Jak gotować fasolę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować fasolę – dwie metody gotowania

Naczynia: filiżanka, miska, rondel trzylitrowy, pokrywka do rondla (dla drugiej opcji), płyta grzewcza.

Składniki

Nazwa Ilość
Fasola czerwona/biała 350 gramów
Filtrowana woda 1500 ml

Gotowanie krok po kroku

Jeśli gotujesz fasolę na zasadzie „jak to się dzieje”, rezultatem może być twarda, niedogotowana fasola. Lub odwrotnie, gotowana fasola w puree ziemniaczanym.

Klasyczna metoda namaczania

  • W osobnej misce wlej 350 g czerwonej (białej) fasoli do 750 ml zimnej wody. Odstaw miskę z namoczoną fasolą na 8-10 godzin. Tę operację najlepiej wykonać wieczorem, ale dla kogo jest to wygodne.

    jak gotować fasolę

  • Odcedź płyn z owoców, które od dłuższego czasu spuchły. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą.

    Wszystko o gotowaniu fasoli

  • Przełóż do wygodnego rondla i ponownie zalej zimną wodą w stosunku 1:4.

    Opłucz fasolę pod bieżącą wodą

  • Rondelek z zawartością postawić na dużym ogniu. Poczekaj, aż się zagotuje i zmniejsz płomień do minimum.

    Jak gotować fasolę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Gotuj w rondelku bez pokrywki przez 60-90 minut, w zależności od odmiany roślin strączkowych.

    Jak gotować fasolę - dwie metody gotowania

  • Ważny!  Gotowość określa się, pocierając fasolę między palcami. Jeśli owoc jest miękki i łatwo się ugniata, to jest już ugotowany.

    Operacyjny sposób gotowania bez moczenia

    • Wypłucz 350 g suchej fasoli pod bieżącą wodą.
    • Przełożyć do rondla i zalać 750 ml wody pitnej.
    • Garnek postaw na dużym ogniu i zagotuj zawartość.
    • Gotuj fasolę w wodzie przez 1-2 minuty.
    • Wyłącz palnik, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kuchence na godzinę.
    • Po godzinie lub półtorej godzinie spuść już schłodzoną wodę z ziaren.
    • Opłucz zawartość rondla, ponownie zalej i gotuj jak przy klasycznym gotowaniu – odczekaj, aż się zagotuje, zdejmij z ognia i gotuj bez przykrycia przez około półtorej godziny.

    Czy wiedziałeś?  Jeśli płyn szybko się zagotuje, wymaganą objętość należy uzupełnić gorącą (wrzącą) wodą.

    Przepis

    Przedstawiona do oglądania fabuła wyraźnie pokazuje dwa sposoby gotowania fasoli – z moczeniem przez noc i opcją szybkiego gotowania bez długiego moczenia. Obie metody mają prawo istnieć, ponieważ metoda ekspresowa trwa około dwóch godzin.

    Dziękujemy za poświęcenie czasu na poznanie podstawowych zasad gotowania fasoli. Czego nowego udało Ci się nauczyć z przewodnika krok po kroku i co najbardziej Cię zaskoczyło? Jak gotujesz fasolę? Być może masz swój sekret, który przyspiesza proces przygotowania bazy do dań z fasoli.

    Podziel się swoją pracą z czytelnikami. I nie zapomnij zostawić recenzji przepisu, który przeczytałeś. Opublikuj swoją odpowiedź w sekcji komentarzy i wyraź swoją opinię na temat zamieszczonego przepisu. Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author