Jak gotować buraki 🍠 w rondlu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować buraki w rondlu 🍠

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek z pokrywką, nóż, szczotka, kuchenka.

Składniki

Buraczany 4 – 6 szt.
Woda 1,5 – 2 litry

Gotowanie krok po kroku

Selekcja i przygotowanie buraków

  • Aby uzyskać smaczne i zdrowe danie z buraków, należy wybrać młode rośliny okopowe – są bardziej miękkie, słodsze i smaczniejsze. Do gotowania wybieramy małe rośliny okopowe średniej wielkości, gęste, o cienkiej skórce, ciemnoczerwone, bez śladów uszkodzeń i zgnilizny. Moje buraki pod bieżącą wodą. Ty wybierasz ilość, taką jaką potrzebujesz. Lepiej umyć buraki szczotką, aby usunąć resztki ziemi. Nie jest konieczne przykładanie siły, aby nie uszkodzić struktury skorupy.

    jak gotować buraki w garnku

  • Gotowanie buraków

  • Wlej tyle wody do garnka, aby po zanurzeniu buraków woda całkowicie je zakryła. Jeśli w rondlu nie ma wystarczającej ilości wody, a niewielka część buraków znajduje się nad wodą, buraki będą musiały zostać odwrócone podczas gotowania. Włóż buraki do garnka z zimną wodą. Podpalamy, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia.

    Aby przygotować buraka, przygotuj potrawy

  • Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum, ale tak, aby woda nadal się gotowała.

    Zagotuj wodę do gotowania buraków

  • Gotuj na małym ogniu przez 40-60 minut. Otwórz pokrywę, sprawdź gotowość buraków. Jeśli buraki są gotowe, są dobrze przekłute nożem. Spuść gorącą wodę z rondla.

    Spuść wodę, aby ugotować buraki.

  • Gotowe buraki zalać zimną wodą na tej samej patelni, po czym będzie dobrze oczyszczona i nie straci koloru.

    Jak gotować buraki w rondlu

  • Świeca jest gotowa. Można z niego gotować sałatki lub tak po prostu jeść, w oczyszczonej postaci.

    Pomocne wskazówki

    • Nie przycinaj ogonów przed gotowaniem. Jeśli je pokroisz, to przy świeżym kroju sok i użyteczne właściwości zostaną wygotowane.
    • Woda na patelni powinna znajdować się 5 centymetrów nad poziomem buraków.
    • Lepiej trochę podgotować buraki, aby zachować bardziej przydatne właściwości.
    • Zawsze kończ proces gotowania zimną wodą.
    • Pieczone buraki są słodsze niż gotowane. Dlatego zaleca się stosowanie go w przepisach na sałatki i vinaigrette.
    • Nie trzeba solić buraków na początku gotowania, ponieważ część soli i tak wyparuje, a tylko zewnętrzna skorupa stanie się słona, którą trzeba będzie wyczyścić. Dodatkowo sól stwardnieje warzywo, co oznacza, że ​​wydłuży i tak już długi czas gotowania. Posolić samo danie z buraków.

    Przepis

    W tym filmie zobaczysz, jak prawidłowo ugotować buraki, aby nie straciły koloru i były dobrze oczyszczone.

    Buraki to zdrowy, domowy, niskokaloryczny produkt bogaty w witaminy, minerały i aminokwasy. Zestaw pierwiastków zawartych w burakach nie występuje w żadnym innym warzywie. Może być spożywany na surowo i pieczony, smażony i gotowany. To warzywo jest bardzo popularne w dietach buraczanych na odchudzanie. Ponadto buraki zawierają dużą ilość substancji, które nie ulegają zniszczeniu podczas obróbki cieplnej. Buraki są wyjątkowym warzywem i nie można ich zastąpić żadnym innym w diecie człowieka.

    Ugotuj buraki, jedz dla zdrowia! Napisz, jak przydatny okazał się nasz przepis.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author