
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- patelnia;
- głęboka miska;
- łyżka;
- widelec;
- tarka;
- nóż;
- deska do krojenia;
- talerz.
Składniki
- Jaja kurze – 9 szt.
- Cebula zielona – 3 szt.
- Mięso w plastrach – 50 g
- Marynowane grzyby lub ogórki – 50 g
- Czosnek – do smaku
- Majonez – 2-3 łyżki stołowe. l.
- Sardynki – 1 bank
- Ser twardy – 100 g
Gotowanie krok po kroku
Najpierw musisz ugotować 9 jajek na twardo. Aby to zrobić, napełnij je zimną wodą, połóż na kuchence i po ugotowaniu gotuj przez co najmniej 10 minut. W razie potrzeby jajka można opuścić łyżką do już wrzącej wody. Po ugotowaniu jajka należy je przenieść do zimnej lub lodowatej wody. W ten sposób będą łatwiejsze do czyszczenia. Schłodzone jajka oczyszczamy ze skorupki.
Przekrój je na pół, a następnie wyjmij z nich żółtka i połóż je na osobnym talerzu.
Następnie przystępujemy do przygotowania głównych składników nadzień. Oczyszczamy 3 łodygi zielonej cebuli ze wszystkiego, co zbędne i dokładnie je myjemy. Następnie otwieramy puszkę sardynek, spuszczamy nadmiar płynu, usuwamy ości z ryby i delikatnie ugniatamy widelcem. W razie potrzeby sardynki można zastąpić dowolną inną konserwą lub soloną rybą.
Dodaj jedną trzecią żółtek do ryby, a także około 1 łyżeczki. majonez i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Nie musisz dodawać dużo majonezu, ponieważ ryba jest już dość tłusta.
Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do nadzienia. Mieszamy. W razie potrzeby cebulę można zastąpić pietruszką. Pierwsza wersja nadzienia jest gotowa.
W przypadku drugiej wersji nadzienia natrzeć drobną tarką część twardego sera i wszystkie pozostałe żółtka.
Tarty ser i żółtka przekładamy do głębokiego pojemnika i dodajemy do nich trochę majonezu, a także przez prasę czosnkową po obraniu z łuski wyciskamy 1-2 ząbki czosnku.
Dokładnie wymieszać. Druga wersja nadzienia jest gotowa.
W przypadku trzeciej opcji drobno posiekaj marynowane grzyby, twardy ser i mięso. Im mniejsze pokroisz, tym smaczniejsza będzie przekąska. W razie potrzeby grzyby można zastąpić ogórkami kiszonymi lub kaparami. Do tego nadzienia można również dodać drobno posiekany koperek.
Dodaj trochę majonezu do posiekanych składników i dokładnie wymieszaj.
Następnie wypełniamy połówki jajek trzema rodzajami nadzienia i kładziemy je na dużym płaskim talerzu lub naczyniu. W razie potrzeby nadziewane jajka można podawać na liściach sałaty i przyozdobić zielonymi gałązkami. Smacznego.
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak gotować jajka faszerowane z trzema różnymi rodzajami nadzienia: serowym, rybnym i mięsnym. Autor szczegółowo opisuje, co jest potrzebne dla każdej opcji napełniania i jak je odpowiednio przygotować. A także wyraźnie pokazuje, jak wypełnić połówki jajka.
Teraz już wiesz, jak szybko i łatwo ugotować nadziewane jajka z farszem serowym, rybnym i mięsnym. Lubisz te przekąski? Czego używasz jako nadzienia? Lubisz jajka faszerowane serem i czosnkiem? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.