Sprzęt i przybory kuchenne:
- dwie miski – duża i mniejsza;
- miska;
- deska do krojenia;
- nóż kuchenny;
- widelec lub szpatułka;
- patelnia;
- kuchenka;
- danie do podania.
Składniki
Nazwa produktu | Ilość |
wątroba królika | 500 gramów |
cebula | 1 szt. |
mleko | 300 ml |
mąka | 1 stos |
olej roślinny do smażenia | koniecznie |
Sól | 2 szczypty |
średnio świeży ogórek | 2 szt. |
świeży pomidor, duży | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Opcje paszy
- Do podania pokrój cebulę w półpierścienie, połóż na płaskim naczyniu, na wierzch połóż wątróbkę. Będzie pięknie, jeśli umieścisz na talerzu pokrojone w plasterki ogórka lub pomidora, lub oba. I na każdy kawałek wątroby nałóż na wierzch kolejny pierścień cebuli.
- Jeśli potrzebujesz spotkać nieoczekiwanie przybywających gości, możesz szybko zrobić kanapki z tych samych produktów i chleba pita. Aby to zrobić, złóż połówki pity w róg lub kopertę i włóż do nich ogórki, kostki pomidora i półpierścienie cebuli. Podsumowując, do każdej koperty wkładamy kawałek wątróbki króliczej usmażonej w opisany sposób. Tutaj masz oryginalną smaczną przekąskę dla każdego indywidualnie.
- Jeśli masz czas, możesz zrobić sałatkę z tych samych produktów: posiekać ogórki, pomidory i wątróbkę w dużą kostkę, wszystko wymieszać i doprawić kwaśną śmietaną.
Przepis
W tym krótkim filmie możesz zobaczyć, jak przygotować wątróbkę do smażenia, a także dowiedzieć się, jak powinna wyglądać po skończeniu.
Jak widać, zrobienie wątroby królika wcale nie jest trudne. Aby była delikatna i dosłownie rozpływała się w ustach, po prostu postępuj zgodnie z naszymi zaleceniami. Jest przygotowywany bardzo szybko i zawsze możesz zadowolić swoich bliskich lub gości prostym, ale niecodziennym smakołykiem. Udostępnij w komentarzach, jeśli podobał Ci się nasz przepis. Czy wiedziałeś o opisanych tajnikach gotowania wątroby? I koniecznie powiedz nam, czy udało Ci się ugotować delikatną przekąskę.
Inne przepisy na króliki
Kotlety
z królika Pieczony królik w majonezie z ziemniakami w piekarniku
Królik w śmietanie gotowany na wolnym
naczyniu Udka królika Cały
królik w piekarniku z owocami, warzywami i winem
Smacznego!