Jak gotować wątrobę króliczą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak ugotować delikatną wątróbkę króliczą na świąteczny stół

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • dwie miski – duża i mniejsza;
  • miska;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • widelec lub szpatułka;
  • patelnia;
  • kuchenka;
  • danie do podania.

Składniki

Nazwa produktu Ilość
wątroba królika 500 gramów
cebula 1 szt.
mleko 300 ml
mąka 1 stos
olej roślinny do smażenia koniecznie
Sól 2 szczypty
średnio świeży ogórek 2 szt.
świeży pomidor, duży 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • 500 g wątróbki króliczej myjemy w wodzie, w razie potrzeby kroimy połączone kawałki na osobne plastry, wkładamy do głębokiej miski i wlewamy tam 300 ml mleka. Wątróbkę zostawiamy w mleku na 30 minut, w tym czasie opuści ją goryczka, a sama wątroba nabierze delikatniejszej konsystencji.

    Wątróbkę króliczą napełnić mlekiem i odstawić na pół godziny.

  • Po 30 minutach wyjąć wątróbkę z mleka i przenieść do innej miski, dodać dwie szczypty soli, wymieszać i odstawić na 10 minut.

    Odcedź mleko, posol wątrobę.

  • W tym czasie przygotuj mąkę do odkostniania. Wlej pół szklanki mąki do głębokiej miski (w razie potrzeby możesz dodać).

    Przygotowujemy głęboką miskę z mąką.

  • Każdy kawałek wątróbki dokładnie obtoczyć w mące i ułożyć na szerokim talerzu lub desce kuchennej tak, aby się nie stykały.

    Zanurz każdy kawałek wątroby w mące.

  • Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy do niej olej roślinny do smażenia (lepiej, jeśli jest to oliwa z oliwek, ale odpowiedni jest również najczęstszy rafinowany olej słonecznikowy). Wlać na oko – ilość będzie zależeć od wielkości patelni i obszaru jej dna, mogą być potrzebne około 2-3 łyżki stołowe. Jak smażysz, olej trzeba będzie dodać – upewnij się, że patelnia nie wyschnie, bo to w oleju wątroba od razu nabierze potrzebnej nam skórki, co zapobiegnie utracie soku. Rozgrzej olej, aż będzie gorący. Kawałki wątróbki rozsmarowujemy tylko w gorącym oleju! Nie układaj ciasno, kawałki nie powinny się stykać.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym i ułóż kawałki wątroby.

  • Smaż z każdej strony na średnim ogniu przez około 5 minut. Ale nie martw się zbytnio o czas. Sekret jego przygotowania polega na tym, że ważne jest, aby nie rozgotować wątroby, w przeciwnym razie stanie się twarda. Kieruj się tym, jak zdobywa złotą skórkę. Jednocześnie po przekłuciu z gotowej wątroby nie powinna być uwalniana krew. Jeśli skórka już się pojawiła, a wnętrze wątroby jest jeszcze surowe, to podczas smażenia warto nieco obniżyć temperaturę, ale nie zapomnij ją zwiększyć przed ułożeniem kolejnej partii kawałków, aby olej się nagrzał Ponownie. W opisany sposób przygotowujemy całą wątrobę.

    Teraz wiesz, jak smacznie gotować wątróbkę króliczą.

  • Opcje paszy

    • Do podania pokrój cebulę w półpierścienie, połóż na płaskim naczyniu, na wierzch połóż wątróbkę. Będzie pięknie, jeśli umieścisz na talerzu pokrojone w plasterki ogórka lub pomidora, lub oba. I na każdy kawałek wątroby nałóż na wierzch kolejny pierścień cebuli.
    • Jeśli potrzebujesz spotkać nieoczekiwanie przybywających gości, możesz szybko zrobić kanapki z tych samych produktów i chleba pita. Aby to zrobić, złóż połówki pity w róg lub kopertę i włóż do nich ogórki, kostki pomidora i półpierścienie cebuli. Podsumowując, do każdej koperty wkładamy kawałek wątróbki króliczej usmażonej w opisany sposób. Tutaj masz oryginalną smaczną przekąskę dla każdego indywidualnie.
    • Jeśli masz czas, możesz zrobić sałatkę z tych samych produktów: posiekać ogórki, pomidory i wątróbkę w dużą kostkę, wszystko wymieszać i doprawić kwaśną śmietaną.

    I tak oryginalnie możesz podać taką przystawkę.

    Przepis

    W tym krótkim filmie możesz zobaczyć, jak przygotować wątróbkę do smażenia, a także dowiedzieć się, jak powinna wyglądać po skończeniu.

    Jak widać, zrobienie wątroby królika wcale nie jest trudne. Aby była delikatna i dosłownie rozpływała się w ustach, po prostu postępuj zgodnie z naszymi zaleceniami. Jest przygotowywany bardzo szybko i zawsze możesz zadowolić swoich bliskich lub gości prostym, ale niecodziennym smakołykiem. Udostępnij w komentarzach, jeśli podobał Ci się nasz przepis. Czy wiedziałeś o opisanych tajnikach gotowania wątroby? I koniecznie powiedz nam, czy udało Ci się ugotować delikatną przekąskę.

    Inne przepisy na króliki

    Kotlety
    z królika Pieczony królik w majonezie z ziemniakami w piekarniku
    Królik w śmietanie gotowany na wolnym
    naczyniu Udka królika Cały
    królik w piekarniku z owocami, warzywami i winem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author