Jak gotować buraki 🍠 według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować buraki - dwa szybkie sposoby 🍠

Sprzęt i przybory kuchenne: garnek z pokrywką, pojemność 4 litry lub więcej.

Składniki

Nazwa Ilość
Średni czerwony burak 1 szt.
Woda pitna 3-3,5 litra
Ocet stołowy 9% 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj 1 średniego czerwonego buraka. Włóż do garnka z 3-3,5 litra zimnej wody. Woda powinna przykryć warzywo około 5 cm powyżej. Przykryj garnek pokrywką. Nie trzeba odcinać ogona buraka ani go czyścić przed gotowaniem, przy takich działaniach roślina okopowa traci kolor i soczystość. Obrane buraki gotuje się tylko po to, aby uzyskać piękny czerwony rosół do zupy z buraków.

    jak gotować buraki

  • Gotuj warzywa na dużym ogniu przez 30-35 minut, zaznaczając czas od momentu zagotowania wody.

    Aby przygotować buraka, przygotuj potrawy

  • Aby warzywo nie straciło swojego naturalnego koloru podczas gotowania, dodaj do wody 1 łyżeczkę 9% octu stołowego. Zamiast octu możesz dodać 1 łyżkę cukru pudru lub szczyptę kwasu cytrynowego, 1 łyżeczkę soku z cytryny.

    dodaj ocet

  • Po pół godzinie wyjmij patelnię z burakami z ognia. Warzywo powinno być prawie ugotowane. Gotowość rośliny okopowej sprawdzimy widelcem, powinna łatwo wejść do miazgi. Odcedź wrzącą wodę, dodaj bardzo zimną wodę na patelnię. Trzymaj roślinę okopową w zimnej wodzie przez 15-20 minut. Różnica temperatur daje warzywu możliwość osiągnięcia gotowości. Takie buraki bardzo łatwo się obierają. Dokładny czas gotowania warzywa zależy od jego odmiany. Jeśli po 30 minutach buraki są twarde, zwiększ czas gotowania do 40-45 minut, a czas moczenia pod zimną wodą do pół godziny.

    Jak gotować buraki - dwa szybkie sposoby

  • Obrane buraki wykorzystywane są jako składnik sałatek, przystawek, gotowania pierwszych dań: barszczu, barszczu.

    Czy wiedziałeś?  Odmiany buraków burgundowych z cienką skórką gotują się szybciej. Wybierz średnio spłaszczone warzywa korzeniowe. Oprócz szybszego gotowania, zalety takich odmian to piękny bogaty kolor i doskonały smak.

    Przepis

    Zobacz, jak gospodyni radzi sobie z gotowaniem buraków w materiale poniżej. Szczegółowa opowieść o zawiłościach i sztuczkach przygotowania tej rośliny okopowej pomoże ci szybciej ugotować warzywo.

    Teraz wiesz również, jak ugotować roślinę okopową w dość krótkim czasie (około godziny gotowania). Zastosuj otrzymane informacje, aby przyspieszyć przygotowanie potraw z gotowanych buraków. Jak gotuje się to zdrowe warzywo?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author