Jak gotować naleśniki na wodzie: przepisy na bezmleczne naleśniki na post, oszczędności i wegetarian

Przepisy na naleśniki na wodzie - smacznie gotuj i oszczędzaj

Naleśniki zmieszane z wodą były często przygotowywane w Rosji, ponieważ mleko nie było dostępne w domu przez cały rok. Początkowo zawsze były robione na drożdżach – tak okazały się bujne, a co najważniejsze – obszerne, co jest ważne dla biednej rodziny chłopskiej. Takie danie było szczególnie istotne w dni postu, a rocznie jest ich dużo – około dwustu. Stopniowo zaczęto wyrabiać deser na sposób europejski – z użyciem sody, a ostatnio nawet wody mineralnej. To znacznie oszczędza czas, a same produkty okazują się cienkie (w końcu nie każdy lubi grube naleśniki) i ażurowe.

Uwaga! Zobacz, jakie inne przepisy na naleśniki przygotowaliśmy dla Ciebie. Oni są wspaniali!

Kilka sekretów

Aby chude naleśniki nie były nudne, ale niezapomnianie smaczne, proponujemy skorzystać z kilku wskazówek.

  • Zawsze przesiej mąkę, aby lepiej przylegała do reszty ciasta.
  • Jeśli chcesz urozmaicić danie, możesz zrobić naleśniki z pieczeniem. Aby to zrobić, przed przewróceniem naleśnika na drugą stronę (ale zanim surowa strona stwardnieje), umieść kawałki owoców, warzyw, dżem itp. A następnie odwróć i upiecz drugą stronę już z wypełniaczem. Jeśli jest to surowe mięso mielone, musisz dłużej smażyć.
  • Podczas gaszenia sody trzymaj łyżkę nie nad ciastem, ale nad oddzielną miską (lub przynajmniej nad stołem), aby pozostała soda nie dostała się do ciasta.
  • Zamiast jajek można użyć zmielonego siemienia lnianego namoczonego we wrzącej wodzie (około 10 minut).

zawinięte naleśniki

Podstawowy i szybki przepis

Czy można upiec naleśniki na wodzie? Ciasto na naleśniki z wodą przygotowuje się na różne sposoby, w zależności od gustów i upodobań. Zgodnie z tym przepisem są elastyczne, co ułatwia owinięcie nimi dowolnego nadzienia. Przepisu na naleśniki na wodzie z jajkiem nie można nazwać chudym czy wegetariańskim, ale jest idealny dla osób z niedoborem laktazy (nietolerancja mleka).

Będziesz potrzebować:

  • woda – 1 litr;
  • jajka kurze – 4 sztuki;
  • mąka – 250–300 g;
  • rafinowany olej roślinny – 2 łyżki;
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • ocet 9% – do gaszenia;
  • sól – 1 szczypta;
  • wanilina – opcjonalnie.

Gotowanie

  • Wlej wodę do wygodnej miski i wbij do niej jajka (zwykle przepis na cienkie naleśniki na wodzie zakłada ciasto z jajkami, ale można też bez nich – np. podczas postu lub w celu zaoszczędzenia pieniędzy).
  • Zgaś napój gazowany, a także wyślij go do miski.
  • Wlej olej.
  • Sól, ubij mikserem.
  • Dodaj mąkę i mieszaj, aż grudki się rozpuszczą. Ciasto potrzebuje płynu przypominającego galaretkę.
  • Pozostaw do zaparzenia na 20 minut, aby gluten został odpowiednio rozprowadzony.
  • Rozgrzej patelnię i piecz z obu stron.
  • Klasyczny przepis obejmuje użycie czystej wody. Ale jeśli chcesz, aby były bardziej delikatne, spróbuj zamiast tego dodać niesłodzoną wodę sodową bez wypełniaczy owocowych. Aby uniknąć przesuszenia produktów, piecz po drugiej stronie nie dłużej niż 5 sekund.

    stos naleśników

    Poprawiona wersja

    Czasami gospodynie domowe zauważają, że naleśniki na wodzie z jajkami okazują się naprawdę cienkie, ale jakoś gumowate. Jest to wygodne do zawijania nadzienia, chociaż nie wszystkim się to podoba, że ​​tak powiem, na języku. Proponujemy nieco ulepszony przepis na naleśniki na wodzie z kilkoma tajemnicami.

    Będziesz potrzebować:

    • woda – 500 ml;
    • mąka – 1,5 szklanki;
    • jajka – 3 sztuki (możesz się bez nich obejść);
    • cukier – 2 łyżki stołowe;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
    • olej słonecznikowy – 3 łyżki.

    Gotowanie

  • Rozbij jajka, cukier i sól do kubka lub wiadra.
  • Ubijaj blenderem przez co najmniej 5 minut (jeśli masz prosty mikser, ubijaj dłużej – aż pojawi się piana). To właśnie ten moment pozwoli Ci uniknąć „gumy”.
  • Do mieszanki wlej jedną trzecią wody i dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Nie zalecamy nalewania całej wody na raz – trudniej będzie rozbić grudki.
  • Teraz możesz wlać olej roślinny i resztę wody.
  • Naleśniki można upiec na wodzie zarówno na dobrze rozgrzanej patelni, jak i w specjalnej naleśnikarce.
  • Możesz podawać gotowe danie z dowolnym dżemem, skondensowanym mlekiem, jagodami. A jeśli do ciasta wlejesz mniej cukru, zrobi to niesłodzone nadzienie. Naleśniki na wodzie według tego przepisu są cienkie i dziurawe ze względu na dość cienkie ciasto, które łatwo wlewa się na patelnię.

    Naleśniki na talerzu

    Na cieście drożdżowym

    Naleśniki drożdżowe na wodzie nie gotują się długo, wbrew skojarzeniom z nazwy (czyli nie trzeba spać całą noc), a ich przygotowanie nie jest właściwie tak trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka . Zgodnie z tym przepisem naleśniki będą gęste, ale bardzo delikatne i smaczne.

    Będziesz potrzebować:

    • woda – 5 szklanek (4 – ciepła i 1 – wrząca woda);
    • mąka – 4 szklanki;
    • cukier – 1 łyżka stołowa;
    • sól – 1 łyżeczka;
    • olej – 1/3 szklanki;
    • suche drożdże – mała torebka.

    Gotowanie

  • Zanim ugotujesz naleśniki bez mleka na drożdżach, musisz zrobić ciasto. Nie martw się – nie jest trudno zrobić ciasto w domu, zwłaszcza jeśli masz suche drożdże, co bardzo ułatwia życie współczesnym gospodyniom domowym. Aby to zrobić, weź odpowiedni pojemnik, wlej cukier, drożdże i mąkę (jedna łyżka ze szkiełkiem). Dodaj trochę wody, aby konsystencja przypominała śmietanę. Po około pół godzinie ciasto zacznie się pienić – oznacza to, że jest gotowe.
  • Wlej 4 szklanki ciepłej wody, oleju roślinnego, soli i ciasta do dużego pojemnika.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj całą mąkę i dokładnie wyrabiaj masę, aby nie było grudek.
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, wlej do niego szklankę wrzącej wody i szybko wymieszaj. Takie zaparzanie zapewni naszym naleśnikom piękną delikatność.
  • Pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 10 minut.
  • Rozgrzej patelnię i upiecz z obu stron placki drożdżowe.
  • Jeśli naleśniki okażą się suche, nie zwijają się dobrze lub ich brzegi kruszą się, wystarczy zostawić je pod pokrywką lub ręcznikiem na pół godziny w ciepłym miejscu, a staną się miękkie, puszyste i jeszcze bardziej delikatne w smak.

    Z tego samego przepisu można zrobić również naleśniki z mlekiem, ale wersja wodna jest idealna dla wegetarian, osób z nietolerancją mleka oraz w dni postu.

    Jak zrobić naleśniki na wodzie, aby wszyscy w domu zjadali je z przyjemnością? Szybko i łatwo! Jeśli Twoi bliscy mają stronniczy stosunek do chudych deserów, możesz zastosować małą sztuczkę… Tylko nie mów nikomu, że danie jest gotowane bez mleka, ponieważ naleśniki nie są gorsze od tradycyjnych, ale to zaoszczędzi dodatkowy grosz w rodzinie.

    Inne przepisy na naleśniki

    Naleśniki z łososiem

    Naleśniki z kwaśnym mlekiem

    Naleśniki z mięsem

    Naleśniki z Wątróbką

    Naleśniki z jabłkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author