Jak gotować funchose w domu ile gotować makaron w domu

Jak gotować funchose jak dobrze ugotować, przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, rondel 2 litrowy, rondel, nóż, deska do krojenia, maszynka do mięsa.

Składniki

Produkt Ilość
Funchoza 100 gramów
woda 500 ml
mięso wołowe 500 gramów
Sól 1 łyżeczka
pieprz mielony 2 szczypty
cebula 1 szt.
kurze jajo 1 szt.
kapusta pekińska 100 gramów
sos sojowy 50 ml
sos rybny 30 ml
świeża ostra papryka 1 szt.
czosnek 2-3 goździki.
cukier 1 ul. l.
kolendra ¼ pęczka
Zielona cebula ¼ pęczka

Gotowanie krok po kroku

  • Sam szklany makaron gotuje się bardzo szybko. Wystarczy napełnić go prawie wrzącą wodą, przytrzymać przez chwilę, stanie się miękki, gotowy do użycia. Sto gramów funchose umieszcza się w rondlu, zalewa gorącą wodą w ilości 500 ml i trzyma przez 5-6 minut.

    Funchose wrzucić do wrzącej wody na 5-6 minut.

  • Następnie włóż do głębokiej miski na zupę.

    Następnie przełóż makaron do miski na zupę.

  • Osobno przygotowujemy zupę do serwowania funchose. Chuda wołowina w ilości 500 gramów przechodzi przez maszynkę do mięsa. Mięso mielone umieszczamy w osobnym pojemniku.

    Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  • Jedną cebulę czyścimy z łuski, myjemy pod bieżącą zimną wodą, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy do mięsa. Dodaj również posiekany czosnek.

    Do mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek.

  • Jedno jajko wbijamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy dwie szczypty mielonego pieprzu, łyżeczkę soli. Wymieszaj mięso mielone, aż będzie gładkie. Możemy go trochę ubić, aby pozostawało w tyle za rękami, wtedy łatwiej będzie z niego uformować klopsiki na zupę.

    Do mielonego mięsa dodać jajko, przyprawy, wymieszać.

  • Stawiamy na ogniu garnek o pojemności dwóch litrów, napełniamy go wodą do trzech czwartych. Gdy woda się zagotuje, uformuj klopsiki i wrzuć je do wrzącej wody.

    Z mięsa mielonego formujemy klopsiki i wkładamy je do wrzącej wody.

  • Oddzielnie kroimy 100 gramów kapusty pekińskiej, wysyłamy na patelnię, gdzie gotowane są klopsiki. Tutaj wlewamy 50 ml sosu sojowego, 30 ml sosu rybnego.

    Do zupy wrzuć posiekaną kapustę pekińską i dodaj sos sojowy.

  • Myjemy małą świeżą ostrą paprykę pod kranem, wkładamy do rondla. Obierz 2-3 ząbki czosnku, umyj, posiekaj, wyślij do klopsików. Dodaj jedną łyżkę stołową bez cukru. Niech zupa trochę się podgrzeje, a następnie wyłącz ogień.

    Do zupy dodajemy również ostrą paprykę.

  • Gotową funchose kroimy nożyczkami kuchennymi na kawałki, aby wygodniej było jeść łyżką. Na wierzch funchose wlej gorącą zupę tajską na głęboki talerz z chochlą, po wyjęciu z niej ostrej papryki. Zupa okazała się pięknym jasnobrązowym kolorem.

    Gotowe su wkładamy do miski na funchose.

  • Oddzielnie pokrój na desce do krojenia ćwiartkę pęczka zielonej cebuli i ćwiartkę pęczka kolendry. Udekoruj zupę tą zieleniną na wierzchu na talerzu.

    Teraz wiesz. jak gotować funchose i z czym można ją podawać.

  • Opcje paszy

    • Ta pikantna tajska zupa wermiszelowa może być podawana z prażonymi orzeszkami ziemnymi, sosem sojowym, sosem rybnym i pikantną ostrą papryką.
    • Możesz również dodać cukier do szklanej zupy wermiszelowej według własnych upodobań.
    • Na obiad dobrze jest podać zupę z sałatką warzywną lub świeżymi warzywami.

    Przepis

    Ten film zawiera informacje na temat prawidłowego przygotowania i podania tajskiego szklanego makaronu. Zobaczysz proces gotowania funchose w domu.

    Drodzy czytelnicy, danie, o którym mowa w tym artykule, nieczęsto pojawia się na rodzinnych obiadach. To narodowe danie Tajlandii. Mimo to wielu z was może wyrazić chęć ugotowania szklanego makaronu w domu i pobycia w tym kraju przez chwilę. Powiedz mi, czy ugotowałeś szklany makaron? Podobał Ci się ten produkt? Może zmieniłeś lub dodałeś coś? Jak wpłynęło to na smak produktu?

    Inne przepisy funchose

    Makaron Koreański

    Tajska sałatka z makaronem

    Funchoza z mięsem

    Funchoza z kurczakiem i warzywami

    sałatka z funchose

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author