To zboże należy do pierwszych uprawianych przez człowieka. W diecie ludzi jęczmień, czyli całe ziarno jęczmienia, pojawił się ponad 17 tysięcy lat temu. Spożywano ją w starożytnym Egipcie, a starożytni Rzymianie uważali ją za najlepsze pożywienie dla gladiatorów. Tych ostatnich, nawiasem mówiąc, nazywano „hordearii”, co w tłumaczeniu oznacza tylko „ludzi jęczmienia”.
W Rosji kultura używania jęczmienia perełkowego zaginęła już w XIII wieku. Najcenniejsze zboże uprawiane na rozległych polach przez ludy ugrofińskie zostało zastąpione przez pszenicę i soczewicę. Choć w wąskich kręgach, głównie szlacheckich, nadal przygotowywano potrawy z kaszy jęczmiennej. To właśnie jęczmień perłowy był ulubioną owsianką Piotra I, a jego nazwa pochodzi od angielskiego terminu „pearlled barley” lub „perłowy” dla zewnętrznego podobieństwa zaokrąglonych, gęstych jąderek do morskiego klejnotu.
Subtelności gotowania
Według teoretyka kulinarnego Williama Pokhlebkina pytanie, jak ugotować owsiankę jęczmienną, jest niezwykle proste. Ale zajmuje to dużo czasu, chociaż większość płatków jest przygotowywana sama, bez udziału gospodyni. Aby smacznie ugotować jęczmień, należy wziąć pod uwagę kilka jego cech.
- Zawsze moczyć kaszę. Bez moczenia okazuje się gęsty, niepotrzebnie sztywny i nie gotuje się miękko. Lepiej zostawić go w wodzie na całą noc – do 12 godzin, zalewając szklankę jęczmienia litrem zimnej wody.
- Użyj proporcji opartych na pożądanej konsystencji. Jeśli potrzebna jest kruszona owsianka, weź 2,5 szklanki wody na szklankę namoczonych płatków. Płyn wyjdzie po dodaniu czterech szklanek wody.
- Utrzymuj czas. Klasyczna receptura wymaga długotrwałego gotowania produktu, do 6 godzin. Wydaje się, że we współczesnych warunkach jest to niemożliwe, dlatego gospodynie domowe znalazły odpowiedź na pytanie, ile gotować kaszę jęczmienną. W przypadku wstępnie namoczonych ziaren wystarczy 45 minut gotowania, aby doprowadzić do gotowości.
- Pozostaw owsiankę do „odpoczynku”. Po wyłączeniu ognia zamkniętą patelnię należy umieścić w ciepłym miejscu. Możesz ją owinąć kocem. Im dłużej danie będzie wyrzucać, tym smaczniejsza będzie owsianka z jęczmienia perłowego. Idealnie stanie się z perłowym kolorem ziaren, które nie skrzypią na zębach, ale kruszą się w ustach.
- Gotuj na kuchence lub w piekarniku. Jęczmień jest jednym z niewielu zbóż, których nie można gotować w kuchence mikrofalowej. Ale w piekarniku okazuje się idealny. Na kuchence można go gotować na otwartym ogniu lub według klasycznej receptury – w łaźni wodnej.
- Napełnij płatki masłem. Uważany jest za najlepszy dodatek do dekoracji z jęczmienia, nasycając go delikatnym, kremowym smakiem.
Przy niewłaściwym przygotowaniu zad twardnieje, jąderka zamieniają się w „pociski”. Dzieje się tak, ponieważ w procesie gotowania bogate w białko „nadzienie” zapada się, podobnie jak rośliny strączkowe. Aby temu zapobiec, owsiankę należy gotować wyłącznie na małym ogniu lub w łaźni wodnej.
Klasyczny przepis
Proces przygotowania dania według klasycznej technologii opisanej przez Williama Pokhlebkina wydaje się niezwykle długi. Ale może warto spróbować ugotować kaszę jęczmienną według przepisu, za który była bardzo ceniona w starożytnym świecie i szanowana przez Piotra I. Nazwijmy danie owsianka weekendowa i zaczynaj.
Będziesz potrzebować:
- jęczmień perłowy – 1 szklanka;
- zimna woda – 1 l;
- mleko – 2 l;
- krem – 100 ml;
- olej – 50 g.
Gotowanie
Klasyczny przepis na kaszę jęczmienną z mlekiem ma jedną wadę. Dużo czasu poświęca się na gotowanie, chociaż tak naprawdę niewiele jest praktycznego udziału gospodyni w tym procesie. Przez sześć godzin zboże marnieje, trzeba tylko kontrolować objętość wody w kąpieli wodnej.
Próbując zrobić jęczmień perłowy tylko raz zgodnie z klasyczną technologią, prawdopodobnie nie będziesz w stanie odrzucić tego przepisu. Smak dania będzie dla Ciebie nieoczekiwanym odkryciem, a delikatne ziarenka rozpływające się w ustach sprawią, że będziesz chciał spróbować raz za razem.
Nowoczesne przepisy
Ale jeśli czas jest zbyt ograniczony, a na obiad planowana jest owsianka jęczmienna, przepis można dostosować do współczesnych realiów. Proponujemy Państwu techniki przygotowania kruchego przybrania na wodzie, dań z dressingiem z cebuli i grzybów.
Na wodzie
Kasza jęczmienna w wodzie ugotuje się szybko i z przyzwoitym rezultatem, jeśli namoczysz ją przez noc. Jeśli zapomniałeś tego zrobić, wypróbuj następującą technikę gotowania. Gotuj umyte płatki zbożowe przez 3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie spuść wodę. Następnie zalać świeżym, zimnym i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Zdejmij patelnię z ognia, zawiń przez 30 minut.
Smak zbóż nie otworzy się w pełni bez moczenia, ale dla szybkiego rezultatu ta metoda ma prawo do życia. Aby uzyskać lepszy smak, skorzystaj z tego przepisu.
Będziesz potrzebować:
- jęczmień perłowy – 1 szklanka;
- woda do namaczania – 1 l;
- woda do gotowania – 3 szklanki;
- sól, masło.
Gotowanie
Taki przepis na owsiankę jęczmienną stanie się uniwersalnym dodatkiem do dania mięsnego, warzywnego. Aby ziarna zagotowały się jak najwięcej, pozostaw grys jak najdłużej w kocu.
Ze smalcem i cebulą
Spróbuj ugotować jęczmień w piekarniku według tego przepisu. Jeśli nie lubisz smalcu jako dressingu, użyj wstępnie podsmażonych kawałków mięsa z cebulą. Danie przygotowywane jest w garnku i można je w nim podawać na stole.
Będziesz potrzebować:
- jęczmień perłowy – 2 filiżanki;
- woda do namaczania – 2 l;
- woda do gotowania – 1 l;
- cebula – 1 duża głowa;
- smalec – 200 g;
- sól – szczypta.
Gotowanie
Ważne jest, aby wyjąć pojemnik z piekarnika na czas, aby płatki zbożowe nie wyschły. Osiągając gotowość w kocu, zachowa soczystość, stanie się miękki i delikatny.
Z grzybami
Danie wielkopostne, wegetariańskie. Ale to nie czyni go mniej pysznym! Jęczmień dobrze komponuje się z pieczarkami, cebulą. I łatwo się gotuje.
Będziesz potrzebować:
- jęczmień perłowy – 1 szklanka;
- grzyby (pieczarki) – 300 g;
- cebula – 2 duże główki;
- woda – 400 ml;
- sól – szczypta;
- czarny pieprz – 1/3 łyżeczki;
- zieleń.
Gotowanie
Danie należy gotować na bardzo małym ogniu, wtedy jęczmień się nie „zwinie”. Zgodnie z tym przepisem możesz gotować inne zboża, na przykład kaszę gryczaną, ryż.
Teraz wiesz, jak gotować owsiankę jęczmienną. Mamy nadzieję, że Twoja nowa znajomość z nią zakończy się sukcesem. A cenne płatki zbożowe, bogate w przydatne substancje, zajmą należne miejsce na Twoim stole.
Inne przepisy zbożowe
Owsianka jęczmienna w powolnym naczyniu
Korzyści i szkody związane z płatkami owsianymi
Płatki owsiane Płatki
owsiane w powolnej
kuchence Kasza manna
Smacznego!