Jak gotować pierogi krok po kroku przepis na ciasto na pyszne pierogi w domu, jak zrobić pyszne klasyczne ciasto na knedle w domu własnymi rękami

Przepis na domowe pierogi ze zdjęciem jak ugotować pyszne ciasto krok po kroku

Nasze babcie nie potrzebowały przepisów na robienie pierogów własnymi rękami – ta umiejętność była po prostu przekazywana z pokolenia na pokolenie, ucząc swoje dzieci. Dziś nie każda gospodyni domowa podejmuje się robienia pierogów w domu, bo współczesne kobiety są bardzo zajęte. Ale widzisz, czasami warto poświęcić kilka godzin na zaskoczenie i zadowolenie rodziny.

Dlaczego domowe pierogi są lepsze niż te kupione w sklepie

Jest kilka powodów, dla których najsmaczniejsze pierogi lepiej gotować w domu niż gotowe pierogi:

  • domowe pierogi są smaczniejsze (na przykład mają więcej dodatków);
  • wiesz dokładnie, z czego się składają;
  • są tańsze;
  • zawsze świeże (przynajmniej jeśli są w zamrażarce, wiesz, jak długo tam były);
  • Przy robieniu pierogów można zebrać całą rodzinę, a praca rodzinna zawsze łączy ludzi.

Oczywiście mimowolnie pojawia się pytanie: czy domowe pierogi są szkodliwe, bo ich kaloryczność jest dość wysoka? Powiedzmy po prostu – jeśli są rano i nie więcej niż 200 gramów, nie zaszkodzą twojej sylwetce. Ile kalorii w pierogach zależy od składników: ilości jajek, rodzaju mąki, rodzaju i zawartości tłuszczu w mięsie (np. jagnięcina jest grubsza od wołowiny). Pierogi z mielonym kurczakiem będą mniej kaloryczne niż z wieprzowiną.

Pelmeni, mięso mielone, śmietana

Ciasto na pierogi

Przepisów na ciasto na pyszne pierogi jest sporo, ale rozważymy ten tradycyjny. Aby danie okazało się pyszne, musisz wziąć pod uwagę szereg niuansów.

Wskazówki dotyczące gotowania

  • Pierwszą i najważniejszą zasadą jest wyrabianie ciasta w ciepłym pomieszczeniu, aby wszystkie składniki dobrze współgrały. Dlatego przed gotowaniem pierogów w domu zamknij wszystkie okna.
  • Zagnieść ciasto tylko ciepłą wodą lub ciepłym mlekiem, w przeciwnym razie składniki będą trudniejsze do połączenia.
  • Po wyrobieniu gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby gluten dobrze się „rozproszył”, a ciasto stało się wystarczająco elastyczne i lepkie.
    Ciasto na pierogi można również wyrabiać w maszynie do chleba – nie trzeba więc marnować energii (w końcu jest to dość trudne zadanie), a zadomowi się w odpowiednim czasie w cieple, bo właściwe w piekarniku powstaje temperatura. Wystarczy najpierw wlać wszystkie płynne składniki do formy, a następnie wysuszyć (lub odwrotnie, jeśli wymaga tego instrukcja dla Twojego modelu) i ustawić tryb „Ciasto”.
  • Sprawdź ciasto dociskiem palca: jeśli pozostanie dołek, to jest gotowe, jeśli odskoczy, to nie jest jeszcze wystarczająco elastyczne (trudno jest pracować z niedojrzałym ciastem – cały czas się kurczy podczas wałkowania ).

Uważa się, że im bardziej strome ciasto, tym smaczniejsze jest w pierogach. Ale nie przesadzaj – jeśli okaże się zbyt stromy, bardzo trudno będzie z niego wyrzeźbić. Widzieć.

Jak prawidłowo zagnieść pierogi. Najlepszy i najłatwiejszy przepis

Aby ciasto okazało się „prawidłowe” jak na zdjęciu należy zachować proporcje i odpowiednio je zagnieść. Pierogi powstają szybko, jeśli zastosujesz się do wszystkich subtelności przepisu.

Ciasto na domowe pierogi
Będziesz potrzebować:

  • mąka – 3 szklanki (w zależności od odmiany – może być wymagane więcej);
  • woda – ½ szklanki;
  • mleko – ½ szklanki;
  • jajko – 1 sztuka;
  • olej roślinny – 1 łyżeczka;
  • sól – 1 łyżeczka.

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski wlej ciepłą wodę i mleko, wbij do niej jajko i dodaj sól. Mieszaj, aż sól się rozpuści.
  • Mąkę przesiej na stół lub do dużej miski, zrób wgłębienie w szkiełku i wlej do niego wcześniej przygotowany roztwór.
  • Najpierw wszystko wymieszaj łyżką, a następnie lekko ugniataj rękami. Dodaj olej roślinny (doda elastyczności) i kontynuuj wyrabianie. Jeśli wyrabiasz w wypiekaczu do chleba, wlej masło bezpośrednio do miksera (flagi, która obraca się i wyrabia ciasto).
  • Pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu i zacznij robić mięso mielone.
  • Gotowanie mięsa mielonego

    Przepis na wykonanie klasycznych pierogów w domu pozwala na użycie dowolnego mięsa, ale mielone mięso wieprzowe i wołowe uważane są za tradycyjne.

    Mięso mielone na pierogi
    Będziesz potrzebować:

    • wieprzowina (filet) – 500 g;
    • wołowina (filet) – 500 g;
    • cebula – 2 duże główki;
    • woda (zimna) – 1 szklanka;
    • sól i przyprawy – do smaku.

    Gotowanie

  • Opłucz mięso pod bieżącą wodą. Nie można go dokładnie osuszyć – woda nadal przyda się w mięsie mielonym.
  • Usuń folie i żyłki (choć żyłki w nadzieniu wcale nie są krępujące dla wielu miłośników pierogów). Jeśli mięso wydaje ci się za mało tłuste, możesz dodać trochę smalcu.
  • Posiekaj mięso ręcznie lub przewiń maszynę do mięsa (przez środkową siatkę). Aby uzyskać większą miękkość, mięso mielone można dwukrotnie pominąć.
  • Przewiń cebulę przez maszynkę do mięsa (lub pokrój w drobną kostkę). Niektóre gospodynie domowe dodają drobno posiekaną kapustę do mielonego mięsa, aby dodać soczystości, ale to zależy od Ciebie.
  • Wszystko wymieszaj, dodaj przyprawy i sól. W razie potrzeby możesz drobno posiekać kilka ząbków czosnku. Pozostaw na 30 minut w lodówce, przykryj folią spożywczą (szczelnie, aby nie wyschły).
  • Mięso mielone wyjąć z lodówki i zalać zimną wodą, dokładnie wymieszać i jeszcze przez kilka minut ugniatać – nada mu to lekkości i miękkości. Pierogi będą w środku soczyste. Zamiast wody możesz dodać mleko – nada to wyjątkowy smak.
  • Gotowanie pierogów

    Istnieje kilka sposobów na pyszne gotowanie domowych pierogów, aby były soczyste.

    • Tradycyjny. Ciasto rozwałkować na kiełbasę i pokroić na równe kawałki. Zanurz je w mące i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Na każdy „naleśnik” nakładamy porcję mięsa i zamykamy w dowolny sposób: warkoczem, półksiężycem, kółkiem itp.
    • Przy pomocy szklanki. Rozwałkuj duży arkusz ciasta i użyj okrągłej szklanki, aby zrobić kółka ciasta. Rozłóż również nadzienie i zaślep knedle w dowolny sposób. Zwiń pozostałe ciasto ponownie w jedną kulkę i ponownie rozwałkuj. Wadą tej metody jest to, że za każdym razem mieszanie „dodatków” staje się coraz trudniejsze.
    • Z knedlami. Do szybkiego przygotowania pierogów dla dużej rodziny niezbędne może okazać się specjalne okrągłe urządzenie z sześciokątnymi komórkami. Duży płat ciasta rozwałkować (niezbyt cienki, bo trzeba go potem trochę rozciągnąć) i położyć na knedle. Mięso mielone układamy w komorach, lekko dociskając każdą porcję (jeśli nie wciskasz, może być za mało nadzienia). Połóż kolejny arkusz ciasta na wierzchu i rozwałkuj wałkiem, aż pojawią się krawędzie komórek. Następnie wybij pierogi z formy lekkim uderzeniem wałka lub po prostu palcami.

    Modelowanie pierogów

    Po zrobieniu kilkuset pierogów czas postawić garnek na kuchence. Powinno być w nim około dwóch trzecich całkowitej objętości wody, aby było miejsce na pierogi i nie sklejały się. Wrzucaj produkty do wody po jednym lub dwóch na raz (nie musisz wyrzucać wszystkiego na raz, bo natychmiast skleją się i pomarszczą) i delikatnie wymieszaj łyżką cedzakową. Do momentu wrzenia należy je okresowo mieszać, ale niezbyt często. Po ugotowaniu pierogi z mięsem gotujemy przez 5–7 minut (jeśli są małe, wystarczą 3 minuty), po czym szybko wyjmujemy łyżką cedzakową. Jak widać, gotowanie nie zajmuje dużo czasu.

    Można podawać domowe pierogi z bulionem, śmietaną, masłem, posypać zieloną cebulką, doprawić sosem czosnkowym itp.

    Istnieje wiele opcji gotowania pierogów w domu. Tutaj rozważyliśmy tylko ten główny – z dwoma rodzajami mięsa, a ty musisz tylko połączyć swoją wyobraźnię i oczywiście wziąć pod uwagę życzenia swojego gospodarstwa domowego.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author