Contents
Sprzęt i przybory kuchenne:
- mały rondel;
- kołek;
- nieprzywierająca patelnia;
- drewniana szpatułka;
- prasa do czosnku;
- wagi kuchenne;
- durszlak;
- talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
mrożone krewetki | 500 gramów |
Oliwa z oliwek | 5 gramów |
Sos sojowy | 30 gramów |
Sól | 5 gramów |
Ożywić | 20 gramów |
Czosnek | 1 goździk |
Gotowanie krok po kroku
Opcje dekorowania i serwowania
- Smażone krewetki dobrze komponują się z dodatkiem ryżu, duszonych warzyw lub makaronu.
- Również to danie, jak każde inne owoce morza, bardzo kocha cytrynę. Dlatego zachęcamy do dodawania soku z cytryny do krewetek podczas gotowania. Podczas serwowania możesz również położyć na talerzu plasterek cytryny.
- Podczas gotowania krewetek nie trzeba zbytnio dawać się ponieść przyprawom i dodatkowym dodatkom, w przeciwnym razie delikatny smak owoców morza zostanie zepsuty lub całkowicie zagłuszony.
- To danie dobrze komponuje się z czerwonym i białym półsłodkim winem.
- Jeśli jesteś miłośnikiem piwa, smażone krewetki mogą zastąpić szkodliwe przekąski, frytki i krakersy.
- Krewetki najlepiej podawać na dużym płaskim talerzu, wcześniej lekko podgrzanym.
- Jeśli lubisz sosy, możesz podać pomidor, smołę, majonez z ziołami, pikantny ze smażoną krewetką.
Przepis
Widać przygotowanie bardzo smacznej przekąski. Takie danie może ozdobić każdy świąteczny stół. Ponadto krewetki smażone bardzo szybko gotują się i nie wymagają wielu dodatkowych składników.
Krewetki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej przystępnych cenowo owoców morza. Przyzwyczailiśmy się do tego, że produkt ten trzeba gotować, a najczęściej stosuje się go jako przekąskę do niektórych napojów lub jako dodatek do sałatek. Ale możesz spróbować ugotować je trochę inaczej. Chcesz spróbować smażonych krewetek? Kochasz te owoce morza? Podziel się swoją opinią i doświadczeniem w komentarzach!
Inne przepisy z krewetkami
Roladki z krewetek
Krewetki w tempurze
Zupa Z Krewetkami
Krewetki w skorupkach
Krewetki z grilla
Miłego czytania!