Jak gotować zieloną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować zieloną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciami 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, łopatka, łyżka stołowa, durszlak, miska.

Składniki

składniki Ilość
Zielona soczewica 1 stos
Cebula 1 szt.
Słodka papryka 1 szt.
koncentrat pomidorowy 1 ul. l.
Olej roślinny 1 ul. l.
Sól smak
Mięta i papryka smak

Gotowanie krok po kroku

  • Zagotuj wodę w rondlu. Gdy woda się zagotuje, wlewa się do niej 1 szklankę umytej soczewicy, patelnię przykrywa się pokrywką. Gotuje się około 15 minut.

    Aby ugotować soczewicę, przygotuj składniki

  • Na desce do krojenia cebulę kroimy w drobną kostkę.

    Pokrój cebulę, aby ugotować soczewicę

  • Papryki słodkiej należy odciąć ogon, następnie pokroić na dwie połówki i usunąć ziarna. Dwie połówki słodkiej papryki są drobno posiekane nożem.

    Aby ugotować soczewicę, posiekaj paprykę

  • Na rozgrzaną patelnię wlewa się trochę oleju roślinnego. Układa się na nim posiekaną słodką paprykę.

    Pieczona papryka do gotowania soczewicy

  • Gdy papryka trochę się podsmaży, dodaj do niej posiekaną cebulę. Składniki smaży się przez pewien czas, przy czym należy je okresowo mieszać szpatułką lub łyżką stołową. Po kilku minutach dodaje się do nich 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.

    Aby ugotować soczewicę, dodaj pastę pomidorową

  • Składniki są dokładnie wymieszane i jeszcze trochę podsmażone. Po kilku minutach, gdy warzywa są już trochę podsmażone, dodaje się do nich gotowaną soczewicę.

    Aby przygotować soczewicę, wymieszaj składniki

  • Składniki są dokładnie wymieszane i smażone przez kilka minut, cały czas mieszając. Na patelnię wlewa się wrzącą wodę. jego ilość powinna być wystarczająca, aby wszystkie składniki były zanurzone w płynie.

    Jak gotować zieloną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Patelnię przykrywa się pokrywką, po czym składniki gotuje się na małym ogniu przez 10 minut. Po wyznaczonym okresie należy zdjąć pokrywkę, a jeśli cała woda wyparuje, a soczewica zgęstnieje, należy dodać więcej, aby masa ponownie stała się płynna.

    Jak gotować zieloną soczewicę: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Po kolejnych 5 minutach do pojemnika dodaje się sól do smaku. Po nim wlewa się paprykę i miętę, i znowu w ilości według własnego uznania. Składniki są dokładnie wymieszane. To kończy proces gotowania soczewicy, smacznego.

    jak gotować zieloną soczewicę

  • Przepis

    film od twórcy przepisu na soczewicę z cebulą i papryką szczegółowo zobrazuje cały proces gotowania. Zawsze przyjdzie na ratunek, jeśli jeden z kroków gotowania nie jest wystarczająco jasny lub szczegółowy w przewodniku krok po kroku. Z drugiej strony przyda się przegląd przed rozpoczęciem własnych działań.

    W takim przypadku będziesz miał ogólne pojęcie o tym, co, jak i w jakiej kolejności musisz zrobić. Uprości to zadanie i zmniejszy możliwość własnych błędów.

    Soczewica z cebulą i papryką to klasyczne tureckie danie. Łączy w sobie dobry smak, wysoką kaloryczność oraz prosty i szybki proces gotowania. Jednocześnie soczewica może służyć jako dodatek do każdego dania mięsnego, czy to kurczaka, czy ryby. Ponadto można użyć wielu przypraw i przypraw, aby nadać mu bogatszy i bardziej urozmaicony smak. Kminek, zira, mielony imbir, mieszanka papryki, kurkumy, szafranu i gałki muszkatołowej są odpowiednie.

    Lubisz soczewicę z cebulą i papryką według klasycznej receptury? Podziel się swoją opinią lub pomysłami na gotowanie w komentarzach.

    Inne przepisy na soczewicę

    Kotlety z soczewicy

    pyszna soczewica

    Owsianka z soczewicy

    Zupa z soczewicy

    gotować soczewicę

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author