposoby smażenia pieczarek na patelni: w czystej postaci, z cebulą, z ziemniakami i śmietaną. Ale najpierw trzeba odpowiednio przygotować grzyby.

    Subtelności przygotowania

    Smak gotowego dania w dużej mierze zależy od tego, jak dobrze przygotowałeś grzyby do smażenia. A oto jak to zrobić.

    • Myć się. Grzyby chłoną wodę jak gąbka, więc działaj szybko i nigdy nie mocz grzybów. Wystarczy zmyć brud pod bieżącą wodą.
    • Suchy. Musisz pozbyć się nadmiaru wilgoci, w przeciwnym razie po włożeniu grzybów do gorącego oleju woda zacznie „strzelać”. Rozłóż pieczarki na ręczniku i osusz ze wszystkich stron. Lub połóż się na durszlaku przez kwadrans.
    • Skaleczenie. Szybkość gotowania pieczarek zależy od grubości talerzy. Im grubsze kawałki, tym dłużej będą smażyć i tym więcej oleju wchłoną. Pokrój duże okazy na dwie części, a każdą połowę na płytki. Jeśli grzyby są dojrzałe, pokrój tylko kapelusze, a z nóżek można zrobić np. zupę grzybową. Bardzo małe pieczarki można pokroić na ćwiartki lub na pół.
    • Pieczemy natychmiast. W kontakcie z powietrzem grzyby szybko ciemnieją i tracą swoją atrakcyjność.

    Pieczarki w puszkach i mrożone można również smażyć. W tym samym czasie puszki należy wypłukać z solanki, która zawiera ocet. Mrożone nie wymagają nawet rozmrażania – wystarczy pokroić i włożyć do garnka.

    Nie zamykaj pokrywki podczas smażenia. Jest to ważne, aby ciecz szybciej odparowywała. W końcu nie potrzebujemy duszonych, ale smażonych pieczarek. Używaj rafinowanego oleju – nie przypala się i nie zaburza aromatu grzybów.

    W najczystszej postaci

    Osobliwości. Tak zwykle przygotowuje się smażone pieczarki do sałatek i złożonych przekąsek. Ważne jest tutaj, aby nie „przesadzić” z olejem – powinien całkowicie pokryć dno patelni cienką warstwą. Jeśli oleju jest za dużo, grzyby go wchłoną i okażą się bardzo tłuste.

    Składniki:

    • pieczarki – 0,5 kg;
    • przyprawy – dowolne według własnego gustu;
    • olej do smażenia (słonecznikowy lub oliwkowy).

    Jak gotować

  • Przygotuj grzyby: umyj, osusz i posiekaj.
  • Rozgrzej patelnię i wlej olej.
  • Poczekaj, aż z oleju zacznie wydobywać się lekki dym – oznacza to, że wystarczająco się rozgrzał.
  • Ostrożnie rozłóż grzyby. Nie wrzucaj ich do rondla – gorący olej może rozpryskiwać się prosto na Ciebie.
  • Nie mieszaj grzybów od razu – cienka skórka powinna „chwycić”. Wewnątrz talerza pozostanie wilgoć, a grzyby staną się soczyste i miękkie.
  • Nie solij natychmiast – grzyby zaczną aktywnie uwalniać sok z soli.
  • Jeśli talerze są cienkie, smaż je przez dosłownie dwie lub trzy minuty, nie więcej. W przeciwnym razie ryzykujesz ich rozgotowanie. Jeśli kawałki są stosunkowo duże, pieczarki należy smażyć do dłuższego czasu gotowania – po ugotowaniu płynu odczekać kolejne pięć minut.
  • Na sam koniec posolić i doprawić do smaku.
  • Do smażenia użyj dużej patelni. W ten sposób warstwa grzybów stanie się cienka, a płyn znacznie szybciej wyparuje. Jeśli warstwa jest gruba, w rezultacie nie dostaniesz pieczarek smażonych, ale raczej duszonych – a to zupełnie inny smak.

    Z cebulą

    Osobliwości. Cebula smażona korzystnie podkreśla smak i aromat grzybów. To połączenie od dawna jest klasykiem. Danie można podawać jako przystawkę lub jako nadzienie do ciast. I możesz dodać go do zupy warzywnej, a otrzymasz szybką zupę grzybową bez gotowania grzybów. A oto jak usmażyć pieczarki z cebulą.

    Składniki:

    • pieczarki – 0,5 kg;
    • cebula – 2 szt .;
    • olej do smażenia (słonecznikowy lub oliwkowy);
    • przyprawy – według własnego gustu.

    Jak gotować

  • Podgrzej patelnię.
  • Rozgrzej olej do dymu.
  • Wlać posiekaną cebulę (pół pierścieni lub ćwiartki pierścienia).
  • Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.
  • Dodaj posiekane pieczarki na patelnię.
  • Piecz do końca.
  • Smażenie świeżych pieczarek, takich jak te z puszki, trwa około pięciu do dziesięciu minut, w zależności od grubości talerzy. Im cieńsze grzyby są krojone, tym szybciej płyn odparowuje i tym szybciej przebiega proces gotowania. Jeśli zamierzasz smażyć mrożone pieczarki, czas smażenia wydłuży się o kolejne pięć do dziesięciu minut.

    Wskazówka: jeśli próbujesz schudnąć, użyj woka. Jego kształt pozwala na użycie minimum oleju podczas smażenia, a danie okaże się jeszcze bardziej dietetyczne, co jest szczególnie ważne w przypadku odchudzających się dziewczyn.

    z ziemniakami

    Osobliwości. Ten smak jest nam znany od dzieciństwa. I przy całej pozornej prostocie, każda gospodyni ma swój własny przepis, wyjątkowy. Oto jeden sposób na smażenie ziemniaków z grzybami. Sekret polega na tym, że pieczarki smaży się osobno.

    Składniki:

    • pieczarki – 0,5 kg;
    • cebula – 1 szt .;
    • ziemniaki – 500-800 g;
    • olej do smażenia (słonecznikowy);
    • przyprawy – według własnego gustu.

    Jak gotować

  • Na patelni rozgrzać olej, aż będzie dymił.
  • Podsmaż cebulę (pokrojoną w półpierścienie lub ćwiartki), aż będzie miękka i złocista.
  • Dodaj posiekane pieczarki.
  • Smażyć, aż pojawi się rumieniec.
  • Sól i dopraw do smaku.
  • Przenieś pieczarki z cebulą do innego pojemnika.
  • Dodaj trochę więcej oleju na patelnię i podgrzej, aż zacznie dymić.
  • Włóż posiekane i wysuszone (inaczej olej „strzeli”) ziemniaki.
  • Nie mieszaj od razu – niech dolna warstwa ziemniaków się zrumieni.
  • Zamieszać.
  • Sól i dopraw do smaku.
  • Piecz do końca.
  • Smażoną cebulę i pieczarki przełóż z powrotem na patelnię z ziemniakami.
  • Zamieszać.
  • Opcjonalnie pod koniec gotowania posyp ziemniaki posiekanymi ziołami i dodaj łyżkę masła. Podkreśli grzybowy składnik potrawy.

    Z kwaśną śmietaną

    Osobliwości. Kolejna wersja „klasyków gatunku”. Ważne jest, aby dodać kwaśną śmietanę na koniec, a nie na początku gotowania, w przeciwnym razie dostaniesz grzyby duszone w śmietanie. Oto przepis na odpowiednie smażone pieczarki ze śmietaną.

    Składniki:

    • pieczarki – 0,5 kg;
    • cebula – 2 szt .;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • olej do smażenia (słonecznikowy lub oliwkowy);
    • przyprawy – według twojego gustu;
    • kwaśna śmietana – 1 łyżka;
    • świeże zioła – do smaku.

    Jak gotować

  • Podgrzej olej, aż zacznie dymić.
  • Smaż cebulę, aż się zarumieni.
  • Dodaj posiekane pieczarki.
  • Piecz do końca.
  • Sól i dopraw do smaku.
  • Wyłącz ogień.
  • Dodaj śmietanę, zioła, posiekany czosnek.
  • Zamknij pokrywkę – pozwól składnikom „zaprzyjaźnić się”.
  • Ten przepis można również zrobić z kurczakiem. Następnie kawałki filetu z kurczaka smażymy na tej samej patelni po cebuli (usuwamy cebulę), następnie wyjmujemy kurczaka i smażymy pieczarki. Następnie wszystko łączy się i doprawia kwaśną śmietaną, czosnkiem i ziołami.

    Każdy z opisanych powyżej przepisów można przygotować w powolnej kuchence. Na przykład, jeśli jesteś w wiejskim domu, w którym nie ma pieca. Wystarczy ustawić tryb na „Smażenie” lub „Pieczenie” i postępować zgodnie z odpowiednimi instrukcjami krok po kroku dotyczącymi przepisu.

    Grzyby na patelni

    inne metody

    Pieczarki można smażyć nie na patelni z olejem, ale na przykład w piekarniku. Lub zrób jeszcze łatwiejszą opcję – grillowane grzyby. Ale najpierw musisz je marynować.

    Marynaty

    Marynata to specjalnie dobrana kompozycja zawierająca składniki zmiękczające i przyprawy. Produkty marynowane gotują się szybciej, mają wyjątkowy aromat i smak. Istnieje ogromna liczba marynat do pieczarek. A jest o wiele więcej, o których możesz pomyśleć. Podamy kilka przepisów – opisano je w poniższej tabeli.

    Stół – Marynaty do pieczarek

    Przepis Pogarszać Jak długo marynować (min.)
    z czosnkiem – oliwa z oliwek – 100 ml;
    – czosnek – 3 ząbki;
    – sól – 5 g;
    – rozmaryn – 1 gałązka (zmiel z czosnkiem na gładką masę);
    – pieprz czarny – do smaku
    60-90
    Z sosem sojowym – sos sojowy – 70 ml;
    – czosnek – 2 ząbki;
    – sok z cytryny – 30 ml;
    – papryka – 20 g;
    – koperek – kilka gałązek (posiekany)
    60-90
    Z kwaśną śmietaną – Tłusta śmietana – 1 łyżka;
    – czosnek – 3 ząbki;
    – sól – 5 g;
    – pieprz czarny – do smaku;
    – suszone zioła – do smaku
    90-120
    z musztardą – oliwa z oliwek – 50 ml;
    – masło – 150 g (roztopione)
    – sos sojowy – 0,5 łyżki;
    – musztarda – 50 g;
    – cukier granulowany – 5 g;
    – czosnek – 2 ząbki;
    – imbir – 5 g;
    – papryka – 5 g
    – suszone zioła – do smaku
    60
    Z masłem – masło – 200 g;
    – tłusty krem ​​- 50 ml;
    – sól – 5 g;
    – przyprawy – według własnego gustu
    150
    Z octem – Ocet 6% – 10 ml;
    – sos sojowy – 0,5 łyżki;
    – oliwa z oliwek – 50 ml;
    – czosnek – 5 ząbków;
    – musztarda – 10 g
    120

    Podane proporcje obliczone są na 0,5-0,7 kg świeżych grzybów. Nie musisz ich kroić – marynować je w całości. Proporcje składników możesz zmieniać w zależności od własnych upodobań: jeśli lubisz „dreszczury” – dodaj więcej pieprzu lub czosnku, jeśli lubisz niektóre zioła – śmiało je dodaj.

    Na grillu

    Ta opcja to dar niebios na pikniki: szybka i bardzo smaczna. A aromat ognia nadaje szczególnej pikanterii. Pieczarki można smażyć na ruszcie za pomocą rusztu grillowego, smarując je olejem. Całe pieczarki można nawlec na szpikulce lub szpikulce, jak na grilla.

    Pieczarki kiszone gotują się bardzo szybko – około 15 minut. Dlatego lepiej nie oddalać się od grilla i ciągle przewracać grzyby. Gdy tylko skórka grzybów zacznie się kurczyć i pojawi się pyszny rumieniec, natychmiast podawaj.

    W piecu

    I możesz zadowolić się pachnącymi grzybami bez wychodzenia z domu. Marynuj grzyby w dowolny sposób. Możesz je nawlec na szaszłyki i położyć na krawędziach odpowiedniego pojemnika z wysokimi bokami. I możesz położyć go na grillu – jeśli Twój model ma funkcję „Grill”. Inna opcja: włóż je czapkami do naczynia do pieczenia, delikatnie posmaruj spód olejem roślinnym. Czas pieczenia – około 20 minut w temperaturze około 200°.

    Na patelni grillowej

    Pieczarki pokroić w plastry i zamarynować. Nasmaruj gorącą patelnię grillową rafinowanym olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczoteczki i smaż grzyby przez pięć do siedmiu minut z każdej strony, aż się zarumienią. Posyp posiekanymi ziołami i ciesz się.

    Pieczarki kiszone można również upiec w kuchence mikrofalowej. Wystarczy posmarować naczynia olejem roślinnym i ustawić czas gotowania – cztery minuty. Możesz posypać grzyby tartym serem, a po ugotowaniu, gdy grzyby są jeszcze gorące, dodać posiekaną zieleninę.

    Opisane przepisy nie są ścisłe. Możesz „dostosować je dla siebie”, zmienić proporcje składników, dostosować czas gotowania do własnych upodobań. Najważniejsze, że podoba ci się wynik. A może wymyślisz własny sposób smażenia pieczarek: na patelni lub za pomocą innego urządzenia. Eksperymentuj i znajdź swój specjalny przepis.

    : „gotuję z pieczarek… szaszłyk”

    Zawsze używałam klasycznego przepisu na smażenie – ze śmietaną, to opcja korzystna zarówno w dni powszednie, jak i na wakacjach, moja rodzina z przyjemnością zajada się takimi pieczarkami. Ale ostatnio zacząłem stosować dietę niskokaloryczną, chcę schudnąć do lata, więc teraz opanuję gotowanie na patelni wok. Myślę, że będzie równie pyszny.

    Elena http://www.milosskaya.ru/vegeta/393-tri-sposoba-pozharit-shampinony.html#ixzz4wo3sPhnO

    Z pieczarek uzyskuje się całkiem smaczny grill, tym bardziej, że są one zbliżone składem do mięsa. Dodaję odrobinę octu dla kwasowości i miękkości. Wychodzi jak kebab, a zamiast sosu używam kwaśnej śmietany.

    Dmitrij http://notefood.ru/pitanie/obshhie-voprosy/zamarinovat-shampinony-dlya-zharki.html

    Najprostszym i najbardziej sprawdzonym przepisem jest nabranie łyżki majonezu, dodanie odrobiny soli, pieprzu, suszonych ziół (francuskich, włoskich itp.), a następnie bezpośrednie obtoczenie w tym „sosingu” całych pieczarek, wszystko w formie i w piec przez 20 minut (mniej więcej jak chcesz).
    Zamiast majonezu możesz użyć kwaśnej śmietany.

    Natasza Molodets, http://eka-mama.ru/forum/part88/topic85817/?PAGEN_1=2

    Inne przepisy warzywne

    Nadziewana cukinia

    marynowany imbir

    Faszerowana papryka

    kandyzowana dynia

    Dżem z dyni

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author