Imbir w cukrze według przepisu krok po kroku 🍬 ze zdjęciem

Imbir w cukrze to świetna alternatywa dla czekoladek czy marmolady 🍬

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek, nóż lub obieraczka do ziemniaków, deska do krojenia, miska, łyżka, płyta grzewcza.

Składniki

Produkt Ilość
Woda 300 ml
Ożywić 500 gramów
Cukier 300g

Gotowanie krok po kroku

  • Do gotowania użyjemy świeżego korzenia imbiru. Jego ilość zależy od tego, ile chcesz otrzymać gotowe danie. Wzięliśmy 500 g imbiru. Myjemy i czyścimy obieraczką do ziemniaków. Jeśli w domu nie ma takiego urządzenia, możesz użyć zwykłego noża.

    Obieramy korzeń imbiru.

  • Obrany imbir pokroić w cienkie plasterki lub patyczki.

    Pokrój korzeń imbiru w plasterki.

  • Wysyłamy go na patelnię i napełniamy wodą, aby imbir był całkowicie pokryty. Rozpalamy ogień, niech się zagotuje. Rozpalamy ogień i gotujemy przez 10-15 minut.

    Zalej imbir wodą i gotuj przez 15 minut.

  • Odcedź wodę z imbiru, pozostawiając niewielką ilość w osobnej misce. Imbir zostawiamy na patelni i dodajemy do niego cukier i pozostały bulion. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo chcesz, aby był słodki.

    Odcedź wodę, dodaj cukier.

  • Niech się zagotuje i gotuj, cały czas mieszając, aż cała woda się wygotuje.

    Zagotuj syrop imbirowy, aż płyn wyparuje.

  • Naczynie przykrywamy pergaminem i układamy imbir. W razie potrzeby każdy kawałek można zawinąć w biały lub brązowy cukier.

    Połóż kawałki imbiru na pergaminie do wyschnięcia, posyp je cukrem.

  • Pozostaw do wyschnięcia na 10-15 minut i użyj. Kandyzowany imbir to doskonały zdrowy deser do herbaty lub innego ulubionego napoju. Można go również dodawać do słodkich wypieków. Ciasta i babeczki z kandyzowanym imbirem są bardzo smaczne. Przechowywać w pojemniku z pokrywką w suchym, chłodnym miejscu. Okres ważności do 3 miesięcy.

    Imbir w cukrze będzie dobrym dodatkiem do herbaty, kawy.

  • Pomocne wskazówki

    • Wybierając korzeń imbiru, wybierz ten o najjaśniejszej karnacji. To on jest uważany za najmłodszego i najświeższego.
    • Dodaj niewielką ilość do wypieków, aby nadała ciekawego smaku, a nie nadała potrawie zbyt słodkiej o bogatym imbirowym posmaku.
    • To bardzo zdrowy cukierek, więc jedz go regularnie, ale w małych dawkach, aby nie zaszkodzić sylwetce.

    Przepis

    Obejrzyj ten krótki film, a w pełni zrozumiesz, jak wstępnie przygotować imbir, w jakim stopniu ugotować go z cukrem. Zrozumiesz, ile czasu na gotowanie i suszenie, zobaczysz, co się stanie w rezultacie.

    Jeśli użyłeś przepisu na imbir z cukrem, napisz w komentarzach swoje wrażenia z powstałego dania. Powiedz nam, do czego go użyjesz. Wystarczy zaproponować na herbatę lub jako wypełniacz do słodkich wypieków?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author