Nasze babcie nie potrzebowały przepisów na robienie pierogów własnymi rękami – ta umiejętność była po prostu przekazywana z pokolenia na pokolenie, ucząc swoje dzieci. Dziś nie każda gospodyni domowa podejmuje się robienia pierogów w domu, bo współczesne kobiety są bardzo zajęte. Ale widzisz, czasami warto poświęcić kilka godzin na zaskoczenie i zadowolenie rodziny.
Dlaczego domowe pierogi są lepsze niż te kupione w sklepie
Jest kilka powodów, dla których najsmaczniejsze pierogi lepiej gotować w domu niż gotowe pierogi:
- domowe pierogi są smaczniejsze (na przykład mają więcej dodatków);
- wiesz dokładnie, z czego się składają;
- są tańsze;
- zawsze świeże (przynajmniej jeśli są w zamrażarce, wiesz, jak długo tam były);
- Przy robieniu pierogów można zebrać całą rodzinę, a praca rodzinna zawsze łączy ludzi.
Oczywiście mimowolnie pojawia się pytanie: czy domowe pierogi są szkodliwe, bo ich kaloryczność jest dość wysoka? Powiedzmy po prostu – jeśli są rano i nie więcej niż 200 gramów, nie zaszkodzą twojej sylwetce. Ile kalorii w pierogach zależy od składników: ilości jajek, rodzaju mąki, rodzaju i zawartości tłuszczu w mięsie (np. jagnięcina jest grubsza od wołowiny). Pierogi z mielonym kurczakiem będą mniej kaloryczne niż z wieprzowiną.
Ciasto na pierogi
Przepisów na ciasto na pyszne pierogi jest sporo, ale rozważymy ten tradycyjny. Aby danie okazało się pyszne, musisz wziąć pod uwagę szereg niuansów.
Wskazówki dotyczące gotowania
- Pierwszą i najważniejszą zasadą jest wyrabianie ciasta w ciepłym pomieszczeniu, aby wszystkie składniki dobrze współgrały. Dlatego przed gotowaniem pierogów w domu zamknij wszystkie okna.
- Zagnieść ciasto tylko ciepłą wodą lub ciepłym mlekiem, w przeciwnym razie składniki będą trudniejsze do połączenia.
- Po wyrobieniu gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby gluten dobrze się „rozproszył”, a ciasto stało się wystarczająco elastyczne i lepkie.
Ciasto na pierogi można również wyrabiać w maszynie do chleba – nie trzeba więc marnować energii (w końcu jest to dość trudne zadanie), a zadomowi się w odpowiednim czasie w cieple, bo właściwe w piekarniku powstaje temperatura. Wystarczy najpierw wlać wszystkie płynne składniki do formy, a następnie wysuszyć (lub odwrotnie, jeśli wymaga tego instrukcja dla Twojego modelu) i ustawić tryb „Ciasto”. - Sprawdź ciasto dociskiem palca: jeśli pozostanie dołek, to jest gotowe, jeśli odskoczy, to nie jest jeszcze wystarczająco elastyczne (trudno jest pracować z niedojrzałym ciastem – cały czas się kurczy podczas wałkowania ).
Uważa się, że im bardziej strome ciasto, tym smaczniejsze jest w pierogach. Ale nie przesadzaj – jeśli okaże się zbyt stromy, bardzo trudno będzie z niego wyrzeźbić. Widzieć.
Jak prawidłowo zagnieść pierogi. Najlepszy i najłatwiejszy przepis
Aby ciasto okazało się „prawidłowe” jak na zdjęciu należy zachować proporcje i odpowiednio je zagnieść. Pierogi powstają szybko, jeśli zastosujesz się do wszystkich subtelności przepisu.
Będziesz potrzebować:
- mąka – 3 szklanki (w zależności od odmiany – może być wymagane więcej);
- woda – ½ szklanki;
- mleko – ½ szklanki;
- jajko – 1 sztuka;
- olej roślinny – 1 łyżeczka;
- sól – 1 łyżeczka.
Gotowanie krok po kroku
Gotowanie mięsa mielonego
Przepis na wykonanie klasycznych pierogów w domu pozwala na użycie dowolnego mięsa, ale mielone mięso wieprzowe i wołowe uważane są za tradycyjne.
Będziesz potrzebować:
- wieprzowina (filet) – 500 g;
- wołowina (filet) – 500 g;
- cebula – 2 duże główki;
- woda (zimna) – 1 szklanka;
- sól i przyprawy – do smaku.
Gotowanie
Gotowanie pierogów
Istnieje kilka sposobów na pyszne gotowanie domowych pierogów, aby były soczyste.
- Tradycyjny. Ciasto rozwałkować na kiełbasę i pokroić na równe kawałki. Zanurz je w mące i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Na każdy „naleśnik” nakładamy porcję mięsa i zamykamy w dowolny sposób: warkoczem, półksiężycem, kółkiem itp.
- Przy pomocy szklanki. Rozwałkuj duży arkusz ciasta i użyj okrągłej szklanki, aby zrobić kółka ciasta. Rozłóż również nadzienie i zaślep knedle w dowolny sposób. Zwiń pozostałe ciasto ponownie w jedną kulkę i ponownie rozwałkuj. Wadą tej metody jest to, że za każdym razem mieszanie „dodatków” staje się coraz trudniejsze.
- Z knedlami. Do szybkiego przygotowania pierogów dla dużej rodziny niezbędne może okazać się specjalne okrągłe urządzenie z sześciokątnymi komórkami. Duży płat ciasta rozwałkować (niezbyt cienki, bo trzeba go potem trochę rozciągnąć) i położyć na knedle. Mięso mielone układamy w komorach, lekko dociskając każdą porcję (jeśli nie wciskasz, może być za mało nadzienia). Połóż kolejny arkusz ciasta na wierzchu i rozwałkuj wałkiem, aż pojawią się krawędzie komórek. Następnie wybij pierogi z formy lekkim uderzeniem wałka lub po prostu palcami.
Po zrobieniu kilkuset pierogów czas postawić garnek na kuchence. Powinno być w nim około dwóch trzecich całkowitej objętości wody, aby było miejsce na pierogi i nie sklejały się. Wrzucaj produkty do wody po jednym lub dwóch na raz (nie musisz wyrzucać wszystkiego na raz, bo natychmiast skleją się i pomarszczą) i delikatnie wymieszaj łyżką cedzakową. Do momentu wrzenia należy je okresowo mieszać, ale niezbyt często. Po ugotowaniu pierogi z mięsem gotujemy przez 5–7 minut (jeśli są małe, wystarczą 3 minuty), po czym szybko wyjmujemy łyżką cedzakową. Jak widać, gotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Można podawać domowe pierogi z bulionem, śmietaną, masłem, posypać zieloną cebulką, doprawić sosem czosnkowym itp.
Istnieje wiele opcji gotowania pierogów w domu. Tutaj rozważyliśmy tylko ten główny – z dwoma rodzajami mięsa, a ty musisz tylko połączyć swoją wyobraźnię i oczywiście wziąć pod uwagę życzenia swojego gospodarstwa domowego.