Jak gotować mrożone krewetki w mundurkach na patelni

Jak gotować mrożone krewetki w mundurkach na patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • mały rondel;
  • kołek;
  • nieprzywierająca patelnia;
  • drewniana szpatułka;
  • prasa do czosnku;
  • wagi kuchenne;
  • durszlak;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
mrożone krewetki 500 gramów
Oliwa z oliwek 5 gramów
Sos sojowy 30 gramów
Sól 5 gramów
Ożywić 20 gramów
Czosnek 1 goździk

Gotowanie krok po kroku

  • Na płycie stawiamy mały garnek z czystą wodą.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • Gdy woda się zagotuje, wrzuć do niej 500 gramów mrożonych krewetek i gotuj przez pięć minut. Nie musisz wcześniej rozmrażać krewetek.

    Wrzuć mrożone krewetki do wrzącej wody.

  • Dodaj 5 gramów soli i wymieszaj.

    po ugotowaniu posolić wodę.

  • Po pięciu minutach wrzucamy krewetki do durszlaka i dokładnie strząsamy całą wodę.

    Odcedź wodę, włóż krewetki do durszlaka.

  • Umieść wszystkie krewetki na suchym ręczniku papierowym, aby wchłonąć pozostałą wodę.

    Następnie przenosimy owoce morza do ręcznika, aby pozbyć się wilgoci.

  • Umieść na kuchence nieprzywierającą patelnię i podgrzej ją. Krewetki układamy na suchej gorącej patelni i smażymy na złoty kolor z obu stron. Jeśli krewetki wyschną, dodaj do nich 5 gramów oliwy z oliwek.

    Włóż krewetki na rozgrzaną, suchą patelnię.

  • Obierz i pokrój w cienkie plasterki 20 gram świeżego imbiru.

    Pokrój korzeń imbiru w cienkie plasterki.

  • Dodaj imbir do krewetek i wymieszaj.

    Dodaj imbir na patelnię z krewetkami.

  • Wlej 30 gramów sosu sojowego na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

    Dodaj sos sojowy.

  • Czyścimy jeden ząbek czosnku i wyciskamy go specjalną prasą do pozostałych składników.

    Wyciśnij czosnek na prawie gotowe danie.

  • Smaż jeszcze minutę, połóż na talerzu i podawaj.

    Więc powiedzieliśmy ci, jak gotować mrożone krewetki w mundurkach na patelni.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Smażone krewetki dobrze komponują się z dodatkiem ryżu, duszonych warzyw lub makaronu.
    • Również to danie, jak każde inne owoce morza, bardzo kocha cytrynę. Dlatego zachęcamy do dodawania soku z cytryny do krewetek podczas gotowania. Podczas serwowania możesz również położyć na talerzu plasterek cytryny.
    • Podczas gotowania krewetek nie trzeba zbytnio dawać się ponieść przyprawom i dodatkowym dodatkom, w przeciwnym razie delikatny smak owoców morza zostanie zepsuty lub całkowicie zagłuszony.
    • To danie dobrze komponuje się z czerwonym i białym półsłodkim winem.
    • Jeśli jesteś miłośnikiem piwa, smażone krewetki mogą zastąpić szkodliwe przekąski, frytki i krakersy.
    • Krewetki najlepiej podawać na dużym płaskim talerzu, wcześniej lekko podgrzanym.
    • Jeśli lubisz sosy, możesz podać pomidor, smołę, majonez z ziołami, pikantny ze smażoną krewetką.

    Przepis

    Widać przygotowanie bardzo smacznej przekąski. Takie danie może ozdobić każdy świąteczny stół. Ponadto krewetki smażone bardzo szybko gotują się i nie wymagają wielu dodatkowych składników.

    Krewetki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej przystępnych cenowo owoców morza. Przyzwyczailiśmy się do tego, że produkt ten trzeba gotować, a najczęściej stosuje się go jako przekąskę do niektórych napojów lub jako dodatek do sałatek. Ale możesz spróbować ugotować je trochę inaczej. Chcesz spróbować smażonych krewetek? Kochasz te owoce morza? Podziel się swoją opinią i doświadczeniem w komentarzach!

    Inne przepisy z krewetkami

    Roladki z krewetek

    Krewetki w tempurze

    Zupa Z Krewetkami

    Krewetki w skorupkach

    Krewetki z grilla

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author