Galaretka jest teraz przygotowywana z różnych produktów. Na przykład wołowina, cielęcina, wieprzowina, drób mogą być użyte jako część mięsna. Do aromatów – marchewki, cebuli, czosnku, a także przypraw i ziół. Ale w każdym przepisie najważniejsze są nogi wieprzowe lub wołowe. A potem powiemy Ci, jak gotować galaretkę z nóg wieprzowych. Ale zanim to nastąpi, zanurzmy się w historii. Czy galaretka zawsze była przygotowywana w ten sposób?
Historia galaretki
Odległym „przodkiem” współczesnej galaretki była zwykła bogata zupa mięsna lub rosół. Takie naczynie można szczelnie napełnić i przywrócić siły. Kiedy bulion z kawałkami mięsa zamarzł, stał się jak galaretka. Wynikało to z faktu, że kości i mięso zwierząt zawierają specjalne środki żelujące. Ale wtedy była to raczej wada dania, bo zamrożoną zupę trzeba było odgrzać.
Zimna forma tego dania została przyjęta przez ludy Północy. Gotowali też bogate zupy mięsne z przyprawami i ziołami, ale potem specjalnie wyprowadzali je na zimno. W takiej formie danie można zabrać ze sobą na dalekie wyprawy lub polowania. W zimnych warunkach nie psuła się, a w razie potrzeby można było ją podgrzać na ogniu i dostać zupę. Oto takie uniwersalne rozwiązanie!
Ciekawostka: początkowo w Rosji galaretka była daniem drugorzędnym. W bogatych domach, po wspaniałych ucztach, na drugi dzień zbierali wszystkie resztki jedzenia, kruszyli je, nalewali rosół i gotowali. Następnie wlali go do miski i włożyli na zimno. Z reguły takie danie podawano służącym.
Wszystko zmieniło się wraz z nadejściem mody na wszystko, co francuskie. Francuscy szefowie kuchni pokazali nam, jak gotować galaretę: wnieśli do tego dania elegancję i smak. Tak więc na królewskim stole pojawiły się galaretki rybne, ozdobione wszelkiego rodzaju warzywami i doprawione przyprawami. Zwykli ludzie woleli natomiast mięso, wymyślając wielogodzinne gotowanie, aby lepiej odsunęło się od kości. A jeśli do galaretki dodatkowo doprawisz musztardą lub chrzanem, to nie wstyd zaserwować ją do stołu mistrza!
Wróćmy jednak do naszego przepisu. Teraz dowiesz się, jak gotować pyszną galaretkę z udźców wieprzowych we wszystkich szczegółach!
Przepis na nogę wieprzową
Wielu boi się długiego procesu przygotowywania galaretki. W rzeczywistości galaretka jest gotowana przez długi czas, ale nie jest to trudne. Każda gospodyni musi tylko raz spróbować, aby się upewnić!
Zwykle dobrą galaretkę uzyskuje się gotując razem udźce wieprzowe i wołowe. Ale gospodyni nie zawsze ma nogę wołową, a galaretka tylko z nóg wieprzowych może nie zamarzać tak, jak chcesz. W takim przypadku musisz zaopatrzyć się w żelatynę kupioną w sklepie.
Domowe jedzenie jest dobre, bo nigdy się nie nudzi z tego prostego powodu, że każda gospodyni gotuje na swój sposób i za każdym razem inaczej. Jak mówią, raz na raz nie jest konieczne. A galaretka z udźców wieprzowych nie jest wyjątkiem, więc rozkład produktów jest przybliżony. Każda gospodyni domowa decyduje według własnego gustu, co i ile tam włożyć.
Zdjęcie: © Depositphotos.com/ppi09
Będziemy potrzebować:
- 4 udka wieprzowe
- 0,5 kg wieprzowiny,
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- ziarnka pieprzu,
- pieprz mielony,
- 2 liście laurowe,
- 20 g żelatyny,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól pieprz.
Więc zacznijmy gotować galaretkę.
Teraz wiesz, jak zrobić galaretkę z nóg wieprzowych. Warto jednak dodać, że galaretka to danie nie tylko smaczne i satysfakcjonujące, ale także bardzo zdrowe. Ze względu na wysoką zawartość kolagenu, galaretka z udźców wieprzowych korzystnie wpływa nie tylko na kondycję naszej skóry, ale także pomaga w odbudowie chrząstki w chorobach takich jak artroza, artretyzm, osteochondroza. Galaretka jest szczególnie przydatna w przypadku złamań w celu szybkiego zespolenia kości i późniejszej regeneracji.
Inne przepisy na sałatki
Sałatka z tuńczykiem w puszce i warzywami
Sałatka Funchose z kurczakiem i warzywami
Sałatka z awokado, jajkiem i warzywami
Sałatka francuska z awokado i łososiem
Sałatka z awokado i tuńczykiem
Smacznego!