Jak gotować pyszną fasolę – krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak gotować gulasz z fasoli - chudy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, patelnia, rondel, łyżeczka, stół jadalny, miarka, nóż, deska do krojenia, tarka.

Składniki

Składniki Ilość
fasolki 1 stos
Cebula 2 szt.
Marchewka 2 szt.
Woda 1 l
Olej roślinny 6 art. l.
Sól 1,5 łyżeczki
Przyprawy 1 łyżeczka
Czosnek 1-2 plastry
koperek 50g

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim musisz ugotować fasolę. Aby to zrobić, weź 1 stos. suchą fasolę, napełnij zimną wodą i pozostaw na 10-14 godzin. W tym czasie fasola powinna puchnąć.

    jak gotować fasolę

  • Następnie dobrze opłucz fasolę, zalej 1 litr wody i gotuj przez 2-4 godziny po wygotowaniu na małym ogniu.

    Zagotuj fasolę do gotowania

  • 2 duże cebule obrać, pokroić w średnią kostkę. Obierz 2 średnie marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

    Pokrój warzywa do ugotowania

  • Wlej 6 łyżek. l. olej roślinny i smaż w nim posiekaną cebulę przez 3-4 minuty. Następnie dodaj startą marchewkę i smaż do uzyskania jasnozłotej skórki.

    Smaż składniki, aby przygotować danie

  • Obierz 1-2 ząbki czosnku i przełóż je przez prasę i drobno posiekaj nożem. Opłucz 50 g koperku, drobno posiekaj nożem. Do smażonych warzyw dodać gotowaną fasolę, posiekany czosnek, 1,5 łyżeczki. sól i 1 łyżeczka. przyprawy.

    Połącz składniki, aby przygotować danie

  • Wszystko dobrze wymieszaj, smaż wszystko razem przez 2-3 minuty. Na koniec dodać 50 g posiekanego koperku, wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 10-15 minut.

    Aby przygotować danie, posiekaj koperek

  • Fasola jest gotowa, smacznego.

    Jak gotować pyszną fasolę - przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Nie solij fasoli podczas gotowania, aby szybciej się ugotowała.
    • Aby szybciej przygotować to danie, użyj fasoli w puszkach.
    • Używaj dowolnej odmiany fasoli, ale pamiętaj, że różne odmiany mają różne czasy gotowania.
    • Po dodaniu marchewki możesz dodać trochę papryki.
    • Aby uzyskać większą soczystość, możesz dodać trochę soku pomidorowego i pokrojone pomidory.
    • Dla pikanterii i pikanterii modne jest dodawanie czarnego lub czerwonego mielonego pieprzu.
    • Podawać fasolę jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, a także sałatek warzywnych.

    Przepis

    Sprawdź przepis krok po kroku, aby zobaczyć wszystkie kroki związane z przygotowaniem gulaszu z fasoli.

    Przygotuj to proste i pyszne danie i powiedz nam w komentarzach, czy spodobał Ci się przepis.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author