Jak gotować brokuły przepis krok po kroku ze zdjęciem

Sałatka brokułowa - przepis od Gordona Ramsaya

Sprzęt i przybory kuchenne: miska, łyżeczka, łyżka stołowa, nóż, dwie szpatułki.

Składniki

Produkt Ilość
brokuły 1 szt.
Szalotka 1 szt.
Porzeczka 100 gramów
prażone migdały 100 gramów
Jogurt 200 ml
ocet jabłkowy 1 ul. l.
Cukier 1/2 łyżeczki
Sól morska 1/2 łyżeczki
Czarny pieprz 1/2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Nasza sałatka będzie zawierała świeże różyczki brokułów. Myjemy go i starannie kroimy, aby oddzielić małe pnie od głównego. Następnie mielimy powstałe części, przecinając kwiatostany na pół lub więcej.

    Podziel brokuły na różyczki.

  • Posiekane brokuły włożyć do miski i posypać solą morską. Czy wiesz, dlaczego szefowie kuchni tak bardzo to kochają? Spożywając stosunkowo suchą żywność, duże kryształki soli tworzą pewne obszary zasolenia, które odczuwamy w kontakcie z językiem.

    Plastry brokuła włożyć do miski i posypać grubą solą morską.

  • Bierzemy szklankę domowego jogurtu bez żadnych dodatków. Często w zakupionych produktach mlecznych można znaleźć zagęstniki, konserwanty i barwniki, dlatego dla większej korzyści i mniejszej szkody dla organizmu zaleca się spożywanie domowego jogurtu. Dodaj pół łyżeczki cukru i łyżkę octu jabłkowego. Nawiasem mówiąc, ostatni składnik słynie z tego, że pomaga kontrolować poziom glukozy, dlatego jest szeroko znany wśród osób z cukrzycą. Wielu mówi również o jego zdolności do spalania tłuszczu, a tym samym pomaga schudnąć, ale ta informacja nie ma podstaw naukowych.

    Dodaj ocet jabłkowy do jogurtu.

  • Posiekane, obrane szalotki trafiają do miski z brokułami. Jak jest lepsza niż zwykła cebula? Jeśli mówimy o uprawie, to jest ona bardziej bezpretensjonalna, odporna na zmiany temperatury, a także całkiem dobrze się rozmnaża. Pod względem różnic smakowych jest słodszy. Ciekawostką jest to, że to jedyny rodzaj cebuli, która po pokrojeniu nie będzie łzawić.

    Posiekaj szalotki i dodaj do brokułów.

  • Wracamy do naszej sałatki i wlewamy tam prażone migdały. Orzech ten jest bardzo korzystny dla trawienia i skóry. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i smażony. Jeśli chcesz sam usmażyć migdały, będziesz potrzebować pieca, patelni i orzechów, nie musisz dodawać oleju, najważniejsze jest ich ciągłe mieszanie. Za orzechami wysyłamy do miski 100 gramów porzeczek. Roślina ta jest przydatna zarówno ze względu na liście, jak i jagody. Zawierają dużą ilość witaminy C, a jagoda działa tonizująco na cały organizm.

    Dodajemy również prażone migdały i porzeczki.

  • Dodaj jogurt i ostrożnie, używając drewnianych szpatułek lub łyżek, wymieszaj nasze danie.

    Zaprawianie sałatki jogurtem.

  • Dzięki świeżym brokułom ta sałatka pozostanie chrupiąca nawet po kilku godzinach. Smacznego!

    Sałatka brokułowa przygotowana według tego przepisu z pewnością Cię zaskoczy.

  • Przepis

    Aby szybko zrozumieć przepis, po prostu obejrzyj film, który pokazuje cały proces od początku do końca. Również w nim zobaczysz dokładnie, jak najlepiej zmielić składniki i w jakich proporcjach mieszać.

    Mamy nadzieję, że sałatka zainteresuje Cię i zadowoli Cię korzyściami płynącymi z kompozycji dla ludzkiego organizmu. Zawsze możesz dostosować przepis do swoich upodobań smakowych i dodać własną skórkę. W jakiej formie zazwyczaj jesz migdały? Może zastąpisz go w sałatkach innymi orzechami? Podziel się swoim doświadczeniem w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author