Jak gotować owsiankę z grochu w powolnej kuchence: z cebulą, warzywami i mięsem

Przepis na kaszkę grochową w wolnym naczyniu: z cebulą, warzywami, wędlinami

Groch jest na naszym stole znacznie rzadziej niż inne rodzaje zbóż. Obecność multicookera w domu pozwala skorygować to pominięcie. Doskonale rozwiązuje wszystkie problemy, z którymi boryka się gospodyni przygotowując takie danie. Czy to nie topi się? Owsianka grochowa w szybkowarze nie może się tylko zagotować! Na pewno dostaniesz wspaniałe puree. Czy ona płonie? W tym cudzie kuchennym nastrojowe płatki zbożowe pozostaną w idealnym stanie nawet bez mieszania.

tajemnice kulinarne

Technika gotowania nie zależy od modelu pomocnika kuchennego. Owsianka grochowa w wolnowarze Redmond jest gotowana tak samo, jak w Polarisie czy Vitek. Różnica polega na technikach gotowania. Jest ich dwóch.

  • Gotuj w trybie „Owsianka” przez 30 minut. Taka obróbka cieplna odpowiada godzinnemu gotowaniu w konwencjonalnym rondlu. Zaletą technologii jest szybkość. Wadą jest to, że musisz mieć pewność, że groszek całkowicie się zagotuje. Tylko wstępne moczenie płatków przez 8 godzin może dać Ci pewność siebie.
  • Gotuj w trybie „Gaszenie” przez 2 godziny. Niezależnie od tego, czy namoczyłeś płatki, czy nie, w tym przypadku owsianka z grochu w powolnej kuchence wyjdzie ze 100% gwarancją. Zaletą tej metody jest niezawodność i możliwość gotowania innych produktów na obiad (na przykład smażenia kotletów lub pieczenia ryb). Wadą jest czas gotowania, jeśli się spieszysz.

Oto kilka kolejnych sekretów dania.

  • Moczenie jest wymagane nie tylko w celu przyspieszenia gotowania zbóż. Każdy groszek pokryty jest cienką warstwą, która po ugotowaniu wydziela bardzo specyficzny zapach grochu. Jeśli ci się nie podoba, po namoczeniu dobrze wypłucz groszek. Film zmyje się, a zapach zniknie.
  • Sól jest dopiero pod koniec gotowania. Sól zmniejsza intensywność gotowania głównego produktu. Po 2 godzinach może pozostać twardy.
  • Używając groszku dzielonego, możesz mniej gotować owsiankę z grochu w wolnej kuchence. Skróć czas gaszenia do 1,5 godziny.
  • Wlej wodę 2:1. To normalna proporcja do ugotowania owsianki i natychmiastowego zjedzenia jej na obiad. Jeśli planujesz podać go następnego dnia, zalej szklankę płatków zbożowych 3 szklankami wody. Po odstaniu owsianka zgęstnieje.
  • Podawać jako dodatek do mięsa, ryb. Lub jako część pełnowartościowego dania: warzywo z marchewką i papryką lub mięsem – z wędzonkami, gulaszem.

Istnieje wiele przepisów na nasycenie kaszki grochowej dodatkowymi smakami. Prosty i dietetyczny składnik – olej roślinny, nie pogarsza trawienia. Ze śmietaną danie okaże się zbyt pożywne. Przy smażeniu grzybów lub warzyw nabierze jasnego, atrakcyjnego smaku. A z mięsem oczywiście zadowoli każdego mężczyznę.

Klasyczny przepis

Oferujemy przepis na kaszkę grochową w powolnej kuchence, która będzie idealnym dodatkiem do kotletów, klopsików, grudkowatego mięsa, ryb i owoców morza.

Pyszna owsianka ze świeżymi ziołami
Będziesz potrzebować:

  • groszek suszony – 2 szklanki;
  • woda – 4 szklanki;
  • masło – kawałek;
  • sól – szczypta.

Gotowanie

  • Wstępnie namoczony groszek opłukać.
  • Wsyp płatki do miski, zalej wodą.
  • Gotuj przez 2 godziny w trybie „Gaszenie”.
  • Sól po przygotowaniu, dopraw masłem.
  • Uważa się, że taka owsianka jest trudna dla żołądka i może powodować wzdęcia. Tradycyjna medycyna zaleca spożywanie go z koprem. Opłucz świeże gałązki, osusz i drobno posiekaj. Posyp danie.

    Przepisy oryginalnych potraw

    Owsianka grochowa w wolnowarze Panasonic, Redmond i innych może nie być dodatkiem, ale pełnym posiłkiem. Sugerujemy dodanie do niego pysznych składników. Na przykład cebula, warzywa i wędliny.

    Z cebulą

    Najprostszy dressing cebulowy nadaje potrawie wyjątkowy smak. Tak jedli tę owsiankę w Rosji.

    Smażymy pachnącą cebulę i mieszamy drewnianą łopatką
    Będziesz potrzebować:

    • groszek suszony – 1 szklanka;
    • masło – kawałek;
    • cebula – 1 duża głowa;
    • woda – 2 szklanki;
    • olej słonecznikowy – 2 łyżki. łyżki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Cebulę obrać, drobno posiekać.
  • Smaż cebulę w trybie „Grzanie”.
  • Tak przygotowany groszek wkładamy do miski.
  • Dusić przez 2 godziny.
  • Sól.
  • Przed podaniem to pyszne danie należy doprawić masłem. Wtedy będzie jeszcze delikatniej.

    Z wędlinami

    Obustronny przepis na owsiankę z grochu w wolnowarze Polaris i innym pomocniku kuchennym. Połączenie smakowe tego płatka z wędzonym mięsem jest idealnie zbalansowane, a danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące.

    Grzanki z bagietki są dobre do kiełbasy
    Będziesz potrzebować:

    • groszek suszony – 1 szklanka;
    • wędzona pierś i szynka – po 100 g;
    • woda – 2 szklanki;
    • olej roślinny – 4 łyżki. łyżki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Do miski wsypać przygotowany wcześniej groszek. Napełnij wodą.
  • Gotuj w programie „Gulasz” przez 2 godziny.
  • Wędliny pokroić w drobną kostkę. Włóż je do owsianki na 30 minut, aż będą gotowe.
  • Pokrój szynkę, dodaj 5 minut przed gotowością, wymieszaj.
  • Spróbuj na sól. Jeśli to nie wystarczy, dodaj sól, dodaj pieprz.
  • Koniecznie trzeba spróbować soli, bo w wędzonych potrawach zawsze jest jej dużo. Jeśli nie lubisz słonych potraw, nie dodawaj więcej soli do owsianki.

    Z warzywami

    To danie jest nie tylko bogate w smaki, ale także bardzo piękne. Jest jasno i słonecznie! Prawdziwa atrakcja letniej diety.

    Letnia owsianka z warzywami na żółtym talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • groszek – 1 szklanka;
    • marchew i cebula – po 2 rośliny okopowe;
    • woda – 2 szklanki;
    • papryka słodka – 2 owoce;
    • pietruszka i koperek – kilka gałązek;
    • olej roślinny;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Smażyć w trybie „Smażenie”.
  • Paprykę obrać, pokroić w paski, podsmażyć z warzywami.
  • Dodaj umyty i namoczony groszek, wodę.
  • Gotuj w programie „Gulasz” przez 2 godziny.
  • Dopraw pieprzem i solą.
  • Posyp posiekanymi ziołami.
  • W letnie upały to danie może służyć jako samodzielne rozwiązanie na obiad. Zimą będzie ozdobiony dodatkami mięsnymi i piklami.

    Gotowanie kaszy grochowej w powolnej kuchence nie jest kłopotliwym zadaniem. A wynik zachwyci Cię doskonałym smakiem!

    Inne przepisy zbożowe

    Owsianka Hercules w powolnej kuchence
    Owsianka Gurievskaya Owsianka
    ryżowa z dynią w mleku
    Kasza jaglana z dynią
    Owsianka Harmelon

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author