Jak gotować czerwoną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować czerwoną soczewicę 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:  multicooker, waga kuchenna, miarka, deska do krojenia, nóż, tarka, szpatułka kuchenna.

Składniki

czerwona soczewica 160 gramów
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
olej roślinny 15-20 ml
Sól smak
woda 500-600 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj warzywa. Obierz jedną cebulę i jedną marchewkę i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a marchewki zetrzyj na grubej tarce.

    Jak gotować czerwoną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Do miski multicooker wlej około 15-20 ml oleju roślinnego i podgrzej. Następnie włóż przygotowane warzywa do miski i wybierz tryb „Pieczenie”. Warzywa smażyć w tym trybie do miękkości i złocistobrązowego przez około 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu szpatułką kuchenną. Gdy warzywa będą gotowe, wyłącz tryb „Pieczenie”.

    Jak gotować czerwoną soczewicę

  • 160 g soczewicy opłukać wodą i w razie potrzeby posortować, a następnie wlać do wolnowaru z warzywami. Soczewica czerwona nie wymaga moczenia. Wszystkie składniki wlej około 500-600 ml wody. Zamknij pokrywę multicookera i wybierz tryb „Kasza gryczana”, gotuj owsiankę, aż cała woda wyparuje. Posolić soczewicę do smaku, gdy będzie gotowa. Lepiej zrobić to na końcu, ponieważ sól spowalnia proces gotowania.

    Czerwoną soczewicę można gotować w wolnym naczyniu

  • Podobnie możesz ugotować czerwoną soczewicę w grubym garnku, kotle lub głębokiej patelni.
    Gotowa owsianka jest bardzo pachnąca i piękna. Wydłużając czas gotowania, możesz łatwo zamienić owsiankę w puree z czerwonej soczewicy. W takim przypadku polegaj na swoich preferencjach.

    Aby urozmaicić i nasycić smak owsianki z soczewicy, można również dodać do warzyw pieczarki z pomidorami i usmażyć je. Aby nadać potrawie szczególny smak, możesz wlać trochę sosu sojowego do owsianki i dodać posiekany lub suszony czosnek. Aby uzyskać wyjątkową delikatność podczas gotowania, możesz dodać do owsianki rodzynki lub suszone morele.

    Możesz podawać pachnącą owsiankę jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Bardzo dobrym dodatkiem będzie sałatka ze świeżych warzyw lub warzyw w puszkach.

    Jak gotować czerwoną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Przepis

    Jak przygotować wszystkie składniki i ugotować czerwoną owsiankę z soczewicy w powolnej kuchence, możesz szczegółowo przyjrzeć się.

    Prosta i pyszna owsianka z soczewicy według tego przepisu jest przygotowywana szybko i łatwo. Jeśli jeszcze nie próbowałeś dekoracji z czerwonej soczewicy, koniecznie ugotuj tę owsiankę, a po prostu się w niej zakochasz. Okazuje się jasny i bogaty, a jedzenie takiego dania to przyjemność. Powiedz nam w komentarzach, czy podobał Ci się przepis na pożywną owsiankę z soczewicy. Podziel się swoimi sekretnymi składnikami na przepyszne danie, jakich warzyw i przypraw wolisz używać?

    Inne przepisy na soczewicę

    Zupa z zielonej soczewicy

    Soczewica z grzybami

    Kotlety z soczewicy

    Łatwy przepis na soczewicę

    Zupa z soczewicy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author