Jajka faszerowane krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jajka faszerowane - trzy rodzaje nadzienia

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • patelnia;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • widelec;
  • tarka;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • talerz.

Składniki

  • Jaja kurze – 9 szt.
  • Cebula zielona – 3 szt.
  • Mięso w plastrach – 50 g
  • Marynowane grzyby lub ogórki – 50 g
  • Czosnek – do smaku
  • Majonez – 2-3 łyżki stołowe. l.
  • Sardynki – 1 bank
  • Ser twardy – 100 g

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz ugotować 9 jajek na twardo. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą, połóż na kuchence i po ugotowaniu gotuj przez co najmniej 10 minut. W razie potrzeby jajka można opuścić łyżką do już wrzącej wody. Po ugotowaniu jajka należy je przenieść do zimnej lub lodowatej wody. W ten sposób będą łatwiejsze do czyszczenia. Schłodzone jajka oczyszczamy ze skorupki.
    Jajka są gotowane na twardo i obrane.
  • Przekrój je na pół, a następnie wyjmij z nich żółtka i połóż je na osobnym talerzu.
    Jajka przekroić na pół i ostrożnie usunąć żółtko.
  • Następnie przystępujemy do przygotowania głównych składników nadzień. Oczyszczamy 3 łodygi zielonej cebuli ze wszystkiego, co zbędne i dokładnie je myjemy. Następnie otwieramy puszkę sardynek, spuszczamy nadmiar płynu, usuwamy ości z ryby i delikatnie ugniatamy widelcem. W razie potrzeby sardynki można zastąpić dowolną inną konserwą lub soloną rybą.
    Rozgnieć sardynki w puszkach widelcem.
  • Dodaj jedną trzecią żółtek do ryby, a także około 1 łyżeczki. majonez i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Nie musisz dodawać dużo majonezu, ponieważ ryba jest już dość tłusta.
    Wymieszaj sardynki z jedną trzecią żółtek i majonezem.
  • Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do nadzienia. Mieszamy. W razie potrzeby cebulę można zastąpić pietruszką. Pierwsza wersja nadzienia jest gotowa.
    Dodaj posiekaną zieloną cebulę, a nadzienie gotowe.
  • W przypadku drugiej wersji nadzienia natrzeć drobną tarką część twardego sera i wszystkie pozostałe żółtka.
    Zetrzyj ser i pozostałe żółtka.
  • Tarty ser i żółtka przekładamy do głębokiego pojemnika i dodajemy do nich trochę majonezu, a także przez prasę czosnkową po obraniu z łuski wyciskamy 1-2 ząbki czosnku.
    Do sera z żółtkami dodać majonez i czosnek.
  • Dokładnie wymieszać. Druga wersja nadzienia jest gotowa.
    Mieszamy drugi rodzaj nadzienia.
  • W przypadku trzeciej opcji drobno posiekaj marynowane grzyby, twardy ser i mięso. Im mniejsze pokroisz, tym smaczniejsza będzie przekąska. W razie potrzeby grzyby można zastąpić ogórkami kiszonymi lub kaparami. Do tego nadzienia można również dodać drobno posiekany koperek.
    Drobno posiekaj grzyby w puszkach, kiełbasę, ser.
  • Dodaj trochę majonezu do posiekanych składników i dokładnie wymieszaj.
    Wymieszaj składniki z ziołami i majonezem.
  • Następnie wypełniamy połówki jajek trzema rodzajami nadzienia i kładziemy je na dużym płaskim talerzu lub naczyniu. W razie potrzeby nadziewane jajka można podawać na liściach sałaty i przyozdobić zielonymi gałązkami. Smacznego.
    Te nadziewane jajka to podstawowa opcja na szybką i satysfakcjonującą przekąskę.
  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować jajka faszerowane z trzema różnymi rodzajami nadzienia: serowym, rybnym i mięsnym. Autor szczegółowo opisuje, co jest potrzebne dla każdej opcji napełniania i jak je odpowiednio przygotować. A także wyraźnie pokazuje, jak wypełnić połówki jajka.

    Teraz już wiesz, jak szybko i łatwo ugotować nadziewane jajka z farszem serowym, rybnym i mięsnym. Lubisz te przekąski? Czego używasz jako nadzienia? Lubisz jajka faszerowane serem i czosnkiem? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author